Jump to content

lažni iskazi svjedoka prilikom tužbe za uknjižbu zemljišta


ivebodul

Preporučene objave

dakle. moja teta u inozemstvu je nasljedila polovicu jedne čestice na jednom hrvatskom otoku. radi se o vrlo vrijednoj čestici. Međutim suposjednik na istoj čestici je njezin rođak na način da je djed od moje tetke bio brat njegovom ocu. Međutim pošto je kao i svugdje nesređeno zemljišno knjižno stanje, ona je kao i njezin rođak bila samo u katastarskom posjedu ali u zemljišnim knjigama je bio upisan jedan talijanski veleposjednik iz 19 stoljeća kome su mještani bili kmetovi a početkom 20 stoljeća otkupili zemljišta iako je vlasništvo ostalo na njemu a samo su se mijenjali posjedi. u čemu je poanta? njezin rođak je tražio uknjižbu cijele čestice da ova u inozemstvu nije niti znala,a budući da se u zk nalazi mrtav čovjek bez nasljednika tim je lakše to uknjižiti. Tom njezinom rođaku je svjedočilo nekoliko mještana sa iskazom " Njezin je djed otišao u ameriku s namjerom da se trajno naseli i ostavio svoj dio svom bratu koji je tu ostao i obrađivao a poslije njegove smrti to nastavio obrađivati njegov sin(rođak moje tete) i samim time dosjeo na nekretnini. i njezin brat je uknjižio česticu. Međutim iskazi su bili lažni:

1 kad je njezin djed otišao u ameriku svjedoci se nisu još niti rodili.

2. njegov brat tj otac tetinog rođaka kojemu je on navodno "ostavio nekretninu" je također otišao u ameriku i nije obrađivao tu nekretninu

3. tetin rođak koji kaže da je nastavio obrađivat nekretninu nakon smrti oca te tako dosjeo na nekretnini nije niti živio u našem mjestu nego kod svoje supruge 250 km dalje i to čitav život.

4. nekretnina je zarasla u borove i neobrađuje se od II svjetskog rata tj od odlaska u ameriku tetinog djeda i iz toga se jasno vidi da to nitko nije obrađivao

5. sestra tetinog rođaka ovo potvrđuje i voljna je svjedočiti protiv svog brata jer kaže da čestica zemlje nije nikad bila njezinog oca čitava nego pola pola i kaže da je sve laž ovo što su ti tobožnji svjedoci potvrdili i na osnovu čega je pravomoćnom presudom uknjižena čestica na tetinog rođaka.

 

 

 

pitanje je? može li se podnjeti kaznena prijava protiv dotičnih svjedoka?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Poštovani!

 

Čl.303.KZ kaže da je davanje lažnog iskaza kažnjivo djelo .To međutim treba dokazati .

Važno je znati tko je registriran u katastru kao posjednik ,jer često osobe upisane u ZK su samo formalni vlasnici , a stvarni vlasnik je osoba koja je registrirana kao posjednik u katastru.

Valja također imati na umu razliku da li je stvarni vlasnik imao zapuštenu zemlju što je razlika od pojma napuštene zemlje .

Potrebno je savjetovati se sa pravno educiranom osobom koja će na temelju podastrijete dokumentacije moći Vas savjetovati da li ima osnova za kaznenu prijavu ,jer podnošenje neistinite kaznene prijave također predstavlja kazneno djelo .

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost ima nas previše sa ovakvim problemima, a pravna država je jako komplicirana , puna mogućnosti za ... imam sličnu situaciju otimanja zemlje. Na osnovu lažnog iskaza dvije osobe su se upisale na naša dva zk uloška u manjim djelovima, i kaznena prijava je podignuta sa naše strane. Sasvim slučajno smo to otkrili , rješavajući naše zemljišno stanje. Sve je dokazivo, i u postupku je. Neugodno nas je iznenadila info da kaznena prijava i odgovaranje po njoj neće vratiti situaciju u zk.ulošcima na ranije stanje. Zašto? Navodno ,treba te ljude građanskom parnicom tužiti. A kako ih tužiti ? Za krađu zemlje, za duševne boli, za ..., pa kazneno će se vidit da su se upisali lažno i krivično. Predstavili su se kao direktni potomci 1. reda , pa su prevarili čak i poreznu upravu.... Zemlja je u potpunosti katastarski samo na nama, oni nemaju veze s njom. A kako ste rekli , osobe upisane u katastar su posjednici i stvarni vlasnici , znači to smo mi. Ali , mi smo dobili informaciju da naš upis u katastru ne znači puno i da nam to neće pomoći u dokazivanju da smo vlasnici , tj upravo obratno od onog što ste vi rekli. Nemamo pojma što napravit i kako iskoristit njihov kazneni čin !? HVALA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija