Jump to content

Nezakonitost pri dostavi rješenja o ovrsi!


charlie13

Preporučene objave

Poštovanje,imam nekoliko pitanja.....Sredinom siječnja stigle su nam na adresu 3 razlčite obavijesti od Odvj.ureda Hanžeković predmeta: ovršni postupak. bla bla bla da se poziva da platimo nekakva dugovanja prema HT-u iz 2008. i 2009.god. S time da smo rješenje o ovrsi dobili sad u srijedu kad smo otišli kod JB na uvid u spise, do siječnja nismo dobili nikakvu nit obavijest nit rješenje, uvid nam je onemogućen tj.izbjegavan jer JB nije imala vremena da nam išta objasni ni pokaže dostavnice i koverte kad su slane obavijesti..samo je rekla da je slano navodno 2009. i 2011.god, kažem navodno jer mi to nismo uspjeli vidjet;

PITANJE je da li ja sad u PRIGOVORU se pozivam na nepoštivanje ZPP u vezi dostave jer su svjesno odgađali slanje kako bi se gomilale kamate.. dok je rješenje nepravomoćno pa da ode na sud ili da čekam pravomoćnost pa da se onda žalim? jer nije samo ta dostava upitna već i razuman rok za rješavanje toga. a i po OZ ako dvije dostave ne uspiju onda ovrhovoditelj mora u roku od nekih 15 dana naložit JB da li da nastavi s provedbom dostave..ako to ne učini u tom roku prijedlog se obustavlja! a meni je uskraćen uvid u spise i neznam da li su poštivani svi ti rokovi....a lako moguće da nisu poštivali sve... Prva pošiljka 2009, druga tek 2011, a prijetnja odvjetnika tek 2013.!! NO TO NIJE SVE... nakon JB otišli smo u poslovnicu HT-a gdje smo preko OIBa tražili da nam kažu kolika su to dugovanja i za šta jer nismo imali pojma da išta dugujemo. Službenica na šalteru je uspjela naći samo jedan iznos za koji smo dobili rješenje. dok za druga 2 nije mogla ništa pronaći i nije nam nikome bilo jasno za što nas se tereti. ako dug postoji na vjerodostojnoj ispravi kako je moguće da u računalu ga NEMA???

uopće neznam kaj da sad napravim...pišem prigovor? čekam pravomoćnost da se žalim? i tko uopće može provjerit da li Jb na zakonit način obavlja svoj posao i koje su sankcije i kome se trebam žalit....jer očito je da su mnoge odredbe nekoliko zakona bitno povrijeđene!

Molim Vas za pomoć što prije moguće.

Zahvaljujem unaprijed :svorc:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pismeno (preporučeno i sa povratnicom ) od JB tražiš dostavu rješenja o ovrsi ,kopije dostavnica, itd.

ako u primjerenom rioku (30 dana )ne dobijete odgovor i traženu dokumetaciju

pisati žalbu na rad JB predsjedniku nadležnog Županijskog suda.

 

 

hvala na odgovoru...

ali ja sam nakon traženja uvida u spis od JB samo dobila rješenje o ovrsi (osobno sam tamo bila), te sad teče rok za prigovor, te će onda to rješenje postati pravomoćno.

da li da pišem prigovor ili da čekam da rješenje postane pravomoćno i onda se žalim Žup.sudu na rad? jer smatram da zbog nepravilnosti u radu to cjelokupno rješenje bi trebalo biti nevažeće ili?

nigdje nisam našla primjer što ako oni svjesno čine nedopuštene radnje, odnosno ne rade u zakonskim okvirima kako obustaviti ovrhu? pogotovo jer se radi o 2 različita rješenja i iznosa koje niti jedan službenik (4 različite osobe su pokušale) u t-centru nije mogao pronaći na osnovu čega me se tereti!

radi se o ne malim iznosima..jedan sigurno premašuje 10 000kn kad se zbroe troškovi JB, ovrhovoditelja i kamate...a nije nikada učinjen.

 

Kako i kome dokazati da je taj cijeli postupak..od prijedloga, preko donošenja rješenja i nakon toga dostave koja se dogodila nakon skoro 4 godine te pravomoćnosti koja treba nastupiti za nekoliko dana, nezakonit??

 

nije mi jasno kako JB može raditi što god hoće i ne poštivati jasne propise i svjesno činiti štetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

od preuzimanja rješenja o ovrsi teče rok za žalbu (8 dana)

po uputi o pravnom lijelu.

izjavi žalbu i osporavaj potraživanje u cijelosti.

u daljnjem sudskom postupku češ dokazivati nepostojanje duga.

ako u zakonskom roku ne izjaviš žalbu rješenje postaje prevomoćno (nakon 8 dana) i dužna su platiti potraživanje .

u žalbi možeš osporavati dug,priložiti dokaze i izjaviti zastaru potraživanja duga .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 godina kasnije...

Zaprimila sam rjesenje o ovrsi 16.01.2019., a na njemu je datum zaprimanja od ovrhovoditelja i pisanja javnog biljeznika 05.12.2018.

Nije li rjesenje moralo biti otpremljeno u roku 1 mjeseca?

Dug od 316 kn cu platiti u toku 8 dana.

Trebam li pisati prigovor na navedene datume i trosak javnog biljeznika od 300 kn?

Molim za savjet. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , area je napisao:

Nije li rjesenje moralo biti otpremljeno u roku 1 mjeseca?

Ne, jer nema odredbe koja na ovo obvezuje.

prije 9 sati , area je napisao:

Trebam li pisati prigovor na navedene datume i trosak javnog biljeznika od 300 kn?

Prigovor na datum nema nikakve osnove, a na što bi prigovarali povodom troškova, ukoliko Vaše dugovanje uistinu postoji?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Platite dug u roku 8 dana, jer onda morate podmiriti samo stvarne javnobilježničke troškove, a oslobođeni ste od plaćanja predvidivih troškova (koji nisu zanemarivi). Zatim bez odgađanja, kopiju uplatnice pošaljite javnom bilježniku pozivom na svoj broj spisa i sa podneskom u kojem navodite da hitno tražite obustavu postupka po čl. 72. st. 2. Ovršnog zakona, jer je dug u cijelosti podmiren. I tek kada dobijete rješenje o obustavi, smatrajte ovaj postupak završenim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija