Jump to content

Kleveta


Mila Marjanović

Preporučene objave

Nedavno mi se javila jedna zena i optuzila da sam ja kriva sto posljednjih 16 godina ona patila jer po njenoj teoriji sam ja ljubavnica njenog muza. Sto nije istina, a i fizicki je neizvedivo jer sam ja za to vrijeme zivjela u inozemstvu. Sacuvala sam njene pisane poruke i zanima me mogu li ja nju tuziti zbog njenih neosnovanih uvreda i klevete? Jer po mom misljenju ako je netko 16 godina opsjednut s necim sto nepostoji, iskrno, strah me je.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kaznenim zakonom Republike Hrvatske kleveta je definirana na slijedeći način:

.

Članak 200. Kaznenog zakona RH opisuje što je kleveta:

(1) Tko za drugoga iznese ili pronese nešto neistinito što možeškoditi njegovoj časti ili ugledu , kaznit će se novčanom kaznom dostopedeset dnevnih dohodaka ili kaznom zatvora do šest mjeseci.

(2) Tko za drugoga iznese ili pronese nešto neistinito što možeškoditi njegovoj časti ili ugledu putem tiska , radija , televizije , pred više osoba, na javnom skupuili na drugi način zbog čega je kleveta postala pristupačnom većem broju osoba, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

(3) Ako osoba protiv koje se vodi kazneni postupak zbog klevete dokaže istinitost svoje tvrdnje ili opravdani razlog zbog kojeg je povjerovala u istinitost sadržaja kojeg je iznijela ili pronijela, neće se kazniti za klevetu, ali se može kazniti za kazneno djelo uvrede (članak 199.), ili kazneno djelo predbacivanja kaznenog djela (članak 202.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana!

Za klevetu ili uvredu trebate ustati privatnom tužbom u roku od 3 mj. od događaja .Trebate naći svjedoka koji će potvrditi istinitost Vaših navoda i trebate dokazati namjeru da je kleveta bila usmjerena da Vam našteti ugledu .

Prema onom što ste iznijeli mislim da Vaša tužba neće imati smisla .

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija