Jump to content

Hitno trebam pomoc vezano za kredit pokojnog oca


Leeloo1986

Preporučene objave

Pokusat cu biti sto jasnija i kraca u svojem obrazlozenju.

 

Prije svega uzasno sam frustrirana cinjenicom da koga god trazim savjet, i kome god sam se obratila od banke, javnog biljeznika do odvjetnice koja je preuzela postupak naplate kredita, svi su uzasno bahati i ne zele dati apsolutno nikakav komentar.

 

Pokojni otac je imao kredit, nakon njegove smrti odvjetnik koji nas je zastupao rekao je da ce on u maniri dobrog obiteljskog prijatelja sam otici na ostavinsku raspravu kako se mi ne bi time zamarale buduci da smo jos u soku zbog smrti mog dragog oca. Tamo je odluceno da majci i meni, svkaoj pripada jednaki dio. Tada nisam znala da se mogu odreci svoga dijela jer nas odvjetnik nije na to upozorio. Sada nema povratka nasljedila sam nekretninu i dug.

 

Nije mi niti do nekretnine ni do novaca samo mi je do osobnog mira.

 

Zvala sam osobnu bankaricu kod koje je moj otac dignuo kredit u nadi da cu sa njome nesto rijesiti, prijedlog je bio- buduci da nemam novaca i sredstava da otplatim kredit u zalog im nudim ocevu imovinu. Gospodja mi se nije javljala, niti je odgovarala na moje mailove dok mi jedan dan nije samo rekla da ona nema nista sa time da je to sada stvar odvjetnickog ureda.

 

Neki dan sam zvala odvjetnicki ured, naravno odvjetnice nema neka joj posaljem mail. Poslala sam joj mail u kojoj sam joj objasnila da mi je u interesu rijesiti ovaj slucaj sto prije i da nudim banci pod dug ocevu nekretninu ( zemljiste i suma) . Dug nije visok 5tisuca eura, ali meni je itekako visok.

 

Odvjetnica se nije javila, danas opet saljem mail i molim da me uputi sto mi je dalje ciniti jer nema potrebe da idemo na sud i povlacimo se na sudu.

 

Zove me ljuta odvjetnica koja mi kaze da ona nema meni sta reci i zasto ja njoj saljem mailove? Neka izvolim preuzeti na sebe otplatu kredita. Objasnjavam joj da ne mogu jer uzdrzavam mamu koja ima mirovinu 1.000kn i ne mogu se jos dodatno opteretiti sa kreditom jer cu spasti na socijalu na sto ona kaze da me moze pricekati dva mjeseca ali onda moram poceti otplacivati kredit i da od kud mi pada na pamet da banka zeli uzeti moju imovinu jer sta ce to njima.

 

Zovem zatim javnog biljeznika, molim za pomoc da li se mogu odreci nasljedstva, naravno javni biljeznik se isto odmah u startu drsko postavlja na mene i ne da mi doci do rijeci, na kraju jedva saznajem da se vise ne mogu odreci imovine.

 

 

Mene interesira da li mi banka moze lupiti ovrhu na moju placu?

Spominje se po raznim forumima pozivanje na zastaru- kako, kome, gdje se pozvati na zastaru?

 

Na kraju kome da se obratim jer sam ocajna vise. Napominjem uopce mi nije do oceve imovine jer nisam stekla nikakvo bogatstvo samo velike probleme i ocito je da svi zele omastiti brk na meni koja nemam ni za kruh.

 

Molim Vas za bilo kakav savjet jer sam ocajna.

 

:-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tebi bi bilo u interesu da se povlačiš po sudu i da sud utvrdi tvoj dug kao nasljednice ostavitelja .

sud će uzeti u obzir procijenu poreznog tijela (poreznu obvezu ste prijavili . rok 30 dana)

nasljednik vrača dug ostavitelja do vrijednosti nasljeđene imovine.

banka će tražiti namirenje cijelog duga sa kamatama, bez obzira na vrijednost nasljeđene imovine.

sa službenicima banke nemoj razgovarat, nemoj potpisati izjavu kojom priznaješ dug (ako priznaš dug dužna si ga i vratiti), nemoj ni u šali priznati dug .

uputi ih da u sudskom postupku vrše potraživanje duga .

za trošak ostavinske rasprave se umanjuje iznos duga. ili se umanjuje vrijednost nasljedstva. kao i troškovi za sahranu. dogovorite sa nekim od rodbine da daju izjavu da ste otplatili dio duga (posuđen novac ). za taj dio umanjuje se vaša obveza prema banci.

 

od porezne uprave traži očitovanje o vrijednosi nasljeđenih nekretnina, ako nebude navedeno u poreznom rješenju (pismeno preporučeno ili da na kopiju pismena pečati i potpisom potvrde primitak pismena)

nasljednici prvog reda (supruga i djeca ) oslobođeni su porezne obveze na nasljedstvo ali porezna obveza se po zakonu mora prijaviti.

moguća kazna zbog neizvršavanja zakonske obveze.

 

ako nije prošao rok za žalbu protiv rješenja o ostavinskoj (15 dana od primitka odluke. po uputi o pravnom lijeku) podnesi žalbu .

nije mi jasno zbog čega vas je zastupao odvjetnik (zbog troška i svoje zarade?) ako vam nije sve objasnio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru.

 

NIsam potpisala nikakvu izjavu ali sam pisala odvjetnici da bih zeljela rijesiti ovaj slucaj tako da im nudim ocevu nasljedjenu imovinu. Da li se to isto moze koristiti kao priznanje duga?

 

Odvjetnica mi je rekla da ce mi za par dana poslati pismeno nalog da platim preostali dug. Dakle moj sljedeci korak bi bio da cekam taj pismeni nalog i nakon sto ga dobijem uputim ih da u sudskom postupku vrse potrazivanje?

 

 

Ova izjava od rodbine, nisam shvatila, dakle trebala bi dio novca posuditi i uplatiti banci, te nakon toga traziti izjavu od rodbine? Naime nitko od rodbine nema toliko novaca da mi posudi tako da to mogu odmah iskljuciti.

 

Odvjetnik koji nas je zastupio se ispostavio kao veliki sarlatan koji se deklarirao kao prijatelj mog oca koji ce u maniri njegovog dobrog prijatelja pomoci i nama, otisao je na raspravu sve rijesio sam i nama poslao racun. Nakon toga smo raskinuli sve odnose sa njime.

 

Kome god se obratim ispada da su svi lazovi, prevaranti i svi gledaju kako ce ''omastiti brk'' na mojoj situaciji. Ne bi rekla da stvarno imam nasljedjeno ogromno imanje i dvorac pa da svako zeli dio kolaca, ali majka i ja zivimo u derutnoj staroj kuci i jedva krpamo kraj sa krajem tako da stvarno ne znam sto mi mogu uzeti, osim mizerne place, tek onda sam nadrapala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako se nebudeš čuvala sama uzt će ti sve što mogu .

i plaću i kuću i nasljeđenu imovinu .kod banke kamate rastu.

kao nasljednici niste dužni vračati i kamate, pa je najbolje da sud odredi visinu duga.

 

ako ste nekome vratili dio duga ostaviotelja to vam ulazi u masu nasljeđenog duga.

vračate samo do vrijednostu nasljeđene imovine. nije bitno kome .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samim ti sto ste banci ponudili naslijedjenu nekretninu priznajete dug.

Iz vase objave je sasvim vidljivo da je dug manji od vrijednosti nasljedjene imovine,iz cega proizilazi da odgovarate zajedno sa majkom za cijeli iznos.Glede toga banka ce dobiti postupak pred sudom i natovariti vam pored duga sudske troskove.

Ako vama nije stalo do nasljedjene imovine(a napisali ste da nije)pa pobogu prodajte je i izmirite nasljedjeni dug.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stavila sam je u prodaju, ali prodaja ne ide tako glatko. Treba cekati, mozda prodam odmah mozda prodam za par godina

 

Samim ti sto ste banci ponudili naslijedjenu nekretninu priznajete dug.

Iz vase objave je sasvim vidljivo da je dug manji od vrijednosti nasljedjene imovine,iz cega proizilazi da odgovarate zajedno sa majkom za cijeli iznos.Glede toga banka ce dobiti postupak pred sudom i natovariti vam pored duga sudske troskove.

Ako vama nije stalo do nasljedjene imovine(a napisali ste da nije)pa pobogu prodajte je i izmirite nasljedjeni dug.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija