Jump to content

Nemamo upravitelja, međuvlasnički ugovor, niti plaćamo pričuvu...


Marina226

Preporučene objave

Plin i voda, glase na jednu osobu, jer je postojalo centralno grijanje i nekada je ovo bila privatna kuća.

Sada je to zgrada s 3 velika stana, moj mali stan je na mansardi i jedan mali u prizemlju te 1 lokal i 1 poslovni prostor. Dakle, 5 stanova plus ostalo.

Ima jedno 4 godine, kako vlasnici najvećeg dijela kuće, ne plaćaju ni plin ni vodu. Prošle godine je Plinara skinula plinomjer, tako da sad nemamo niti tople vode, niti grijanja.

Meni to i nije jako važno, jer živim u inozemstvu najveći dio godine. Godišnje provedem najviše 2 ljetna mjeseca u stanu. Sada me terete da i ja nisam plaćala ni plin ni vodu, iako me uopće nije bilo i moj se stan uopće nije grijao preko zime, najmanji je i ja sam jedna osoba u stanu. Nisam, jer nisam imala kome plaćati, jer sam za jednu godinu bila njima platila, a oni nisu platili Plinari. Dakle, što vrijedi.

 

S druge strane, čim sam uselila, prije jedno 5 godina, nakon prve kiše, ustanovila sam da voda lipta u stan i kad sam se obratila stanarima za pomoć, da popravimo krov, dobila sam odgovor, da je to moj problem.

 

Kako je situacija bila neizdrživa, dala sam promijeniti šindru na cijelom krovu, koji pokriva moj stan, ali i cijelu kuću. Dala sam popraviti dimnjake, koji su bili dotrajali, i dala napraviti kape na njima, jer se voda cijedila kroz njih. To me je koštalo oko 32 000 kuna.

Na moje molbe da se dogovorimo o trošku, rekli su da priznaju i potpisali neki papir, ali da nemaju novaca. Sada smatraju, da je krov samo moja odgovornost, iako pokriva cijelu kuću i zajednički hodnik i niti jedan dio krova ne služi samo meni.

Ne znam, što mi je činiti, kome se obratiti, s kim se konzultirati.

Bila sam na Stambenom i rekli su mi da to nije u njihovoj nadležnosti, jer ne plaćamo pričuvu, U Plinari i Vodovodu, račune ne mogu prebaciti na svoje ime, jer su oni vlasnici većeg dijela zgrade. Ne mogu ništa.

Cure i krovni prozori. Sad bi i to trebala dati izmijeniti o svom trošku, jer se ne daju popraviti. Ne mogu više.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

puno je nepoznanica .

ko je vlasnik zgrade i u kom omjeru . izvadi vlasnički list.

 

prikupiti sve dokaze (račune za materijali ruke, svjedoke) i od ostalih suvlasnika tražiti povrat ulaganja. ulagali ste u zajedničku nekretninu.

obvezu održavanja nekretnine imaju svi suvlasnici.

krov je zajednički kao i krovni proziri.

sve suvlasnike ste trebali obavjestiti o problemima i potrebi za popravkom krova.

pismeno preporučeno i sa povratnicom.

 

zastara potraživanja povrata sredstava zbog ulaganja u popravak zajedničke nekretnine je 5 godina od izdavanja računa ili završetka radova.

 

Zakon o vlasništvu (prouči ga )

Prinudna uprava

Članak 385.

(1) Ako suvlasnici nisu osigurali upravljanje nekretninom u roku iz članka 384. ovoga Zakona, jedinice lokalne samouprave odredit će fizičku ili pravnu osobu koja će obavljati poslove uprave tom nekretninom (prinudni upravitelj).

(2) Prinudni upravitelj ima sve ovlasti upravitelja nekretninom propisane odredbama ove glave Zakona.

Zajednička pričuva

Članak 380.

(1) Sredstva zajedničke pričuve suvlasnici su dužni uplaćivati na račun koji će u tu svrhu otvoriti, prema utvrđenom godišnjem, odnosno višegodišnjem programu.

(2) Sredstva iz stavka 1. ovoga članka suvlasnici su dužni uplaćivati najmanje u visini koja odgovara 0,54% vrijednosti njihova posebnoga dijela, godišnje.

(3) Ako suvlasnici prikupe sredstva zajedničke pričuve u iznosu većem od 10% vrijednosti nekretnine, ta sredstva privremeno nisu dužni izdvajati sve dok se njihov iznos smanji ispod propisanoga minimuma iz stavka 3. ovoga članka.

(4) Sredstva iz stavka 1. ovoga članka suvlasnici su dužni uplaćivati mjesečno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam vlasnica 13.3/100 zgrade, drugi vlasnik je 21,3/100, a treći je vlasnik preostalog dijela, što bi bilo 65.4/100.

Imam račune od poslova, a nisam ih obavještavala preporučeno, jer...jer sam bila naivna i cijelo sam se vrijeme nadala, da imam posla s poštenim ljudima i da ćemo to riješiti.

Odgovor u vezi prinudne uprave, koji sam podnijela prošle godine Zagrebačkom Holdingu, Sektoru Pravnih i općih pslova, je, 'nismo u mogućnosti udovoljiti vašem zahtjevu stavljanjem vaše zgrade pod prinudnu upravu,. Pozivamo vas da kontaktirate ostale suvlasnike, i pokušate donijeti odluku natpolovičnom većinom suvlasika o odabiru upravitelja.'

Da sam mogla, već bih to uradila, ali ovi ne plaćaju niti račune za plin i vodu, a kamoli trošak za krov i slično.

Oni su većinski vlasnici po površini. Jao si ga meni.

U toj kući stalno stanuje samo jedna obitelj, većinski vlasnici, ja sam 2 mjeseca godišnje u Zagrebu, druga obitelj ne stanuje tamo, jer su, čini mi se , u sudskom sporu s ovima. I to je to, nemam s kim razgovarati i dogovoriti išta. A pogotovo, ne postoji osoba, koja bi mogla biti upravitelj.

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija