Jump to content

Dosjelost bez ugovora


bacvice

Preporučene objave

Molim da mi netko odgovori.vlasnik sam 1/1 zemljišta u zemljišnim knjigama. Druga osoba koja se prijavila kao posjednik zabilježena je u katastarski knjigama. Ta osoba nema nikakav ugovor da je netko od mojih predaka tu zemlju iznajmio, dao na korištenje ili prodao toj osobi i/ili nekom njegovom pretku. Ta osoba do sada nikad nije zatražila uknjizdbu svog vlasništa u vlasničkim knjigama. Ta osoba samo ima dva "svjedoka" koji tvrde da on tu zemlju koristi više od 20 godina.

Na koji način ja mogu zaštiti svoje vlasništvo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dali koristi tu zemlju ?

ako koristi zemlju pošalji mu prijedlog za sklapanje ugovora o najmu.

ako odbije sklopiti ugovor tužbom traži sve neisplaćene najamnine (do 5 godina )uvečano zakonske kamate.

iz gruntovnice izvadi vlasnički list .

sa vlasničkim listom u katastar i traži ispravku tj.brisanje korisnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa ukoliko "ovaj" doista jeste u posjedu vaše nekretnine, onda ići vlasničkom tužbom za povrat stvari (u vašu korist vrijedi načelo povjerenja u zemljišne knjige). Iako, ukoliko je "ovaj" u poštenom posjedu vaše nekrenine neprekinuto u trajanju od 20 godina, tada je on stekao pravo vlasništva glede te nekretnine, u kojem smjeru bi vam mogao prigovoriti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u katastru traži na uvid papir temeljem kog neko ima posjed na tvojoj nekretnini .

u katarstar odnesi vlasnički list iz gruntovnice. traži brisanje tuđeg prava posjeda.

posjedniku ?ponudi ugovor o najmu (pismeno preporučeno i sa povratnicom, što čuvaš sa kopijom pismena). ako odbije potpisati ugovor o najmu nezakonito koristi tvoj posjed nemože se pozivati na dosjelost.

dosijelost vrijedi uza poštenog posjednika, koji ima kupoprodajni ugovor ali iz nekog razloga nije upisao vlasništvo . zna ko je vlasnik nekretnine zbog čega je upitan njegov pošten posjed.

 

ako se budeš budeš čudio zatečenom stanju (ko sdp-ovac) možeš ostat bez nekretnine

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

(Članak 18. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima)

- Posjed je zakonit ako posjednik ima valjani pravni temelj toga posjedovanja (pravo na posjed).

- Posjed je istinit ako nije pribavljen ni silom, ni potajno ili prijevarom, ni zlouporabom povjerenja. Posjed koji je pribavljen silom, potajno ili prijevarom, ili zlouporabom povjerenja, postaje miran kad osobi od koje je tako pribavljen prestane njezino pravo da štiti svoj posjed koji joj je tako oduzet.

- Posjed je pošten ako posjednik kad ga je stekao nije znao niti je s obzirom na okolnosti imao dovoljno razloga posumnjati da mune pripada pravo na posjed, ali poštenje prestaje čim posjednik sazna da mu pravo na taj posjed ne pripada.

- Ako je u sporu o pravu na posjed pravomoćno odlučeno da pravo na posjed ne pripada posjedniku, njegov je posjed nepošten od časa kad je primio tužbu; to na odgovarajući način vrijedi i kad je o pravu na posjed konačno odlučilo drugo nadležno tijelo ili sud u nekom drugom postupku.

- Posjed se smatra poštenim, osimako se dokaže suprotno.

- Poštenje i istinitost posjeda pravne osobe prosuđuje se premapoštenju i postupanju one fizičke osobe koja je za tu pravnu osobuovlaštena poduzimati čine stjecanja ili izvršavanja njezina posjeda, a poštenje i istinitost posjeda osoba koje imaju zakonskoga zastupnika - prema poštenju i postupanju toga njihova zastupnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedan sličan slučaj. Dvije parcele sam kupio 1999. , isplatio vlasnika i suvlasnicu za što imam kupoprodajni ugovor ovjeren kod javnog bilježnika i platio sam porez za te nekretnine. E, sad. Vlasnik je ubrzo umro , a ja nisam upisao nekretnine u gruntovnicu. U ostavinskoj raspravi svih troje nasljednika je podijelilo te nekretnine iako su znali da su mi prodane (jedna od nasljednica je i isplaćena). Doduše , oni mi ne osporavaju to ali kao ni ja ne znaju kako to sada riješiti da se nekretnine prebace gruntovno na mene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija