Jump to content

Dovesti u red katastar i gruntovnicu


anuska1

Preporučene objave

Moja majka je zemljiško-knjižni vlasnik dviju kč "A" i "B". Površina čestice "B" na kojoj je kuća i dvorište iznosi 536m2. Površina čestice "A" koja je označena u ZK kao livada je 396m2. Oboje čestica kč "A" i kč "B" čini katastarsku česticu "C" površine 985m2 (nešto manje nego suma kč "A" i kč "B").

U vlasništvu moje majke je i kč "D" površine 167m2 koja je u ZK označena kao dvorište i koja čini dio katastarske čestice "E" čiji vlasnik i raspolaže s tom česticom već niz godina (tu mu je vrt). Medju izmedju kč "B" i kč "D" je susjed postavio davnih 70tih godina tako kako je to u katastru (iako nije ZK vlasnik kč "D"). Moja majka je znala za to i dobila tužbu koju je moj pokoni tata vodio na tadašnjem Vrhovnom sudu ali nikada nije ušla u posjed jer se bojala svadje s tim susjedom (u cilju dobrosusjedskih odnosa).

Katastarska čestica "E" je uvećana što ne odgovara zemljišnim knjigama. Naravno, želja mi je sve to dovesti u red. Kojm redom krenuti? Komu se najprije obratiti? Kakvi su mi izgledi da uspijem to dovesti u red?

Puno hvala na svim stručnim savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rješenjem Općine Rijeka broj XXX je mojem pokojnom ocu dano na korištenje s predajom u posjed radi kompletiranja gradilišta za obit. st. kuću zemljište k.č. broj "D" od 167m2. Na rješenje je bivši vlasnik uložio žalbu koja je odbijena.

Presudom Vrhovnog suda Hrvatske je tužba odbijena 1976 godine. Prema tome je posmrtno uknjižen moj otac kao vlasnik čestice "D".

1983 godine je Općinski sud izdao Rješenje, da se posjedovno stanje iz posjednika susjeda prepisuje na posjednika moju mamu i mene svaka u 1/2 udjelu. Takvo je stanje i dan danas na sudu odnosno u gruntovnici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana!

1

Najprije trebate iz katastra izvaditi posjedovni list -pokušajte pitati i povijesni posjedovni list

2.u gruntovnici izvadite vlasnički list i također povijesni vlasnički list u kojemu će biti

Iz povijesnih listova vide se promjene vlasnika i promjene posjednika .

Vi trebate pokušati utvrditi tj, komparirati u kojem se dijeli gruntovnica ne slaže sa katastrom u pogledu oblika , površine izražene u metrima i napose kontrolirajte brojebve k.č.

Susjed ne bi smio biti posjednik tj. registriran kao posjednik na Vašim česticama.

4.Tužbe u Vašu korist da li su provedene ?

To bi se moglo vidjeti u gruntovnici u knjizi isprava .

Ako presuda nije provedena tada podnesite zahtjev za provedbu iste kako u gruntovnici tako i u katastru .

Novi zakon o vlasništvu mislim čl.365. daje mogućnost pretvorbe prava korištenja u pravo vlasništva .

Neke ćete stvari trebati sami izviditi .Da li trebate provesti neke promjene kroz ispravni postupak?Svakako na temelju dokumentacije

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana/

Na povijesnom izvatku je vidljivo kako se posjed prenosio,isto tako na povijesnom izvatku iz zemljišne knjige vidi se kako je i koliko došlo u korist Vaše obitelji.

Kada je Vašem ocu dodijelila općina na korištenje 167 m2 ,tada je Vaš otac trebao povjeriti ovlaštenom geodetskom birou parcelaciju te velike čestice kako bi Vaš dio dobio zasebni broj k.č. ,a ostali dio ostaje dio ranijeg vlanika. Parcelacioni elaborat naći ćete uz dokumente o pravu građenja -građevinske dozvole,jer se na temelju parcelacije i formirala građevinska čestica od više čestica .Te dokumente trebate imati a ako nemate tada potražite u arhivi katastra ili u gruntovnici u knjizi isprava.Uzeti ćete te vlasničke listove i polako usporediti k.č. i površinu ,koja bi trebala biti ista u ZK i katastru ,ako je došlo do pogreške tada se uz dokumente traži ispravak.

Što se tiče presude trebate vidjeti što je presuđeno u Vašu korist i da li je to provedeno.

Vašu dokumentaciju treba vidjeti pravno educirana osoba koja će Vas savjetovati o daljnjim koracima .

Što se parničenja tiče ,ako netko otima Vaše vlasništvo Vi uvijek možete podnijeti tužbu za povrat vlasništva i posjeda .Novim zakonom o vlasničkim odnosima pravo korištenja na zahtjev stranke prelazi u pravo vlasništva

Vi imate pravo na sudsko utvrđivanje međe ,no uvijek je najbolje i najjeftinije problem rješavati u sporazumu sa drugom stranom .

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na iscrpnom odgovoru!

 

Da li mi možete pojasniti ovaj vaš citat "Novim zakonom o vlasničkim odnosima pravo korištenja na zahtjev stranke prelazi u pravo vlasništva". Da li to znači da ako je susjed od 1976 do danas koristio vrt koji je bio u našem vlasništvu (tih 167m2) tada taj vrt po novom zakonu može postati njegovo vlasništvo (u ZK)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

Vaš otac je dobio pravo korištenja i samo on odnosno njegovi nasljednici temeljem novog zakona o vl. stječu pravo vlasništva nad onim što su dobili na korištenje .Vaš susjed to ne može dobiti ,već samo Vi jer Vi imate odluku o pravu korištenja i izgrađenu kuću , a za korištenje kuće potrebno je i određeno zemljište.

Vaš susjed nije mogao i ne može steći vlasništvo nad onim što je bilo društveno vlasništvo dosijelošću.

Nema stjecanja vlasništva dosijelošću na d društvenim vlasništvom ,ali postoji za one koji su imali pravo korištenja pretvorba u pravo vlasništva nčl. 365 ZOV-a.

Na tražilici nađite čl.365.Zakona o vlasništvu i pročitajte.

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 11 mjeseci kasnije...

Poštovani,

 

Pregledom podataka iz povijesnog posjedovnog lista našla sam da je do 1986 novom izmjerom k.o. Općine novoformirana čestica se upisuje u novi posjedovni list koji se glasi na susjeda.

 

Do tada je temeljem sudskog rješenja o ostavini (koje je bilo provedeno) čestica bila u posjedstvu moje majke i mene (svaka u 1/2) udjela.

 

Usporedjivanjem položaja i oblika predmetnih katastarskih čestica za zemljiškoknjižnim planovima utvrdila sam da je naša zemljiškoknjižna čestica dio katastarske čestice na kojoj ima posjed susjed.

 

Kako krenuti s postupkom uskladjenja? Da li treba pravnika ili geodeta ili oboje?

 

Lijepi pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija