Jump to content

Ugovor na neodređeno + bianco ugovor o sporazumnom raskidu istoga ???


machak10

Preporučene objave

Pozdrav dobri ljudi,evo kao što se iz naslova dade isčitati muči me sljedeći problem,te bih molio za savjet po tom pitanju:

- radim u jednoj ZG firmi tj. u njenoj podružnici u Rijeci već skoro 3 godine neprekidno uz obnavljanje ugovora na određeno.Uprava moje firme je nedavno počela sa takvom praksom,davanja na potpis ugovora na neodređeno sa istovremenim potpisivanjem bianco ugovora o sporazumnom raskidu istoga bez datuma naravno.Pošto mi se bliži rok kada firma zakonski mora da mi pruži ugovor na neodređeno (ako se ne varam..) zanima me koja su moja prava i mogućnosti da gore navedeno odbijem jer to u najmanju ruku smatram ucjenom (barem se to tako u normalnoj zemlji zove,logika nalaže..)

Jasno mi je da se na taj način poslodavac fino zaštitio a mi radnici smo opet na njegovoj milosti i nemilosti...

Također me zanima ako u slučaju da ja taj ugovor ipak potpišem ,iz nekog sada nebitnog razloga poslodavac odluči da aktivira taj bianco ugovor,koliko je to "po zakonu" i može li se taj ugovor ikako osporiti?

 

Unaprijed hvala na sugestijama i pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
Nemojte potpisati sporazum.

 

Hvala na odgovoru,već sam pomislio da se nitko neće toga dohvatiti iako se rješenje samo po sebi nameće,ali...nepotpisivanje istoga znači istovremeno i neprodužavanje trenutnoga ugovora o radu na određeno vrijeme što znači u ova teška vremena ili ostati bez posla ili potpisati nešto tako monstruozno..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
Ah, što da Vam kažemo onda? Ako Vam se nudi to simultano sa ugovorom na neodređeno, vidite možete li potpisati ugovor o radu (za koji ćemo se nadati da je prvo potpisao poslodavac) i onda lijepo recite da nećete potpisati sporazum.

 

Eh,naravno ništa od toga..doskočili su tome na način da prvo radnik potpisuje OBADVA ugovora koja se onda šalju poštom u upravu pa se tek onda vraćaju radniku....znači apsolutno nikakve šanse da se to izbjegne..Bože sačuvaj..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam da ste kao radnik praktično u situaciji "uzmi ili ostavi" i da Vam možda ovo moje razmišljanej neće puno pomoći. No poslodavac je taj koji radniku nudi rad pod određenim uvjetima, odnosno ugovor kao dokument koji navodi te uvjete, i trebalo bi da Vam ugovor ponudi potpisan.

Za drugo pitanje: Zakon o radu ima brojne odredbe koje se odnose na uvjete pod kojima poslodavac radniku može otkazati ugovor o radu. Odnos poslodavca i radnika bi trebao biti u skladu sa ZOR-om. Ne bih rekla da je u skladu sa ZOR-om da poslodavac praktično uvjetuje potpisivanje ugovora o radu istovremenim potpisivanjem ugovora o raskidu ugovora o radu. I zato mislim da bi se valjanost tog ugovora i nakon njegova potpisivanja mogla osporavati i to zbog toga što je ugovor nije u skladu sa ZOR-om i zbog toga što ste ga praktično prisiljeni potpisati, što znači da on nije izraz vaše slobodne volje.

Treba razmisliti kako ćete dokazati da ste morali potpisati oba ugovora, odnosno da je poslodavac uvjetovao potpisivanje ugovora o radu istovremenim potpisivanjem sporazuma o raskidu radnog odnosa. Jer, pretpostavljam da će od Vas tražiti potpisivanje tog sporazuma o raskidu ali da Vam sad neće vratiti jedan primjerak, nego će ga čuvati do trenutka dok ga ne žele primijeniti.

Zato razmislite na koji način možete dokazati. Možda možete pred svjedocima upitati ovlaštenu osobu čemu taj drugi ugovor pa se nadati da će Vam reći da morate potpisati oba. Drugo što možete, zapisati imena kolega koji su takav ugovor već potpisali i sad, dok je to aktualno, a dok još nema spora (recimo), porazgovarati s njima da biste saznali kakav je njihov pogled na moguće svjedočenje. Mada moram reći da dobro birate s kime ćete razgovarati, već i činjenica da o tome razgovarate može Vas dovesti u nezavidnu situaciju. I pri tome, iz osobnog iskustva: čak ni kolege koji nisu više radili kod poslodavca s kojim sam u sporu zbog neisplate plaće, nisu se odazvali na poziv za svjedočenje.

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Eto lagani update cijelog slučaja...u 11-om mj. odbio sam potpisati Ugovor o radu na neodređeno sa bianco aneksom/izjavom kojom ja kao radnik tražim od poslodavca sporazumni raskid istog ugovora o radu pri čemu se odričem svih potraživanja od firme.Tražio sam da potpišem novi ugovor o radu na neodređeno u trajanju od 6 mj.,čemu je i udovoljeno uz negodovanje Uprave te mi je dat ugovor na 3 mjeseca u trajanju od 01.12.2013-01.03.2014.Nikakvih daljnjih upozorenja,rasprava ili pritisaka nije bilo.Ali...

Dolazim na radno mjesto 26.02.2014 pri čemu me obavještavaju da mi ugovor o radu neće biti produžen (dakle 2 dana pred istek ugovora..).U telefonskom razgovoru sa upravom rečeno mi je da je razlog tome upravo moje odbijanje potpisivanja tog sotonskog aneksa.Bez milosti i ljudskosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija