Jump to content

podjela bračne imovine,stana


andrea3

Preporučene objave

Moj bivši suprug i ja imamo stan u zajedničkom vlasništvu koji je pod kreditom.Preostala glavnica je pola tržišne vrijednosti stana dok je zbroj rata sa kamatama 80% vrijednosti stana.Dala sam ponudu bivšem 10% vrijednosti stana i preuzimanje kredita što on odbija.Meni su njegove ponude neprihvatjive.Da li je moja ponuda korektna? Što mogu očekivati na sudu, koliki su troškovi parnice i koliko može trajati postupak?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gledajte Andrea, sve vam je stvar matematike i dogovora.

 

Dakle stan je kupljen za vrijeme braka, i to kreditom - čime su oboje bračna stečevina. Na stanu je upisano suvlasništvo vas i uskoro bivšeg supruga, pretpostavljam u jednakim - 1/2 dijelovima. Stvar u teoriji izgleda jednostavno - staviti brojke na papir i dogovoriti se. Dio s brojkama je lagan, jer brojke ne lažu. Dogovor je uvijek problematičan. Ako dogovora ne bude bilo, ostat će najvjerojatnije ovako kako je i sada - po 1/2 stana svakome, ali uz obvezu da svaki podmiruje po 1/2 kreditne rate. Sada ostaje na vama i uskoro bivšem suprugu da se dogovorite.

 

Što se tiče vaše ponude, nisam vas najbolje shvatio - jeste li otplatili 80% kredita ili 20%? Ako ste otplatili 80%, onda nadam se da i sami shvaćate da ova ponuda nije korektna. Ukoliko pak ste otplatili 20% kredita, onda je ponuda sasvim korektna (što i mislim da je vaš slučaj). Ali opet - nije obvezujuća ukoliko druga strana ne pristane na istu.

 

Što se tiče troškova i trajanja postupka - vrlo relativno pitanje i nezahvalno za odgovoriti, jer ovisi o nizu faktora. Ali ako se oko svega dogovorite, biti će to vrlo brzo riješeno. Doduše, niste napisali imate li djece? Ukoliko pak dogovora ne bude, može potrajati o-ho-ho vremena, neovisno o tome što stoji u Obiteljskom zakonu.

 

Sugeriram vam ljudski dogovor (pogotovo ako su još i djeca u igri), ali iz vaše jedne druge teme na ovom podforumu, izgleda da to baš i ne bude išlo. U tom slučaju svakako angažirajte odvjetnika specijalistu za ovakvu vrstu sporova i pripremite se da bi sve to moglo potrajati podosta vremena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ponuda, po meni nije OK (ako se ovih 10.000,00 eura odnosi na njegov 1/2 dijela stana, jer dosada plaćeni dio koji otpada na njega prelazi taj iznos), al opet ponavljam - sve je stvar dogovora. Ako ga ne bude, sud će odlučiti. Činjenica da imate djece će malo "usporiti" čitavu proceduru. Ali sve je u vašim rukama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemam više od 10000 eura i bojim se da bi mi troškovi sudskog postupka bili veliki,pogotovo ako ja pokrenem parnicu.Što ako sud presudi prema Bovu izračunu?Onda sam u velikom gubitku. Da li bi sud bio naklonjen meni zbog djece koja ostaju sa mnom u stanu?Ne znam što da radim.Već sam luda od svega.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Andrea, dobili ste info kako se dijeli bračna stečevina, dobili ste čak i prijedloge kako bi trebalo biti riješeno.

 

Nemojte očekivati da Vam netko na forumu govori što je korektno a što nije. To je samo i isključivo dogovor Vas i supruga, na što će on pristati.

 

Dakle, jedino korektno bi bilo da se sve podijeli po pola. Ako to ne želite, morat ćete pregovarati sa suprugom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija