Jump to content

Ovrha - nekretnina jamca


mr.oizzo

Preporučene objave

Poštovani,

 

Tvrtka (pravna osoba) u kojoj je moj otac direktor i vlasnik digla je 2006 g. kredit od 45000 Eur, zalog je bila nekretnina - poslovni prostor na koji je banka uknjižila založno pravo, a on kao fizička osoba je JAMAC navedenom kreditu. kredit se nije mogao vraćati te ga je banka raskinula. Svjesni smo da se ovo mora rješiti i samo me zanima kojim redosljedom. Jamac ne prima plaću jer je tvrtka u blokadi tako da se od njegove plaće ne mogu namiriti. Pokušali smo prodati nekretninu ali ne ide. Što slijedi prvo: aktivacija založnog prava ili naplata od jamca?

 

Jamac u vlasništvu ima kuću (bračna stečevina) kupljena 2008 - dakle dvije godine nakon dizanja kredita. Pretpostavljam da ste shvatili da me briga isključivo samo za kuću u vlasništvu jamca koji je jedini dom obitelji koje sam ja još uvijek član i ovrha na kući bi bila neprihvatljiva. Otac je potpisao jamstvo bez znanja svoje obitelji, vjerujući u poslovni uspjeh.... Može li supruga osporavati to ako dodje do najcrnjeg scenarija - ovrha na jamčevoj nekretnini?

 

Lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tužba za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine.

kad sud donese presudu, temeljem presude,

i suvlasnica se upiše kao vlasnik 1/2 nekretnine.

dosadašnji vlasnik 1/1 postaje suvlasnik 1/2 nekretnine.

sadašnji "vlasnik" kuće može na sud priznati da je supruga vlasnik 5/4 kuće (osobnu imovinu, dar roditelj) uložila je u kupnju/izgradnju kuće.

 

tada je moguća ovrha za 1/2 kuće.

darovanje kuće bi banka mogla poništiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što slijedi prvo: aktivacija založnog prava ili naplata od jamca?

 

Princip "poslovanja" banke u ovakvoj situaciji je - uvijek ići na sredstvo osiguranja kojim će se lakše i brže namiriti dugovano. S obzirom da je otac ujedno i zaposlenik trgovačkog društva koje je sada tu gdje jeste, daleko lakši način bude "aktivacija" hipoteke. Ali ako se time ne naplati dugovano, onda će se ići i na jamca, glede kojeg dijela pitanja vam je Bovu već objasnio način da se barem dio "sačuva".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U slučaju da vam prođe na sudu priča o bračnoj stečevini banka će zatražiti da joj se isplati njena polovica kuće na koje ima pravo, ako ju nećete moći isplatiti ići će na tužbu za razvrgnuće suvlasništva i de facto će kuća ići na bubanj, to je tzv. 'pravni scenarij' u najboljem slučaju, kažem najboljem jer iako žena ima pravo na polovicu sud to ne mora (iako bi trebao) uzeti u obzir, upravo takav slučaj smo imali u praksi.

 

Po meni najefikasniji, a opet najjednostavniji način za sprječavanje ovrhe/deložacije je izlazak u medije putem udruge Živi zid, tamo gdje se oni pojave banke odustaju od ovrhe jer znaju da mogu očekivati otpor njihovih aktivista, a loš PR im ne treba.

 

Na njihovoj stranici imate iskustva mnogih ljudi u istoj situaciji i slučajeva u kojima su izvukli ljude od ovrhe. http://www.zivi-zid.org

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija