Jump to content

Odgovornost za počinjeni prekršaj


rekspi

Preporučene objave

Ima jedna situacija koja se svakodnevno događa i mene zanima teoretski tko je tu odgovoran.

Npr. Leasin kuća je vlasnik vozila, firma uzima vozilo i plaća rate te ga koristi. Fizička osoba unutar firme počini prekršaj jer nije platio parking.

Tko je tu kriv? Odnosno, mene zanima zakonski dio, dakle članak i stavak kojeg zakona govori o krivcu, što je po meni logično fizička osoba?

Ovo pitam jer se događaju stvri da netko iz firme koristi automobil, ne plati parking, zatim iz službe koja vodi parking šalju račun leasing kući koja plaća račun kao vlasnik automobila i šalje dalje račun firmi koja je korisnik i onda firma treba što napraviti da se naplati od fizičke osobe koja je počinila prekršaj?

Po kojem zakonu se može pokazati da je uvijek i isključivo osoba koja je napravila prekršaj odgovorna za to? (Ako je to uopće tako, ja neznam ali mi je logično...)

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A koliko sam ja shvatio tu i dolazi do problema. Leasing kuća plati jer joj je to najjednostavnije i onda temeljem ugovora o leasingu prefakturira i naplati firmi to plus 50 kn. Sve ostalo bi im bio nepotrebni tramak. Tako dovedu firmu u neugodan položaj. Iako se tu ne radi o nekim strašnim iznosima, koliko ja razumijem stvar je principa...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Onda mora platit pa prefakturirat umjesto da napišu 2-3 slova tko je korisnik iako to ovi sa parkinga znaju jer su tražili podatke o vlasniku od MUP-a koji im je dao oba podatka.Radi "brže" naplate parkig šalje leasing kući iako to nije po propisima kako je naveo G man u postu 2.

 

Ne bi trebalo lesing kući platit pa neka razmišljaju jer odluka kaže:

 

Članak 2.

- korisnik javnog parkirališta (u daljnjem tekstu: korisnik) je vozač koji parkira vozilo na parkirališno mjesto, odnosno druga osoba za koju je ovom odlukom određeno da se smatra korisnikom;

 

Članak 3.

Korisnikom se smatra vlasnik vozila koji je evidentiran u odgovarajućim evidencijama Ministarstva unutarnjih poslova prema registarskoj oznaci vozila, a za vozila koja nisu evidentirana vlasnik vozila utvrđuje se na drugi način.

 

Korisnikom se smatra i primatelj leasinga kojemu je vozilo prepušteno na korištenje na temelju pravnog posla leasinga, odnosno najmoprimac kojem je osoba koja obavlja registriranu djelatnost rent-a-car usluge prepustila vozilo na korištenje na temelju ugovora o najmu.

 

http://www1.zagreb.hr/slglasnik.nsf/VPD/C312689CF676FD51C12578CD004B15C1?OpenDocument&19

http://www1.zagreb.hr/slglasnik.nsf/VPD/2AD955C3E7FD2798C1257BDA00419EB3?OpenDocument

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija