Jump to content

Ostavinska rasprava okoncana bez nuznog nasljednika


Tufy

Preporučene objave

Postovani,

 

Bio bih Vam zahvalan za savjet u vezi slijedeceg:

 

- Moj otac (sa kojim nisam zivio od 1979. godine, nismo se vidjali od moje osme godine) je preminuo koncem 2012. godine. Nakon razvoda od moje majke, nije se zenio te nema druge djece.

- Oporukom iz 2011. godine je svoju imovinu ostavio sestri. U oporuci se ne spominjem tj. nisam iskljucen oporukom.

- Nepuni mjesec dana nakon smrti, na inicijativu njenog odvjetnika, provedena je ostavinska rasprava na koju nisam pozvan, na raspravi nisam ni pomenut te je jedinim nasljednikom proglasena njegova sestra. Nasljedstvo se sastoji od jednog stana, jednog zemljista i nekoliko bankovnih racuna.

- Rjesenje je pravomocno od ozujka 2013. godine

- Obzirom da godinu dana nakon njegove smrti nisam dobio obavijest o ostavinskoj raspravi, preko odvjetnika sam uspio doci do gore navedenih informacija.

 

U situaciji kada je testamen valjan, znam da kao nuzni nasljednik imam pravo na polovinu. Sugerirano mi je da bi gore navedeno bilo najlakse rijesiti na nacin da se njegova sestra odrekne polovine u moju korist, mada imam i drugi savjet da pokrenem tuzbu protiv njegove sestre i/ili trazim obnovu postupka ali mi je receno da bi to moglo potrajati godinama.

 

Bio bih Vam zahvalan na bilo kakvoj sugestiji po pitanju gore navedenog tj. da li je moguc navodni dogovor (kroz ugovor ovjeren kod odvjetnika) ili je tuzba jedino rjesenje?

 

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam. :palac:

 

Da, jasno mi je sada - da nije bilo oporuke imao bih pravo na 1/1 a ovako na polovinu polovine tj. 1/4.

 

Samo jedno pitanje - da li se u slucaju tuzbe vodi i postupak za kazneno djelo obzirom da je njen odvjetnik izjavio da je ona jedini nasljednik?

 

Hvala jos jednom.

 

Postupak za takvo kazneno djelo ne pokreće se automatski samim pokretanjem parničnog postupka.

 

Možete prijaviti djelo Državnom odvjetništvu, a ako DO odbaci prijedlog, možete osobno nastaviti progon kao privatni tužitelj.

 

Ali za dokazivanje takvog djela je potrebno dokazati namjeru.

 

Dakle, prvo biste morali nepobitno dokazati da je tetka znala za vas i uz to da je znala da unatoč oporuci u njenu korist mora navesti i vas kao nasljednika. Ovo drugo se može dokazati jedino ako je takvu izjavu nakon pitanja javnog bilježnika dala u zapisnik, a kako se zapisnici vode ako je i dala, ne bih se kladio na to da je to prikladno uneseno u zapisnik. Možete provjeriti zapisnik.

 

Njezin odvjetnik se ne može vaditi na to da nije znao da je dijete ostavitelja nužni nasljednik, ali on nije morao znati da postojite ako mu tetka nije rekla za vas.

 

Dakle, ocijenite sami mogućnost uspjeha. No, možda činjenicu da je ovakvo postupanje načelno moguće prijaviti kao kazneno djelo možete iskoristiti da svoje pravo ostvarite dogovorno s tetkom kako biste i ona i vi izbjegli neugodno i dugo natezanje na sudu, posebno zato što ćete spor u svakom slučaju dobiti (naravno, pod uvjetom da imate dokaza da ste doista sin ostavitelja).

 

Tetka se više ne može odreći dijela ostavine u vašu korist jer je postupak pravomoćno okončan (ako sam dobro shvatio). Može vam vaš dio darovati, ali budući da biste za darovanje morali platiti porez, bolje bi bilo pokrenuti parnični postupak kojim bi se ostavinski postupak ponovio (sam ostavinski postupak se ne može ponavljati) i u kojem bi tetka odmah priznala vaš zahtjev, ili biste išli na mirenje s istim rezultatom. Naravno, ovo ovisi i o vrijednosti imovine jer i parnični postupak će vas koštati. Najpovoljnije bi bilo mirenje koje je besplatno, osim u pogledu honorara odvjetnika ako ga uzmete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija