Jump to content

Kredit nakon rastave braka


Nikita Wolf

Preporučene objave

Molim Vas za savjet

U vrijeme trajanja braka kupljen je stan na kredit na 30 godina( od toga je otplaćeno tek 5 godina) gdje je moj bivši suprug nosioc kredita ,a ja sudužnik. Stan je vlasništvo 1/2 njegov i 1/2 moj. Nakon razvoda u stanu je ostao živjeti suprug koji se oženio i dobio dijete. Nije proveden postupak podjele bračne stečevine ( ne znamo kako riješiti problem sudužništva ), već je usmeno dogovoreno da će muž ostati u stanu. Ja bih njemu trebala prepisati odnosno darovati svoju polovicu stana, i zanima me na koji način da to izvedem - da li postoji nekakva opcija da ja na njega prepišem svoju polovicu stana, pa da me se briše ( ili raskine) kao sudužnika u banci za kredit za taj stan, odnosno zaštiti od plaćanja stana koji ne mogu koristiti. Da li se radi pisana izjava kod odvjetnika ili sud donosi odluku nakon našeg prijedloga podjele bračne stečevine ( da on dobiva stan , ali i preuzima cijeli kredit- da li to prolazi kod banaka)?????? Moram napomenuti da on ne želi prodati stan, pa da razliku kredita otplaćujemo svaki po pola ( što sam mu predlagala kao rješenje), niti nije u mogućnosti naći si novog sudužnika, a nema ni neku drugu nekretninu koja bi pokrivala hipoteku stana. Nakon rastave je on nastavio sa plaćanjem kredita.Rastali smo se prije 2 godine.:confused::confused:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nevjerujem da će banka odustati od sudužnika.

nakon otplate stana podnese tužbu za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine, pa kako se dogovorite.

ako mu sad daruješ pola stana plaća porez a ti i dalje ostaješ sudužnik.

banka te može teretiti za plaćanje kredita ak dužnik prestane plaćati kredit.

 

zadrži 1/2 stana dok ne rješite pitanje sudužništva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Pozdrav,

 

imam problem. Dakle stan u kojem zivimo suprug i ja s kojim sam pred razvodom, isti je suprug prepisao na mene jer godinama nije mogao placati racune i otkup stana pa sam to ja placala. Nakon razvoda, ima li on prava na dio stana koji ja uredno otplacujem?

Takodjer je prije 2 godine digao 2 kredita od oko 400 000kn za koje nisam znala i ne znam gdje su zavrsili ti novci. Da li nakon rastave moram otplacivati dio tog kredita? Imam zasticena sredstva i moze li mi ovrha za te kredite sjesti na imovinu?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li nakon rastave moram otplacivati dio tog kredita

„Novčana sredstva koje jedan bračni drug dobije kao kredit i otplaćuje ga, ne predstavlja njegovu vlastitu imovinu, a nakon razvoda braka dug tog bračnog druga s osnova kredita koji je utrošen za povećanje zajedničke imovine ili za druge zajedničke potrebe predstavlja dug koji tereti oba bivša bračna druga.“

Odluka Županijskog suda u Varaždinu,br. Gž.3608/13-3, od 17. srpnja 2013.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija