Jump to content

Ovrha na nepostojeći dug/račun


User33123

Preporučene objave

Poštovani pravnici,

nedavno je bliski član obitelji primio opće poznatu ovrhu za neplaćeni račun od prije više godina. Tijekom svih godina računi za te usluge su redovito plaćani, te isto tako nikada nije pristigla nikakva opomena ili slično što bi naznačilo suprotno.

Po primitku ovrhe, odmah smo se javili javnom bilježniku, zatim su nas uputili u Holding (tvrtku kojoj navodno nisu plaćeni računi), zatim oni na još jedno dvije lokacije, kako bih konačno dobili potvrdu da dug uopće ne postoji. To je sve potrajalo praktički tjedan dana, izgubljeni su sati i sati čekanja, živaca, ... a tko za to odgovara :-?

 

Jeli moguće tu nekoga tužiti ili dobiti neku odštetu, jer stvarno nema smisla da razne institucije mogu trošiti naše vrijeme kako im se svidi. Da se razumijemo, realno ne očekujem nikakve novce, ali to je više zbog nekog osjećaja pravde :majstor:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na samom početku kod javnog bilježnika je rečeno da je potrebna potvrda onoga tko je zapravo izdao račun kako dug ne postoji.

Odnosno kod javnog bilježnika su rekli da su im oni zapravo poslali podatke o tom dugu, no kad smo došli kod njih rečeno je da dug ne postoji, te da nisu poslali ništa kod javnog bilježnika/odvjetnika.

Naravno glavni problem je bio Holding, šetanje po svim mogućim podružnicama u Zagrebu i naravno nikoga nije bilo tamo kada je trebao

Radi se o računu od manje od 100 kn, no na kraju je uz sve te odvjetničke tarife, zatezne kamate, itd. došla prilična svota. Kad sam to vidio odma mi se život skratio za par godina. Nema smisla da oni nas mogu **** u mozak, a mi njima ništa i samo gubimo naše dragocjeno vrijeme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam siguran jeste li me dobro razumjeli. Već je prigovoreno, te su rekli da se postupak zaustavlja, no stvar je u tome da nitko ne priznaje grešku. Netko je napravio grešku (ili mu je to bila namjera) i za to bi trebao odgovarati. Nema smisla da netko može trošiti moje ili bilo čije vrijeme, bez razloga. Da sam to vrijeme koje sam potrošio na taj slučaj radio, zaradio bi daleko više nego cijeli iznos ovrhe tako da su me već tu oštetili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako mislite podnositi tužbu za naknadu štete - sugeriram vam da odustanete od tog nauma, jer nećete uspjeti. Razumijem ogorčenost, čak i malu ljutnju zbog toga jer su vas našetavali ko nekog balavca, ali isto tako vi morate biti upoznati sa realnim šansama za uspjeh u ovome o čemu pišete. Da su vam barem šanse 50:50, ali nisu ni približno takve. Ali, odluka je samo vaša.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Da ne otvaram novu temu.

Prije nekoliko godina sam bio korisnik tele2, zbog nezadovoljstva sam raskinuo ugovor i paltio sve račune. Nakon nekog vremena su počeli stizati računi na kojima su sve stavke 0 kuna a ukupan iznos je bio 368 kuna. Kad bi nazvao službu za korusnike rekli bi da dug ne postoji i nisu znali objasniti začto je tako.

 

Nako nešto više od godinu dana sam dobio opomenu od jedne odvjetničke tvrke u kojoj stoji kako sam njihovo partneru dužan taj iznos koji su oni uvećali za svoje trškove i traže da platim.

Nakon što sam im faksirao sve uplatnice bio bi miran par mjeseci i onda bi opet morao dokazivati kako dug ne postoji. U udruzi potrošača su me savjetovali kako da napravim prigovor i nakon toga je bio mir nekoliko godina, da bi sada ovrhu na taj iznos plus kamate od 2008 godine.

 

Problem je što se nalazim u inozemstvu i ne mogu reagirati pa molim neki savjet ako se uopće moguće obraniti.

Posjedujem sve uplatnice za razdoblje u kojem sam bio pretplatnik tele2, oni se ograđuju kako nemaju ništa sa time a prodali su nepostojeći dug koji mi se pokušava naplatiti.

 

Molim vas savjet kako da reagiram, dobio sam 8 dana za prigovor na ovrhu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada je pokrenut ovršni prijedlog? Možda je nastupila zastara ukoliko je ovrha pokrenuta nakon godine dana od dospječa računa.

 

Ovršni prijedlog je podnesen 08. 04 .2015. a riješenje glasi od 15. 04. 2015.

A ugovor sam raskinuo u 12 mjesecu 2006. ali još uvijek imam sve uplatnice od tel. računa i čuvam ih jer sam barem desetak puta moramo dokazivati kako je sve plaćeno i to me i plaši jer to nema kraja.

 

postoji mogućnost,no ako doista može dokazati neosnovanost tražbine,u smislu da je dug plaćen,vrijedi i u tom pogledu prigovoriti.

Ako to sada ide preko suda, hoću li konačno biti oslobođen ili i dalje moram čuvati račune iz 2006. godine?

 

Hvala vam na brzoj reakciji

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da bio konačno imao mir zbog potraživanja koja su plaćena (ako i nisu plaćena potraživanje je u zastari) najbolje bi bilo da to odradi odvjetnik.

dogovori se da svoju uslugu naplati od ovrhovoditelja.

ili ako platiš odvjetnika traži povrat troškova.

 

kad ovrhovoitelj plati trošak neće više dosađivati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija