Jump to content

Brisanje kazne


Amateri

Preporučene objave

Zanima me pravna snaga brisanje kazne. Naime u jednog gradu je pročelnik Ureda gradonačelnika koji je falsificirao diplomu o završenom fakultetu. S tom falsificiranom diplomom je i postavljen na to radno mjesto. Nakon istrage na sudu je priznao da je falsificirao diplomu, pokajao se i dobio uvjetu kaznu. No i dalje je ostao na tom radnom mjestu i nije vratio novac (sud mu nije naložio) koji je dobio kao plaću na osnovu visoke stručne spreme. Sa tog radnom mjesta je poslije kazne "izvanredno" u rekodnom roku završio drugi fakukuplet, samo sada mnogo pametnije, jer su kroz prijavnice u upise ocjena uvedeni njegovi podaci kao izvanrendog studenta.

U zakonskum roku kazna mu se brisala na njegova zahtjev iz evidencije. On to tumači da je aboliran i da nitko više ne smije spomenuti da je bio lopov. Prijeti tužbama, a i mnogo gorim prijetnjama, posebno kad se radi o zaposlenicima.

Da stvar bude kompletnija zaposlio je je svoju ženu kao glavnog gradskog rizničara, gdje je ustvari ona figura, a on koroordinira sa financijama.

 

Ovo nije priča sa ulice, ovo je stvarnost u Hrvatskoj !

 

Znam za postupak i mogučnost brisanja kazne iz evidencije. Ali nisam baš siguran da prolazi Rojsova uzrečica "Tko je jamio jamio je!"

Na stranu moralni dio odgovornosti, zanima me postoji li stvarna pravna zapreka da se govori kako je čovjek falsificirao dipolomu, ali da je ostao na istom radnom mjestu i lokalnoj samourpavi (najvažnijoj, jer zna se tko vuče konce), a da mu više nitko ne smije reči "bio si lopov" !!!!!!!

 

Zar je moguće, ako to netko kaže ili napiše da ga taj tip može tužiti za klevetu ili nešto slično ?? Da može nekome smestiti otkaz, ok to mi je jasno, tako to funkciona kod nas, ali da se cijeli grad mora njemu klanjati kao poštenjaku, to mi baš i nije jasno.

 

I tom istom gradu, koji je poznat po aferama krivotnovenja diploma, vozači koji su krivotvorili (kupili) svjedožbe o državnom ispitu i godinama radili kao vozači (imali veliko radno iskustvo) su po otkrivanju afere, dobili otkaze, iako čak ni prekršajna prijava nije pokrenuta. U tom gradu je i sjedište županije, gdje je otkriveno da je predstojnica ureda župana krivotvorila diplomu. Istog trena je dobila otkaz.

 

Ali to očigledno ne vrijedi za lokalnu samourpavu jer je lopov "aboliran", po sistemu ispovijedi: ".... čvrsto obečajem da ću se popraviti i da neću više griješiti!"

 

Moja nedoumica je, a i pitanje. Smijem li bez obzira na brisanu kaznu spomeniti u javnosti ili u medijima da je bez obzira što se "gospodin" popravio, bio lopina ? A da tužba za klevetu, nema osnove ?

 

Unaprijed zahvaljujem na pojašnjenjima i mišljenjima !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vrijedi za svaku osuđenu osobu bez obzira na počinjeno djelo a godine koje trebaju proći da bi kazna bila brisana tj.osoba rehabilitirana su različite i ovise o dužini kazne.

 

čl.18 i 19 a posebno st.5 http://www.zakon.hr/z/554/Zakon-o-pravnim-posljedicama-osude,-kaznenoj-evidenciji-i-rehabilitaciji

 

(5) Protekom rokova određenih u stavku 4. ovoga članka počinitelj kaznenog djela smatra se neosuđivanim i svaka uporaba podataka o osobi kao počinitelju kaznenog djela zabranjena je, a uporaba tih podataka nema pravni učinak. Rehabilitirana osoba ima pravo nijekati prijašnju osuđivanost i zbog toga ne smije biti pozvana na odgovornost niti imati bilo kakve pravne posljedice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Smijem li bez obzira na brisanu kaznu spomeniti u javnosti ili u medijima da je bez obzira što se "gospodin" popravio, bio lopina ?

 

Ne smijete. Odnosno smijete, ali ćete tada snositi posljedice iz razloga koje je Sivko naveo.

 

A da tužba za klevetu, nema osnove ?

 

Po meni, prije bi se radilo o kaznenom djelu sramoćenja negoli klevete, ali dođe vam na isto. Osnova postoji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija