Jump to content

Dsi - zup i zus pitanje u vezi rokova


rexelle88

Preporučene objave

Dragi moji,

 

molim da netko ako zna pojasni pojam rokova (u vezi ZUP i ZUS) a konkretno:

 

"Rok određen u tjednima, mjesecima i godinama završava onog dana koji se po imenu i broju podudara sa danom nastanka događaja od kojega rok počinje teći. U slučaju da takvog dana nema u posljednjem mjesecu, kraj roka pada na posljednji dan toga mjeseca."

 

to jest..

 

ROK koji se računa na mjesece ( rok određen na mjesece istječe onog dana, mjeseca ili godine koji po svom broju odgovara danu kad je pismeno dostavljeno, odnosno danu u koji pada događaj od kojega se računa trajanje roka)

 

ROK koji se računa na godine (ok određen na godine istječe onog dana, mjeseca ili godine koji po svom broju odgovara danu kad je pismeno dostavljeno, odnosno danu u koji pada događaj od kojega se računa trajanje roka) ???

 

VEEELIKO HVALA UNAPRIJED :cita:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije ni meni previše jasno, ali pokušala sam shvatiti bar ono za rok od mjesec dana. Probat ću objasniti: Ako je pismeno dostavljeno 28.4.2014. u ponedjeljak na rok od mjesec dana, a ponedjeljka nema u 5. mjesecu jer 28.5.2014. pada u srijedu onda se računa da kraj roka pada na zadnji dan 5. mjeseca. Valjda. Rok za godine baš i ne kužim previše, ali moguće da je na istu foru kao i za rok od mjesec dana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Probat ću i ja pomoći, evo ovako:

 

Ako znamo da prema zakonu rok određen na mjesece, odnosno godine istječe onog dana, mjeseca ili godine koji po svom broju odgovara danu kad je pismeno dostavljeno, odnosno danu u koji pada događaj od kojeg se računa trajanje roka...

 

Onda se rok računa ovako: ako je dan dostave 20.4.2014. a rok je određen na mjesec, tada rok istječe 20.05.2014., a ako je rok određen na godinu onda istječe 20.4.2015. (dakle po svom broju odgovara danu kad je pismeno dostavljeno).

 

Ovaj drugi dio članka koji kaže: ako toga dana nema u mjesecu u kojem rok istječe, rok istječe posljednjeg dana toga mjeseca - tu se misli na situaciju npr. ako je pismeno dostavljeno 31.01. a određen je na mjesec dana, a znamo da veljača ima 28 ili 29 dana, onda rok istječe 28. ili 29. veljače. Dakle i u svim drugim slučajevima kada imamo situaciju da je pismeno dostavljeno 31. u mjesecu a rok je određen na mjesec dana, a idući mjesec nema 31 dan, onda rok istječe 30. tog mjeseca.

 

Nadam se da sam pomogla...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slobodno pošalji poruku ili pitaj ako bilo gdje još zapneš...ako budem mogla i znala rado ću pomoći. ;-)

 

Da. Ovo tvoje objašnjene je toliko jednostavno i logično. Dok se pripremam i učim, gubim puno vremena i energije na shvaćanju i povezivanju pojedinih poglavlja, ponekad bi mi trebao nekakav konkretan primjer da mi sve sjedne na svoje mjesto. Ovo je dobar primjer.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija