Jump to content

mistyy

Preporučene objave

Poštovani, suvlasnik sam nekretnine gdje je jedan od suvlasnika nasipao zemlju na to zemljište te dovođenjem raznog materijala narušava izgled zemljišta i mogućnosti njegova korištenja. Ti njegovi postupci mi smetaju te me zanima postoji li kakav način zabrane na raspolaganju, ili neki oblik zaštite?

hvala!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svaki suvlasnik ima pravo glede svoga idealnoga dijela stavljati svakome, pa i svojim suvlasnicima, sve zahtjeve koji proizlaze iz njegova prava vlasništva.

 

znaci sva pravna sredstva kao i vlasnik?

konkretno u mom slučaju to bi bila tužba za smetanje posjeda ili samopomoć,ili nešto drugo?

dal trebam kakvu suglasnost ostalih suvlasnika (ukupno nas je 27)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,svaki suvlasnik je ovlasten da kao pojedinac stiti suvlasnistvo ili suposjed(ako je u suposjedu)

Članak 24.ZV

(1) Svaki je suposjednik ovlašten štititi suposjed putem suda od samovlasnoga smetanja treće osobe, a od DRUGIH SUPOSJEDNIKA jedino ako su ga potpuno isključili od dotadašnjega suposjeda ili su mu BITNO OGRANICILI dotadašnji način izvršavanja faktične vlasti...

Članak 39.ZV

(1)

(2) Kad je neki suvlasnik poduzeo posao glede suvlasničke stvari bez potrebne suglasnosti ostalih, primjenjuju se pravila o poslovodstvu bez naloga...

...

Suvlasnik ima pravo na zaštitu svog idealnog dijela i prema drugim suvlasnicima, što uključuje i zahtjev za predaju u posjed njegova suvlasničkog dijela, jer je suvlasnik glede onog idealnog dijela stvari koji odgovara njegovu suvlasničkom dijelu, vlasnik i pripadaju mu prema svakome (dakle i prema ostalim suvlasnicima) sve vlasničke ovlasti (čl. 37. st. 4. ZV).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Termin smetanja vlasnistva/suvlasnistva nepostoji,odnosno postoji uznemiravanje i oduzimanje vlasnistva,od cega se moguce stiti tuzbom zbog uznemiravanja ili povratom vlasnistva u posjed.

Pod pretpostvkom da ste vi ujedno i suvlasnik i suposjednik,pruza vam se mogucnost posjedovne zastite,no naravno ako nisu protekli prekluzivni rokovi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 godina kasnije...

Poštovanje molim da mi odgovorite na slijedeći upit.           Ja i moj rođak imamo zajednički ulaz u dvorište s tim da su nekretnine u samom dvorištu moje vlasništvo tj vrtli koje obrađuje, a rođak ima samo pravo prolaza. Problem je što mi dotični radi razne dešpete pa tako stalno otvara ulazna vrata u dvorište zbog čega ne mogu koristiti spomenute vrtletj baštejer tako u dvorište ulaze životinje i naprave mi štetu. Budući da ja tu ne stanujem već dolazim povremeno kako bih obrađivao vrt stalno nalazim otvorena vrata od dvorišta zbog čega sam morao ugraditi nadzorne kamere te imam dosta snimki tj dokaza da kada ja odem iz mjesta odmah iza mog odlaska moj rođak namjerno otvara dvorišna vrata i to tako okrutno da su se već iskrivila te se samim tim i teško zatvaraju. Pošto je dotični radi istih takvih radnji a i razbijanje nadzornih kamera pravomoćno optužen sada to isto radi njegova supruga pa ne znam šta više da u radim zbog čega i tražim od vas savjet što da u radim tj mogu li u svezi navedenog podnijeti tužbu radi ometa ja posjeda ili nešto drugo. Unaprijed vam se zahvaljujem na odgovoru. Pozdrav sa poštovanjem Drago! 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija