Jump to content

majka ne želi utvrđivanje očinstva


JaneSparrow

Preporučene objave

Bok,

dakle ovako, slučaj je sljedeći, majka djeteta starog 8 mjeseci ne želi pristati na utvrđivanje očinstva jer s osobom koja potražuje utvrđivanje ne želi imati nikakav odnos niti želi da dijete ima odnos.

Može li majka odbiti utvrđivanje očinstva? Može li ju na to osoba koja potražuje utvrđivanje očinstva nekako prisiliti?

Ima li netko iskustva sa ovakvim ili sličnim slučajem?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači navodni otac, koji do sada ne postoji ni na jednom papiru, može bez pristanka majke zatražiti utvrđivanje očinstva, napraviti ga i ako bude pozitivno upisati se kao otac djeteta iako ona to odbija?

 

Tako je. Jer u konkretnom slučaju nije bitna majka i njezine želje, već dijete i njegovo pravo na oca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ali što ako navodni otac do sada nije pokazao nikakav interes ni za dijete ni za majku, čak štoviše, tokom trudnoće a i kasnije sustavno ju je vrijeđao i omalovažavao, govorio da dijete nije njegovo, da će se roditi ovakvo onakvo, da ne ulazim u detalje. I sada mu se odjednom svidjela mogućnost da bude otac, više zbog nekakvih poreznih olakšica te da ga se ne bi jednom eventualno tužilo za alimentaciju koju majka od početka odbija jer ne želi imati veze sa takvom osobom? Nema li to neku snagu ukoliko dođe do sudskog postupka?

Također, kako u interesu djeteta može biti otac koji prema majci postupa na takav način i zato bi on imao ikakva prava budući na sve što je do sada pokazao i kako je postupio.

Razumijem da zakon nije subjektivan i sve ali opet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Ne postoji način da se ocu koji je zainteresiran (i utvrdi se u postupku pred sudom da otac jest) onemogući upis očinstva u podatke državne matice, time i pravo roditeljske skrbi.

 

2. Odnos oca i majke djeteta nema veze s pravom na roditeljsku skrb, odnosno njegovim lišavanjem.

 

3. "Dogovor prilikom neupravnog postupka", kako to nazivate, može biti samo priznanje očinstva + suglasnost majke za upis tog očinstva. Drugih mogućih "dogovora" oko tog prava djeteta nema, niti čemu služe osim kao pokušaj manipulacije.

 

4. Alimentacija i "ako bi ga se teretilo" za uzdržavanje djeteta, s ovim blage veze nema, jer upravo očinstvom postaje dužan uzdržavati dijete, a inače ne bi bio (jer otac nije, pa nema ni dužnosti). Pri tom, neplaćanje ili neredovito plaćanje uzdržavanja ne predstavlja automatsku stavku koja bi onemogućila korištenje 50% uvećanja osobnog odbitka. Nadalje, porezne olakšice, a točnije uvećanje osobnog odbitka, u odnosu na "trošak imati dijete", su tolike da bi efekta imale eventualno ako je tata Bill Gates ili štogod sličnog.

 

Majka koja odbija uzdržavanje djeteta "jer ne želi" ili "joj ne treba" griješi i to pucnjem u prazno, jer se uopće ne radi o njenom pravu već (isključivo) djetetovom.

 

To je, ujedno, jedna od češćih fraza kojima se nastoji reći bivšem partneru "ne trebaš mi (meni)", a u te svrhe se služi djetetom. Međutim, ono nije majčin klon ili minijaturni dio majčine (ili očeve) osobe, već individua koja je radi svoje dobi nesposobna skrbiti o sebi sama i odlučivati.

 

Na pitanje ima li to kakve snage ako dođe do postupka pred sudom, odgovor je- ne. Osim možda u smislu da se odmah može predvidjeti tko će biti u otporu i nezadovoljan odlukom suda ako nalazi pokažu da je doista riječ o djetetovom ocu.

 

Nadalje, pretpostavka bi bila i da bi se majka slijedom odbijanja dati suglasnost za priznanje očinstva, pod izlikom da joj ne treba uzdržavanje djeteta jer ne želi imati išta s tom osobom koja ju je uvrijedila i povrijedila, po svoj prilici imala problem sama sa sobom kad bi dijete ostvarivalo svoje pravo na susrete i druženje s roditeljem s kojim ne živi, pa ne bi bilo zgorega da se i na to pripremi, jer mogući postupci koji se mogu poduzimati u tom slučaju nisu pretjerano ugodni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Newbie, respect.

 

Dakle, gospođo - govorimo o pravima Vašeg djeteta, a ne Vašim pravima. Vi nikako nemate prava osporavati djetetu pravo na oca.

 

Otac ima potpuno jednaka prava na dijete kao i Vi, odnosno - dijete ima pravo na oca i majku.

 

S obzirom kakva situacija bude na sudu, toplo preporučam da se vansudski dogovorite sa ocem djeteta, da se utvrdi očinstvo, da se s istim lijepo dogovorite o susretima i viđanjima djeteta te uzdržavanju koje je otac u mogućnosti pridonositi za dijete (dakle, ne Vaše uzdržavanje, nego uzdržavanje djeteta).

 

Ukoliko dođete do suda, stvari će izgledati ružno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija