Jump to content

Nanošenje lakih tjelesnih ozlijeda


Sivisokol

Preporučene objave

Poštovani, sredinom 10. mjeseca bio sam napadnut iz čista mira te pretučen, na hitnoj su mi dijagnosticirali lake tjelesne ozlijede a bio sam i na policiji gdje su mi uzeli izjavu i dao sam im ime tog ko me je pretukao. Kasnije mi je rečeno da je nedugo nakon toga i ta osoba privedena.

Zanima me s obzirom da sam planirao dići privatnu tužbu, a rečeno mi je da to mogu tek nakon što bude presuda donesena, dali je istina da je sada(5mj) kasno????? jer ako je :ljut:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zastara za pokretanje kaznenog progona vam nastupa nakon 6 mjeseci.

 

Krenite odmah sa privatnom tužbom, ali ne bez odvjetnika.

 

Sposoban odvjetnik će se sjetiti da u tužbi treba navesti da je već u tijeku prekršajni postupak i na tom možete testirati njegovu razinu znanja.

 

Potrebno je reagirati odmah.

 

Temu premještam iz prekršajnog u kazneni forum.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko se radi o kaznenom djelu za koje se progoni po privatnoj tužbi (a po svemu sudeći radi se - kazneno djelo tjelesne ozljede iz čl. 117. KZ-a), tada vi, temeljem čl. 61. st. 1. ZKP-a, kao privatni tužitelj imate rok od tri mjeseca od saznanja za kazneno djelo i počinitelja da podnesete privatnu tužbu. Ispada da je taj rok protekao (10/13 - 5/14), međutim skrećem pozornost na čl. 61. st. 3. ZKP-a, gdje se ističe kako se pravodobno podnesena kaznena prijava "računa" i kao pravodobno podnesna privatna tužba. Je li tako i u vašem slučaju, ovisi o tome što ste napravili na policiji po samom događaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

PUNO HVALA svima na odgovorima ali i dalje sam zbunjen jer mi je ovo sve nepoznato. Znači ta tužba koju bi ja trebao podignuti nema veze sa onom koju je podignula policija kada sam bio na policiji(i kada su priveli tog momka kasnije) te za koju mi je službenica na policiji rekla da je taj slučaj predan prekršajnom sudu.

2. stvar - danas sam se ujutro čuo sa odvjetnicom i ona mi je rekla sasvim druge informacije( kao da se ne radi o istoj državi), Ona mi je rekla da tužbu kojom bi tražio i odštetu mogu podići nakon 3 godine, te da mi ona savjetuje da sačekam pravomoćnu presudu suda, jer bi to kao bilo osiguranje da bi dobio odštetu.

 

Nakraju vas molim objašnjenje o čemu se tu radi JER imam 3 različite informacije, prva je da je policija podigla tužbu i da ja nemoram ništa raditi, druga bi bila da je policija podigla tužbu ali da bi u slučaju odštete ja trebao samo podići tužbu, treća je da policija nije ništa napravila te da ja moram sve sam uz pomoć odvjetnika. Više mi ništa nije jasno :vjeruj:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Sokole", brkate kazneni i građanski aspekt vašeg predmeta.

 

Moj post vezan je uz kazneni aspekt (privatna tužba kojom inicirate kazneni postupak).

 

Građanski aspekt (naknada štete), objašnjava čl. 230. http://www.zakon.hr/z/75/Zakon-o-obveznim-odnosima ("klasična" naknada štete) odnosno čl. 231. (naknada u slučaju da se radi o kaznenom djelu).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija