Jump to content

Kupnja nekretnine u stečajnom postupku


Ina83

Preporučene objave

Poštovani,

 

molila bih dobru dušu za pomoć.

Naime, nad tvrtkom koja je naš dužnik otvoren je stečajni postupak u kojem tvrtka za koju radim ima utvrđeno razlučno pravo na nekretnini.

Moja tvrtka je zainteresirana za preuzimanje nekretnine za visinu duga, ali nismo još 100% sigurni u to.

Zanima me, ako se jedini prijavimo za preuzimanje nekretnine, možemo li od toga odustati (kao što "redovni" kupac može ako ne uplati kupovnu cijenu) ili sud automatski donosi rješenje o prebijanju i ako može što je s kupovninom (smanjuje li se tražbina za taj iznos)?

I, drugo pitanje: ako se osim nas još netko prijavi i npr. ponudi veću cijenu od procijenjene vrijednosti nekretnine ide li se na licitaciju ili mi imamo prednost kao vjerovnici?

 

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav poštovana,

 

U redu za razlučno pravo na nekretnini. No jeste li prvi u redu namirenja? Tj. jeste li prvi u vlasničkom listu po redu prvenstva? Pri tome mislim ima li ispred Vas upisanih hipoteka ili drugih ovrha?

 

Ako nema ništa od navedenog, odnosno, ako ima ali iza Vas, a Vi ste prvi, onda imate široke manevarske mogućnosti. No u tom slučaju ne možete odustati jednom kada je sud donio rješenje o dosudi nekretnine Vama. To iz razloga što nećete imati obvezu uplate kupovne cijene, već ćete sucu istaknuti da kompenzirate Vaše potraživanje s iznosom kupovne cijene, s obzirom da ste prvi u redu namirenja. To predviđa Ovršni zakon. Pravomoćnost takvog rješenja nastupa protekom roka za žalbu. Znači u tom slučaju nema nazad kao kad kupac odustane i ne plati kupovnu cijenu. Također je prije dražbe potrebno sucu napomenuti da se prijavljujete kao kupac i da Vas oslobodi polaganja jamčevine s obzirom da ste prvi u redu namirenja. I to previđa Ovršni zakon.

 

Tražbinu ste dužni smanjiti u Vašim poslovnim knjigama za iznos dosuđene nekretnine koji je naveden u rješenju o dosudi nekretnine (jer ste za taj dio namireni). Sud nikad samoinicjativno ne donosi rješenje o prebijanju, jer sudski preboj nije u zakonu predviđen kao radnja ex offo.

 

Imate obvezu prijaviti porez na promet nekretnine u roku od 30 dana od pravomoćnosti rješenja o dosudi (pazite na taj rok jer sam mog direktora morao spašavati prekršajne odgovornosti zbog prekoračenja tog roka).

 

Ako se osim Vas prijavi još netko za kupnju, kud sreće!!! Licitirajte na dražbi i dižite mu cijenu do iznosa Vašeg potraživanja! Nemate što izgubit, samo za dobit! U prvom slučaju dobit ćete pare koje će taj netko biti dužan uplatiti kao kupovnu cijenu, a u drugom slučaju biti će Vam dosuđena nekretnina osnovom kompenzacije. Ne možete izgubit nikako!!

 

Praktičan savjet: nikad ne preuzimati nekretninu za visinu duga, tj. nikad ne izjaviti na sudu da ste namireni s cjelokupnim svojim dugom preuzimanjem te nekretnine. ;-)

 

U slučaju da niste prvi u redu namirenja, tada ste kao kupac u obvezi uplatiti kupovnu cijenu, no možete tražiti da budete oslobođeni uplate jamčevine jer da ste vjerovnik.

 

Eto, malo provjerite one činjenice na početku, pa sukladno tome odlučite. Naravno, za savjete po tom pitanju sam uvijek tu.

 

:-D

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija