Jump to content

participacija- popravak zubi


anonimno

Preporučene objave

Makar imam primarnu zdravstvenu zastitu svaki put (imam cak i oslobođenje od particip jer sam nezaposlen) placam stavljanje bijele plombe 100 kuna. Upravo sam cuo da uz racun po zakonu mogu dobiti povrat novca na socijalnom? Niti jedan zubar ne daje racun jer b9i se vidjelo da preplacuju uslugu a ujedno bi im se umanjio racun kad stigne na socijalno po glavarini. Zasto nitko nije upoznat s ovim pravima?

Kolika je partic. po bijeloj plombi po zakonu? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1) kad u dućanu kupiš kruh i mlijeko, na kasi ti prodavač ida račun na kojem piše kruh i mlijeko, iznos, PDV....

 

prijavi tog stomatologa inspekciji porezne uprave

 

2) iznos koji ti naplaćuje nema nikakve veze s participacijom koja je uređena sada zakonom o osnovnom zdravstvenom osiguranju, stomatolozi takvu vrstu naplate, pravdaju time da su ugradili materijal koji je skuplji od onog koji je predviđen standardom u zdravstvenom osiguranju, što najčešće nije točno, ili zavisi od toga gdje je plomba "ugrađena" (prva 4 zuba???)

 

3) imaš pravo zatražiti povrat troškova od nadležnog područnog ureda HZZO, predaj zahtjev u pismenom obliku, i u istom obrazloži da ti stomatolog nije izdao račun (iako si ga obvezan zatražiti i dobiti i priložiti uz zahtjev za povrat plaćenih troškova za korištenje zdravstvene zaštite) u tom će se postupku utvrditi o čemu se ovdje radi, da li se radi o korištenju zdravstvstvene zaštite iz osnovnog zdravstvenog osiguranja ili ne.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Proteze za zube" su u nekoliko varijati u popisu pomagala koji se mogu propisivati na teret zdravstvenog osiguranja. Potrebno je da stomatolog prema medicinskoj indikaciji izda prijedlog (tiskanicu) za ovjeru pomagala. Ona se ovjerava u HZZO i na njoj piše šifra pomagala, cijena, iznos participacije. Ako stomatolog izrađuje pomagalo koje je skuplje od cijene koju priznaje HZZO, može ti naplatiti dio, odnosno umanjiti iznos za koji si se već ti dogovorio.

 

Ako osigurana osoba pri ugovornom isporučitelju nabavi pomagalo veće vrijednosti od propisane , razliku u cijeni pomagala i popravku pomagala snosi osobno.

 

 

Osigurana osoba od 18. do 70. godine života ima pravo na sljedeća stomatološka pomagala pomične proteze:

- totalne zubne proteze akrilatne

- totalne zubne proteze s metalnom bazom

- djelomične akrilatne zubne proteze (s bazom do 10 i preko 10 elemenata)

- djelomične metalne lijevane proteze

Stomatološka pomagala propisana ovim Pravilnikom izrađuju se od sljedećih materijala:

- krunice - iz poluplemenite (paladij srebrne) i plemenite (zlatne i platin zlatne) slitine

- krunice i fasete na metalnim krunicama - iz mikrofilnih kompozita

- ortodontski uređaji, udlage - iz akrilata i kobalt-kromovih slitina

- totalne zubne proteze – iz akrilata, iz akrilata i kobalt-kromove slitine

- djelomične metalne lijevane proteze - iz kobalt-kromove slitine i akrilata

- djelomične akrilatne zubne proteze - iz akrilata

- totalne metalne lijevane proteze – iz kobalt-kromove slitine i akrilata

- elementi za fiksne ortodontske uređaje iz kobalt-kromove slitine ili nikal-titanium slitine.

 

Osigurana osoba u cijelosti snosi troškove kobalt-kromovih slitina koje su utrošene za izradu lijevane metalne proteze. Osigurana osoba u cijelosti snosi troškove poluplemenitih i plemenitih slitina utrošenih za izradu krunica i lijevanih nadogradnji u slučaju kada ostvaruje pravo na navedena stomatološka pomagala. Troškove posebnih materijala pri izradi fiksnih ortodontskih uređaja - bravica, lukova i prstena s dodatnim elementima snosi u cijelosti Zavod.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Zakonodavac i HZZO su ostavili stomatolozima otvorene ruke po ovoj problematici.

Osiguranik ima pravo u prosjeku na dvije plombe godišnje s tim da na "bijele" plombe ima pravo do gornje i donje trojke a ostalo se naplačuje.

 

Sve je to jedna velika pljacka. Meni je bas popravljena gornja dvojka bijelom plombom i platila sam 100 kuna bez računa. Ne postoje nikakve interne kontrole koje bi to sve provjeravale. Sramota šta mi pacijenti moramo trpiti.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

hodao sam k zubaru koji nema ugovor za HZZOom i on je nešto spomenuo da mi može napisati nekakav račun na temelju kojeg mogu dobiti povrat novca (na privremenom radu sam u inozemstvu). Zna li netko nešto o tome? Zubar nezna detalje.

Isto tako idem po aparatić za zube k zubaru koji nema ugovor sa HZZOom (a i stariji sam od 18). Da li se može dobiti jeftinije preko nekog osiguranja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Načelno se može dobiti povrat novca za usluge koje pokriva zdravstveno osiguranje, a pacijent je uslugu iz određenih objektivnih razloga platio sam. Npr. od HZZO sam naplatio račun koji mi je izdao liječnik u inozemstvu za uslugu koju sam nužno morao zatražiti na licu mjesta. Račun se priznaje prema tarifi lokalnog državnog zdravstvenog osiguranja ako naš HZZO ima odgovarajući ugovor s tom zemljom. Meni se to dogodilo u Austriji, i funkcioniralo je.

 

Drugi razlog za traženje računa za zdravstvenu uslugu je povrat poreza. Za sve usluge koje ne pokriva HZZO moguće je tražiti povrat poreza do ukupnog iznosa od 12000 kuna, zajedno s drugim poreznim vrstama računa koji se priznaju za to (npr. održavanje kuće). Iznos povrata ovisi o ukupnim osobnim primanjima, dakle o tome po kojoj stopi osoba plaća porez (npr. 35%). Zato se sve takve račune isplati čuvati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E moj prijatelju ,zube ti je trenutno najjeftinije popravljati u Bosni ili Srbiji.Nažalost to je tako.A tko će prijaviti stomatologa iz svog susjedstva ?Pa zar nemamo inspekciske službe koje su zadužene za to,ali ti isti stomatolozi trebaju i njima :)zar ne.

Naši inspektori kažnjavaju bakice po pijacama,tako da te jadne bakice što dobiju na Drini ,na Ćupriji izgube.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Zubarica je mom djetetu plus muzu (on ga je vodio) zajedno naplatila 130 kn za popravak i jednom i drugom,kako sam ja nakon toga usla platiti trazila sam je racun. ostavila me je cekati 45 min dok nije obradila pacijenticu-zatim me je trazila da se potpisem i tek onda izdala imaginarni racun koji je glasio samo na sina -tj da mu je radjen punjen ispun kanala (sto nema blage veze sa istinom) i onda me trazila 200kn-kao to je sada i za buduci zavrsetak rada kod supruga.

Ja sam odnjela racun na socijalno i dobila odbijenicu-pise da sam se temeljem potpisa slozila sa pruzanjem usluga. A potpisala sam naknadno.

I sad se ja trebam dalje zaliti? Zna ova drzva jako dobro sve samo sto sve te lopine jako dobro pokriva.

I zubarica mi je rekla da je ona mome muzu predlozoila da stavi malom crnu plombu pa sta se ja bunim? Nek se srami banditkinja jedna-.nisam ja sirotica koja nema vlastitom djetetu za bijelu plombu nego samo ocu posten racun a ne da me pljacka a onda jos i ponizava kao ja sam neka bjednica koja se buni.

p.s. pored svega muzu je radjena dvica koja je znaci besplatna

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Racun je krivotvorila, napisala je na kraju na njega 200 kn , na ime maloga i ponavljam napisala je da je radjen ispun sto nije istina-stavljena je bijela plomba.

Odakle joj hrabrosti za takvo laganje?

I bas danas me suprug pita zar onih 200 kn nije moguce stavit u povrat poreza jer eto glase na malog pa izgleda niti to ne moze a i za potpis me prevarila, ponavljam retroaktivno sam se potpisala a naravno da dopisu pise da je dr duzan prije pruzanja usluge objasniti pacijetu sve u vezi potpisa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma nije, ispun je ciscenje korjena i stavljanje unutar korjena materijal pa tek onda plomba.

 

Da li plmba djetetu moze biti 200 kn ? Da li se moj potpis moze traziti naknadno? da li normalno da su otac i sin bili kod nje a racun glasi na sina? Zasto je tako tesko napisati istinu? Meni je naplacivala i crne plombe po 30 kn 8mada se kao ne placaju), bijele plombe po 70 kn a sve bi to ispadalo i onda svaki put platim ponovo....bez ikakvog ljudskog ponasanja.

 

Drzava bi svemu tome u 1 dan mogla stati na kraj. samo neka sacekaju svakog pacijanta koji izadje iz zubarske ordinacije i pitaju da pokaze racun..to je dovoljno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

p.s. s tim sto mi je racunala 70 kn za rupe koje je ispunjvala bijelom plombom-krpala je zube na taj nacin dok se sve nije raspalo.

Niti jedan zubar nema savjest ni odgovornst da razisli kako ce taj njegov rad ispasti za par mjeseci, godinu dana itd nego sve traje dok smo u ordinaciji a nakon toga nemamo pravo ni na reklamaciju nego sve placamo iznova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispun jest plomba. Ono što ste mislili je punjenje korijenskih kanala, a to nije isto što i ispun. Stvarno je ta zubarica prava muljatorica što se tiče izdavanja računa... Trebali ste davno ili prijeći drugom zubaru ili tražiti ispravan račun. Zubari su navikli iz prijašnjih doba ne izdavati račune, kao i neke druge struke, uvriježeno je da npr. da od taksista ili majstora ne tražimo račune ... Valjda će se to promijeniti u bliskoj budućnosti..

A znam jednu zubaricu koja daje garanciju na svoje radove, mislim da je bilo 2 god. na plombu,a 5 na mostove. Ali nije isto ako se zub raspadne, to je već priroda, tu se ne može dati garancija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Ali nije isto ako se zub raspadne, to je već priroda, tu se ne može dati garancija"

 

Meni se desavalo da plomba ispadne nakon par dana, odem ponovo i ponovo mi naplati, plomba opet ispadne...

Sad mi je zao sto se nisam ponovo zalila na ovu odbijenicu koju sam dobila na zahtjev za refundaciju 200 kn jer je ona mene prevarila: u rjesenju pise da sam ja potpisom bila upucena u sve i da sam se potpisom slozila na sto me je doktorica i upozorila dok ja ponavljam da sam potpis stavila naknadno, nakon cekanja ipred vrata njene ordinacije da zavrsi sa pacijentom. Nikakvo objasnjenje nisam dobila zasto ja to moram potpisati.

 

A koliko ja znam zubare-svi su isti osim ove zadnje kod koje sam se prebacila, pedantno radi i sto mi je najvaznije ima kulturan nacin komuniciranja s pacijentma mada ni tu nema od racuna ni r.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam stavila fiksnu protezu prije godinu dana i po, imam više od 18, radim i platila sam je kod privatnika pa mogu pomoći jedino što se cijena tiče metalna - svaki luk 5.000,000 kn, bijela 6.000,00 kn. Neznam jesu se cijene promijenile od tada. Svakako treba voditi računa o naplaćivanju kontrola i čišćenja jer tu ima razlika kod stomatologa na način da jedni sve ukalkuliraju u početnu cijenu, a drugi naplaćaju svaku kontrolu posebno - 100,00 kn

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Također sam oslobođena participacije kao redovni student, ali isto plaćam kod zubara po 100 kuna svaki puta. Također mi neda račun! Sada je iskrsnuo problem, zove me zubarica da mi je HZZO odbio priznati moj premještaj kod njih jer nije prošlo godinu dana od prethodne zubarice kod koje sam bila 1 i nikad više zbog katastrofalnih uvjeta i rada dotične. Sada sam napokon zadovoljna kod ove, ali ona me upućuje sa nekakvim papirom na komisiju HZZO, da ih kao "Izmolim" da mi odobre da budem kod ovog zubara (privatnik koji ima ugovor sa HZZO). Kakva je praksa? Koje razloge da navedem na HZZO da mi odobre ostanak kod zubara? Koliko to traje i kakav je postupak??

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravilnik o načinu ostvarivanja prava na slobodan izbor doktora medicine i stomatologije primarne zdravstvene zaštite ("Narodne novine" broj 41/07)

 

Iznimno osigurana osoba ima pravo izvršiti promjenu izabranog doktora i unutar roka od godine dana: ako između osigurane osobe i izabranog doktora postoji poremećaj međusobnih odnosa koji onemogućuju daljnje liječenje.

 

Pa smisli nešto kreativno........

zbog katastrofalnih uvjeta i rada dotične
Također sam oslobođena participacije kao redovni student, ali isto plaćam kod zubara po 100 kuna svaki puta. Također mi neda račun!
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Ako se radi o zubaru u zdravstvenoj ustanovi ili onom koji ima ugovor s HZZO, najbolje je obratiti se HZZO. Na svojim stranicama imaju i besplatni telefon (malo ih je teže dobiti, ali se može) i reagiraju na takve prijave.

 

Ako se radi o privatnom zubaru , neizdavanje računa je za poreznike.

 

Po novim promjenama, računi za zdravstvene usluge više se neće moći koristiti za umanjenje poreza, budući da je državi očito u interesu da potakne sivu ekonomiju i tako ublaži nezadovoljstvo ljudi. Je li im to pravi put, vidjet ćemo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

vidim da dugo nitko nije nista objavljivao na ovom topicu, ali se svejedno nadam da ce netko naici i odgovoriti mi. mama ima 55 godina, ispao joj je prednji zub, kaze joj zubar da joj treba 3000 kn! jer mora raditi i zube pored. da je 1000 kn, još kako tako bi skupili te novce, ali 3000 kn - nema sanse. e sad, netko mi je rekao da osiguranje pokriva troskove ako se radi o prednjim zubima. malo sam googlala ali nisam naisla na slicnu odredbu. ima li netko kakvih saznanja o tome?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osiguranje pokriva nešto od toga, odnosno tako nešto je propisano Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na ortopedska i druga pomagala (raspitaj se o tome u HZZO-u).

 

No postoji i uputa stomatolozima o mogućnosti naplate usluge i materijala iznad standarda propisanog gore, a poanta je da pacijent mora u cijelosti biti informiran o tome što se to ugrađuje i koliko to i zašto košta i takav pristanak daje u pismenom obliku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 11 mjeseci kasnije...
  • 11 mjeseci kasnije...

#""aze joj zubar da joj treba 3000 kn! jer mora raditi i zube pored. da je 1000 kn, još kako tako bi skupili te novce, ali 3000 kn - nema sanse. e sad, netko mi je rekao da osiguranje pokriva troskove ako se radi o prednjim zubima. malo sam googlala ali nisam naisla na slicnu odredbu. ima li netko kakvih saznanja o tome?"

 

Raspitah se kod nekoliko zubara i dentalnih centara i kazu da HZZO refundira bijele ispune prednjih zuba "ali zastarjele tehnologije" (sto znaci zar ne da bi oni svoju naprednu tehnlogiju bijelih ispuna prednjih zuba naplatili) a da krunice i mostove na prednjim zubima ne refundira HZZO.

STo mi je strasno nelogicno jerako je i ova odrednica o prednjim ispunima odredjena da bi se izaslo u susret pacijentu radi estetike i sl onda u to spada i zahvat oko mosta i krunice. Sta ce kome ispun prednjeg zuba refundirati HZZO ako nema ni zub?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Ovako, ja pretpostavljam da mi nitko živ neće moći pomoći oko moje situacije, al da barem s vama na forumu podijelim iskustvo što se tiče mog popravljanja zubi. Dakle nosim fiksni ortodontski aparatić već 18 mjeseci, i ne nazire se kraj. Ortodontica kod koje sam, mi je najavljivala kraj terapije za kraj prošle godine, no to je ionako nebitno za ovu priču. Kod mene je malo kompleksnija situaciju, jer svi moji problemi neće završiti s nošenjem aparatića, nego ću morati napravit jedan zub na implantatu negdje u tijeku ortodontske terapije. Problem je u tome što sam bio kod nekoliko stomatologa na konzultacijama, i ustvari moja terapija s fiksnim aparatićem zadnjih 6 mjeseci ne napreduje, već stoji, ne događaju se pozitivni pomaci.. Moja ortodontica je jedna vrlo ljubazna osoba, s kojom sam u dobrim odnosima, ali nažalost već jedno duže vrijeme vidim da to što radi nije u redu. Plaćeno joj je gotovo sve, uzeo sam brži samoligirajući aparatić Forestadent Quick, koji stoji 15.000 kn, da terapija bude čim kraća. Hodam redovito na kontrole, čak sam i nekoliko puta bio izvanredno, kako bi terapija čim prije završila. Brinem se o zubima maksimalno i održavam dobru higijenu. Zanima me dali u Hr postoji neka institucija koja štiti prava pacijenata, kojoj se bih mogao požaliti na rad svoje ortodontice, ili smo mi kao pacijenti prepušteni sami sebi. Isto tako pročitao sam na drugom forumu iskustva drugih pacijenata, koji su nakon dugogodišnje terapije s fiksnim aparatićem, još jedamput išli kod drugih ortodonata, te plaćali terapiju ispočetka. Htio bi navesti da su neki pacijenti bili u aktivnoj terapiji i po 10 (deset!!) godina, što je suludo. Ja neznam kolko će još moja terapija potrajati, no ne mislim čekati godinama, da mi ortodontica naštima jedan zub kako bi mogao ugraditi implantat. Hvala, i veselim se svakom odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija