Jump to content

Upad na privatni posjed slucaj br. 2


Urban76

Preporučene objave

Vidio sam da na ovome podforumu postoji slican topic:

 

http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/30086-upad-na-privatni-posjed

 

ali ipak postavljam pitanje jer imam malo drugaciji slucaj i ne znam jesu li se propisi promijenili u medjuvremenu.

 

Zanima me sto uciniti u slucaju da se osoba koju poznajem (nije clan obitelji niti u ikakvim poslovnim ili ostalim vezama) nadje na privatnom posjedu koji nije ogradjen niti oznacen (vikendica sa zemljistem)?

 

Sto je jos vaznije na koji nacin, ukoliko se odlucim za tuzbu, mogu dokazati da je osoba neovlasteno dosla na posjed, s obzirom da je slikanje i snimanje bez dozvole ilegalno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako sad pak to? Je li problem primarno u tome sto navedeno vlasnistvo nije ogradjeno i oznaceno ili zato sto se radi o vikendici i zemljistu a ne o prvom stanu, kuci ili okucnici?

 

Ako se radi o prvome, oznake mogu postaviti, ali mi je dosta tesko ogradjivati teren na kamenjaru.. Sto uciniti?

 

Mozete li mi takodjer odgovoriti kako postupiti ukoliko bi to ipak bio prekrsaj?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je došao u vikendicu, onda možemo govoriti o kaznenom djelu narušavanja nepovredivosti doma i poslovnog prostora iz čl. 141. KZ-a.

 

Ako govorimo o prostoru koji nije ograđen niti zatvoren, onda nema govora o spomenutom kaznenom djelu niti ikakavom drugom kaznenom djelu.

 

A što se tužbe tiče - za što ga točno mislite tužiti? Odnosno u čemu je problem?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

da ne otvaram novu temu meni i mojoj obitelji se dogodila nevjerojatna situacija. Imam dojam da živimo u Burkini Faso a ne u EU.

 

Suprug je došao na obavijest susjeda na naš grunt koji imamo u vlasništvu od 1967. god. i tamo je zatekao bagere i svu silu teške mehanizacije.

 

Privatna (privatizirana) vodoprivredna tvrtka je, navodno, po nalogu mjesnog odbora sela iskopala 5-6 metara duboke i jako široke kanale u na našem zemljištu i postavila one velike ogromne odvodne cijevi u dužini od cca 20 m kroz naše dvorište. Ne radi se o vikend naselju, već o prigradskom naselju starom preko 100 godina.

 

Igrom slučaja smo ljetos razmontirali dotrajalu drvenu kuću i taman pregovarali s izvođačima radova da raskrčimo i uredimo zemljište i krenemo u izradu nove građevinske jer nam je stara građevinska istekla i sad ne znam što da učinimo?

 

Suprug je slikao sve opisane rupe, mehanizaciju i ostalo. Što da napravimo?

 

Najblaže rečeno smo šokirani činjenicom da nitko nije smatrao da bi nas trebao obavijestiti, a kamo li da nas pita dozvoljavamo li mi postavljanje cijevi i prekopavanje dvorišta. Što ako kroz 10-20 godina doslovno propadnemo u zemlju? Ako se ovako ponašaju tko garantira da je postavljena propisna odvodna cijev?

 

Naše vlasništvo je apsolutno uredno, zemljište nije opterećeno nikakvom zabilježbom, uknjiženi smo od 1982. godine, ako vam je stalo pronaći ćete podatke o nama vlasnicima za 10 minuta!?

 

Kako je ovakva situacija moguća u imalo uređenoj državi?

Doista želim tužiti odgovorne osobe jer je ovakvo ponašanje nedopustivo i necivilizirano!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo i osnovno - provjerite temeljem čega su izvršili spomenute radove. Nakon toga, ako vi kao vlasnici niste dali svoj pristanak na takvo što niti uopće bili obaviješteni o izvođenju radova, a sami radovi nemaju pokriće ni u kakvoj odluci - onda konkretnoj tvrtci dajte rok od 8 dana da vam sve vrate u stanje kakvo je bilo, uz prijetnju tužbe za naknadom štete i izlazak u medije. I protiv njih i protiv onih koji su im rekli da slobodno kopaju. Angažirajte odvjetnika, po mogućnosti onog koji ima iskustva s ovakvim predmetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

Pozovite policiju da izvrši očevid i konstatira stanje zapisnički.Policija će Vam izdati potvrdu o činjeničnom stanju Trebate ustati tužbom za smetanje posjeda u roku od 30 dana od činjenja ili saznanja, hitno reagirati , uzeti vlasnički list iz gruntovnice , te posjedovni list i obratiti se

za pomoć pravno educiranoj osobi .

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

Jasno da policija ne utvrđuje vlasništvo , ali je dužna utvrditi čiji su strojevi na tuđem posjedu.Policija na zahtjev zainteresirane osobe , a to je prijavitelj izdaje potvrdu,koja služi podnositelju tužbe za smetanje posjeda ,koja se podnosi u roku od 30 dana od počinjenog čina smetanja,odnosno u roku ne dužem od godine dana za podnošenja tužbe za povrat posjeda .

Po proteku roka od godine dana osoba gubi pravo na posjedovnu zaštitu , ali joj preostaje pravo na podizanje vlasničke tužbe .

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija