Jump to content

Spor oko vlasništva,režije,prodaja,zabilježba


maurosabella

Preporučene objave

Pozdrav svima!

 

Nadam se da ćete mi pomoći oko situacije koja me strašno smeta. Dugo pratim ovaj forum i evo prvi put sam u situaciji da jednostavno moram tražiti savjet pa bih Vam bio zahvalan za pomoć svake vrste.

 

Znači, situacija je ta da sam vlasnik nekretnine tj. apartmana u jednom hotelu (depadansi hotela), osim mene postoje još 5-6 vlasnika drugih apartmana u tom hotelu, a vlasniku hotela pripadaju svi ostali apartmani.

 

Moja patnja je započela još davne 2000. godine kad nas je (mene i ostale vlasnike apartmana) vlasnik hotela tužio za vlasništvo tj. osporavao nam je vlasništvo nebulozama (npr. da nam je netko to poklonio itd.). Neću ulaziti u detalje i pisati što je sve radio, ali ću reći da smo dobili sud prije 2 godine i uspješno se upisali kao vlasnici iako je on podigao kredit na naš apartman pa smo upisani kao u nekom podlošku. (npr. apartman 53 podložak 52, nije mi jasno, ali upisani smo)

 

U međuvremenu vlasnik hotela nas je tužio i za neplaćanje režija. Npr.mi smo do 2005/06 godine plaćali njemu na njegov račun režije, ali nakon toga nam je zaprijetio da će nas tužiti ako mu uplatimo bilo kakvu svotu novca na njegov račun.

 

Mi nismo znali što ćemo pa smo uplaćivali iste svote na račun elektroprimorja (i drugih tvrtki) iako su nas ljudi na blagajni gledali u čudu i govorili kako ne možemo tako uplatiti jer je dug bio oko 500 000 kn pa im ništa nije bilo jasno, ali nakon što smo objasnili situaciju oni su pristali.

 

Poanta svega toga je što smo taj sud za režije izgubili. Sud nije prihvatio dokaze: pismo vlasnika u kojem nas upozorava da će nas tužiti ako mu uplatimo novce, izjave vlasnika da čistačice ne čiste naše apartmane jer nemaju ključeve od naših apartmana, nepostojanje računa tj. neizdavanje računa na koji bi uplatili novce, ali uzeli su u obzir svote koje smo uplatili na "svoju ruku".

 

Međutim, oni su uračunali ukupne troškove održavanja hotela za 7 mj. njegova rada i raspodijelili ih na broj apartmana. Takvom logikom su nam uračunali troškove režija iako mi boravimo u tim apratmanima maksimalno 3 mj. za što smo dali dokaze o boravišnoj pristojbi.

 

Moje pitanja su: 1. zašto smo izgubili sud? (sutkinja je rekla da je takav zakon) 2. koji je to zakon? 3. zašto su nam uračunali kamate, a mi nismo dobili nikakav račun za te režije? 4. koji su nam daljni koraci?

 

Više ću znati kad pročitam preusudu u detalje.

 

Molio bih pomoć. Hvala!

uređeno: od Matrix
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kako znate koja je potrošnja struje, vode itd.

kako dolazi do visine troškova za svaki apartman.

ako ne živite u apartmanu nama troškova osim ako su apartmani u prometu (najmu)i kad vi niste nazočni i bez vašeg znanja.

 

tražite etažiranje zgrade.

podnesite prijedlog za razvrgnuće suvlasništva. ( ako ne prihvati etažiranje)

zašto ne tražite dio zarade od najma apartmana kojom bi prebili troškove režija za održavanje.

 

zakonska nužna pričuva za netažiranu zgradu plaća se po 1.53 kune po m2

održavanje 1,5% godišnje od vrijednosti stana (apartmana)

 

račun za struju 500.000,00 kuna ?to je za cijeli hotel ?

dali je vlasnik hotela dokazao da je upravitelj zgrade ? (vlasnik je večeg djela zgrade)

dali postoji međuvlasnički ugovor ?

zastupanje od strane stručne osobe bi bilo poželjno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na odgovoru.

 

Znači, mi ne znamo koliko iznose troškovi jer ne dobijamo račune. Plaćamo onoliko koliko smo plaćali prije nego što nas je vlasnik tužio. Naravno, kao što ste i rekli troškova nema jer je apartman prazan i nikome se ne iznajmljuje.

 

Zgrada je etažirana jedino smo se mi nakon dobivenog spora trebali upisati na tu česticu, a to traje već 2 godine. Kako mislite da zatražimo dio zarade od najma apartmana ?

 

Ovo što ste naveli za pričuvu smo mi rekli tj. naš odvjetnik je priložio prigovor na nalaz vještaka jer je vještak samo zbrojio troškove hotele i podijelio na broj apartmana. Međutim, sutkinja to nije uzela u obzir i u presudi je doslovno prepisala nalaz vještaka umanjivši ga za iznos koji smo uplaćivali na "svoju ruku".

 

Da, to je za cijeli hotel. Vlasnik je dokazao svoje vlasništvo, a mi smo dokazali svoje. (vlasnik je većeg dijela hotela) Ne postoji međuvlasnički ugovor i nismo ništa potpisali, a pogotovo nismo ništa potpisali što se tiče režija.

 

Također smo dobili više sporova u kojima je on nama osporavao još razno razne stvari među kojima je i sam pristup zgradi tj. mogućnost parkiranja ispred zgrade (htio nam je naplaćivati parking). Čak nam je i zaključao kante za smeće pa nismo imali gdje odlagati smeće nego tražiti po gradu kante u koje bi bacali smeće. (još uvijek su zaključane) Moram napomenuti da nam vlasnik nije dao niti ključ od ulaza u zgradu. (mi nemamo ključ, ali dok traje sezona vrata zgrade su otvorena)

 

Uglavnom da ne duljim jer ima toga za 50-ak stranica, mislim da nam ne preostaje ništa nego se žaliti i rušiti nalaz vještaka.

 

Kako da mi plaćamo nešto za što ne dobijamo račun i zašto bi se plaćalo nešto za što nismo dali suglasnost. Npr. vlasnik je prilikom obnove hotela zaobišao naše apartmane npr. naš dio vanjskog zida nije obojan, a staklene kocke koje su nam bile u zidu i služile kao izvor svjetlosti je zazidao.

 

Ako imate još nekakav savjet ja sam otvoren za sve pa čak i za novog (još jednog) odvjetnika jer nas je razvukao po svim sudovima od Krka, Rijeke pa do Osijeka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pročitaj Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. lakše češ pratiti situaciju.

 

Pročitao sam zakon u kojem među ostalim i piše da "svaki suvlasnik može zahtjevati od suda da utvrdi odgovara li način raspodjele troškova pravilu iz stavka 1,2 (stavak 1 kaže da troškove snose svi suvlasnici razmjerno svojim djelovima, a stavak 2 doprinose za zajedničku pričuvu kako bi se otplatio nekakav zajam....razmjerno svojim djelovima)

 

Sud je prihvatio mišljenje vještaka (vrlo vjerojatno jer ovaj spor traje 7 godina i sama sutkinje je rekla da je njoj dosta, a kopajući po papirima sam se podsjetio da smo mi taj spor već bili dobili, ali se vlasnik žalio pa je županijski sud vratio spor na općinski sud.

 

Glavni dokaz prilikom prve "bitke" koju smo dobili je bilo njegovo ne primanje novca i odbijanje bilo kakvog dogovora o plaćanju te njegovo ne izdavanje računa. (mi nemamo odvojena brojila pa da možemo plaćati po potrošnji) Zato meni nije jasno kako je uopće došlo do toga da sud smatra kako smo dužni plaćati onome tko to ne želi.

 

Inače, što se tiče razvrgnuća suvlasništva to je isto priča za sebe, mi smo rekli da smo spremni prodati mu apartman po tržišnoj cijeni, ali je on rekao da će nam dati maksimalno onoliko koliko smo ga mi platili kad smo ga kupovali 97 godine. Znači da se on nas želi riješiti za sitne novce jer su mu to najbolji apartmani tj. 100 metara od mora i s pogledom na more.

 

Mislim da to više nitko ne može pratiti, a naši sudovi...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Poštovani,

 

prošlo je dosta vremena od kada sam zadnji put pisao i dobio pravne savjete na ovom forumu. Nažalost opet sam prinuđen tražiti drugo mišljenje.

 

Znači, trenutno nam je na nekretnini upisana zabilježba spora. Najtužnije je što ni odvjetnik ni ja ne znamo o čemu se radi (iz 2015. godine, a sada je 2017. godina), poslali smo prigovor na zabilježbu na "slijepo". Na C strani (teretovnici) upisano je samo da postoji zabilježba spora na Upravnom sudu. (sujednom stanaru je ista stvar upisana pod B)

 

Slali smo dopis Upravnom sudu da imamo pravo znati o čemu se radi i da o tome nismo nikada bili informirani, ali odgovor je bio negativan. Točnije rečeno u odgovoru su naveli da se na Upravni sud ne odnosi pravo na informaciju o sporu?!

 

Uglavnom, već smo dočekali mirovinu sa navedenim sporom i više nemamo zdravlja, ni financija izdržavati naše pravosuđe. (do sada smo dobili više od 10 parnica, ali iznova smo tuženi jer nas većinski vlasnik želi izbaciti)

 

Mi predpostavljamo da je riječ o sporu vlasništva, taj sud smo također dobili i na Vrhovnom sudu, ali evo sve se pokušava da nam se onemogući prodaja nekretnine.

 

Mene sada zanima je li prepreka zabilježba spora prodaji nekretnine? Mogu li napisati uz kupoprodajni ugovor određenu tabularnu izjavu u kojoj jamčim da ću platiti sve moguće buduće troškove?

 

Ne vidim način na koji bi navedeni vlasnik mogao dobiti tužbu, ovo smatram više kao osiguranje budućem vlasniku. S novim vlasnicima se dogovorio oko korištenja nekretnina jer je vidio da je u tom dijelu izgubio.

 

Trenutni većinski vlasnik čini sve da nas prisili na prodaju debelo ispod tržišne cijene (gubitak od desetak tisuća eura) pa iz tih razloga otpada dogovor. Također bih napomenuo da ima više vlasnika s istim problemom, neki su se snašli pa prodali nekretninu prije zabilježbe, ali mi smo vjerovali da će se nešto morati riješiti, ali ni 14 godina kasnije ništa se nije riješilo.

 

Postoji li možda neki drugi način prodaje? Nije nam problem dobiti 10 000 eura manje, samo da više nemamo troškova i brige.

 

Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je spor na Upravnom sudu, onda se radi o poništenju odluke nekog upravnog tijela vezano uz Vašu nekretninu, možda je na Upravnom sudu u pisarnici moguće saznati o čemu se radi (možda većinski vlasnik vodi neki spor s državnim tijelom pa je zabilježba spora upisana na svim podulošcima). Zabilježba spora je prepreka u prvom redu potencijalnom kupcu, koji neće niti htjeti kupiti nekretninu koju bi u slučaju gubitka spora mogao izgubiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija