Jump to content

Trajanje dosjelosti


revizor

Preporučene objave

1.Da li se u vrijeme dosjelosti računa i vrijeme koje je prednik sadašnjeg posjednika (otac),posjedovao tu istu česticu ali samo kao suposjednik ½.Dakle bila su dva posjednika na istoj čestici svakom je upisano u posjedovnom listu da je posjednik pola čestice.

Tu česticu je kasnije nastavio posjedovati i obrađivati jedan od sinova te dvojice u cijelosti.

Da li mu se računa vrijeme koje je njegovo prednik bio suposjednik .

Po mojim saznanjima ne može se dosjelost stjecati na pola čestice,tako se i to vrijeme ne bi trebalo ovome zadnjem posjedniku računati kao vrijeme za dosjelost nego samo ono vrijeme koje je on bio samostalan posjednik na cijeloj cestici.

Da li sam u pravu ili krivu?

2.Da li se u prekid ili zastoj dosjelosti računa vrijeme vrijeme rata.

Naime u ZV piše da se na zastoj ili prekid dosjelosti na odgovarajući način primjenjuju odredbe Zakona o obveznim odnosima koje se odnose na zastaru potraživanja.

Među ostalim okolnostima u ZOO navedeno je i ratno stanje kao činjenica koje utječe na zastoj zastare potraživanja.

 

Molim odgovor!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dosjelošću se može, osim cijele stvari, steći i suvlasnički idealni dio nekretnine. Naime, za stjecanje suvlasništva ne postoje neke posebne pravne osnove (titulusi) različite od onih na temelju kojih se stječe pravo vlasništva. Prema odredbi članka 37. stavak 3.Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, u pravnom prometu uzima se da je idealni dio stvari samostalna stvar; sve što je određeno za stvar vrijedi i za idealne dijelove, ako nije što posebno propisano. Za stjecanje prava suvlasništva dosjelošću nije ništa posebno propisano što bi se odnosilo samo na suvlasništvo, dakle vrijede i odredbe o stjecanju prava vlasništva dosjelošću.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za stjecanje dosjelošću zakonom je izrijekom propisano da posjed mora biti samostalan, a - sasvim formalno gledano - očigledno je da posjed nije samostalan ako je suposjed. Međutim, u sudskoj praksi ima primjera da je dosuđeno stjecanje i idealnog dijela nekretnine temeljem dosjelosti, jer svaki konkretni slučaj ima i svoje specifičnosti, pa je uzimajući sve konkretne okolnosti u obzir sud može donijeti i takvu odluku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima

Zanima me samo ovo; koliko godina mora proci po zakonu da bi se netko mogao i smio pozvati na dosjelost tj. biti na vasem(mojem) posjedu i onda ga "svojatati"i upisivati se na isti?? Imao sam takav slucaj kad je susjeda pokusala "izraditi"mog tasta.Izgubila je ali je to trajalo 10g,jer se zalila do vrhovnog suda. pozz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija