Jump to content

Razvrgnuće suvlasničke zajednice


mugen

Preporučene objave

Poštovanje,

 

S obzirom da sam slabog imovinskog stanja, nadam se da ćete mi Vi moći pomoći savjetom.

Nakon smrti majke, ostavinskim postupkom naslijedio sam sam 2/3 kuće, te sam sada u posjedu 3/4 (otprije sam imao 1/4), ostatak vlasništva je očuhovo.

Očuh je pokrenuo postupak razvrgnuća i zahtjeva isplatu njegovog dijela.

Trenutno nisam u mogućnosti isplatiti, pa Vas molim informaciju što tražiti od suda kako bi se postupak odgodio zbog neimaštine.

Drugo, očuh je kupio kuću u koju je nedugo zatim uselila majka te u vanbračnoj zajednici provela više od 3 godine, te ulagala svoj novac u tu nekretninu. Vanbračna zajednica je završila sklapanjem braka. Smatram da imam pravo na dio kuće, pa Vas molim informaciju kako to dokazati kada je nekretnina u 1/1 očuhovom vlasništvu.

Treće, očuh je nakon smrti majke podizao gotovinu ii kupovao karticom moje majke. Znam da je to protuzakonito, pa me zanima što je potrebno učiniti po tom pitanja, odnosno kakve su sankcije za njega.

Da li je moguće ove tri stavke objediniti u jednu, da se ne vode 3 zasebna postupka.

Koji bi bili moji troškovi u slučaj dokazivanja mojih tvrdnji, a koji njegovi.

Da ne duljim previše, za sva dodatna pitanja budem se nadovezao.

 

Hvala Vam puno unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ste bili suvlasnik u 1/4 i naslijedili ste 2/3 onda niste suvlasnik u 3/4 nego u 11/12. Posjed je druga stvar, možete biti i u posjedu 3/4, ali to ne proizlazi iz onoga što ste napisali.

 

Očuh može zahtijevati isplatu, ali ako ona nije moguća, a nije - očigledno - moguća niti fizička dioba, kuću sud stavlja na prodaju.

 

Za drugu kuću biste mogli ustati tužbom u kojoj biste se pozivali na postojanje bračne stečevine i vaše pravo da naslijedite majčin dio bračne stečevine. Ovaj postupak bi bio složen jer biste morali dokazati, prvenstveno dokumentima i računima, da je točno to što tvrdite, uz to bi se morao moći odrediti iznos te stečevine, a osim toga i da je postojala vanbračna zajednica prije sklapanja braka. Uz to bi i očuh imao pravo na nasljeđivanje odgovarajućeg dijela iz majčinog dijela bračne stečevine.

 

Što se tiče kartica i gotovine, gotovina odnosno dio gotovine koja je bila majčino vlasništvo je trebala ući u sastav ostavine, i to možete tražiti tužbom. To ste trebali tražiti u ostavinskom postupku, ako ste za to znali, a ako niste, a očuh je to zatajio, onda bi mogla postojati i njegova kaznena odgovornost. Također je potpisivanjem pri korištenju kartica činio kazneno djelo.

 

Međutim, ako pri korištenju kartica nije raspolagao majčinom imovinom nego svojom, onda vi niste moguća oštećena strana nego izdavatelj kartica. Isto tako, ako je račune uredno podmirivao onda mogući oštećenici - banka odnosno kartičarska kuća - nisu oštećeni, pa kazneno djelo nije dovelo do štete, iako formalno nesumnjivo postoji.

 

Vanparnični postupak razvrgnuća i parnični odnosno kazneni postupci nikako se ne mogu povezati.

 

Troškovi koje možete očekivati su troškovi sudskih pristojbi, odvjetnika, materijalni troškovi dokazivanja ... s tim da strana koja izgubi spor nadoknađuje troškove uspješnoj strani po okončanju parničnog postupka. U praksi rijetko možete tako nadoknaditi baš svaku lipu odnosno neizravne troškove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Puno hvala na odgovoru. Stvarno ste od velike pomoći.

Što se tiče kuće gdje su majka i očuh živjeli, istu je kupio očuh za vrijeme trajanja njihove veze, a majka je vrlo brzo preselila u tu kuću te do smrti sudjelovala u svim troškovima održavanja i uređenjima kuće. Preko 3 godine ju je odbijao prijaviti na tu adresu. Da li za to postoje kakve sankcije za očuha? Da li se kuća u tom slučaju smatra izvanbračnom stečevinom ili mogu tražiti samo ulaganja nakon useljenja?

Što se tiče majčinog novca na tekućem računu, nakon njene smrti očuh je podizao gotovinu na bankomatu i odradio jednu kupovinu u trgovini plaćajući majčinom kartici.

Na ostavinskoj raspravi dao je lažnu izjavu kako novac nakon smrti nije diran.

 

Bitna stvar koju nisam naveo je izuzeće mojeg 15-godišnjeg ulaganja u moju kuću, a neka moja procjena je oko 150 000 kn. Da li mogu tražiti izuzeće mojeg ulaganja kako bi isplata bila niža od procjene vještaka? Ako mogu, na koji način da to napravim?

 

Da li mogu tražiti odgodu trenutnog razvrgnuća dok se ne riješe još ova dva slučaja naknadno pronađene ostavnine?

 

Da li mogu tražiti odgodu razvrgnuća zbog trenutno loših financijskih mogućnosti zbog svojih i supruginih primanja opterečenih kreditom, suprugovim stanjem na poslu gdje nema redovitu isplatu plaće (krivnjom poslodavca)? Za očekivati je da će se financijsko stanje popraviti.

 

Prijeti mi sa stavljanjem kuće na javnu dražbu. Na to ne pristajem jer je kuća moj dom od rođenja i nasljedio sam ju od svojih roditelja. Da li se tu mogu braniti Ustavnim pravom na dom?

 

Puno, puno Vam hvala.

 

lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

možda nova ostavinska završi prije spora za razvrgnuće vlasništva.

neće (ali očuh će razmisliti o povlaćenju prijedloga).

 

ali ako i dođe do spora traži isplatu djela ušteđevine sa štednog računa ili uračunavanje tog djela u isplatu. možeš postaviti zahtjev za uračnavanjem neraspoređene nekretnine u iznos za isplatu suvlasništva na nekretnini iz spora.

 

provjeri u banci koje stanje je bilo na računu u trenutku smrti ostaviteljice

 

imaš sa čime postići nagodbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U redu. Hvala.

Treba mi nešto što će odgoditi trenutno razvrgnuće, jer je očuh popriližno nervozan i nestpljiv, pa bih ga odgodom pokušao natjerati da pristane na manji iznos isplate.

Da li to mogu neslaganjem u suvlasničke udjele s obzirom da mi očuh ne priznaje moja dugogodišnja ulaganja u kuću?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Krivo sam postavio pitanje.

Ako samo dobro shvatio, ulaganjem ne mogu steći veći dio u suvlasništvu, ali mogu predati zahtjev za priznavanje ulaganja kojim bi se smanjio iznos isplate suvlasniku prilikom razvrgnuća.

Da li taj zahtjev predajem u trenutnom postupku razvrgnuća ili na neki drugi način?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim odgovor na pitanje iz posta #13

 

Jel mi možete pojasniti pojam "Nevrijeme"? Da li moje trenutno loše financijsko stanje (primanja opterečena kreditima s tim da je za očekivati popravak stanja kroz 12-18 mjeseci), recesija u državi, trenutna niska vrijednost nekretnina i sl. dovoljan razlog za odgodu razvrgnuća zbog nevremena?

Podizanjem novog kredita u ovom trenutku ugrozilo bi egzistenciju mene i moje obitelji gdje ima malodobne djece, a spor je nad našim domom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija