Jump to content

Porodiljni i rad na odredeno


retriverica

Preporučene objave

Postovani,

zaposlena sam u osnovnoj skoli na radno mjesto knjiznicarke. Trenutno radim na odredeno i to kao zamjena za porodiljni do kraja ove sk.godine.

Medutim!

Kolegica koju mijenjam se po isteku porodiljnog nece vracati u ovu skolu jer je dobila posao drugdje. To bi znacilo da od 6. ili 9.mjeseca ove godine ja mogu biti zaposlena na neodredeno.

 

No moj problem je sljedeci. Trudna sam niti mjesec dana i sada sam u velikom strahu da ostanem bez posla jer ne znam imam li pravo potpisati na neodredeno u situaciji u kojoj se nalazim.

 

Hvala na odgovoru, zaista ne znam kome da se obratim s ovim "problemom".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da shvaćate da će biti ponovni natječaj koji škola mora provesti po čl. 107. ZOOOSŠ te da ne možete samo tako "potpisati na neodređeno" bez ikakve procedure. Ne znači da ćete tada biti izabrani (upetljavanje lokalne politike zbog opće nezaposlenosti).

 

Druga stvar, osoba koju mijenjate će najvjerojatnije koristiti godišnji preko ljeta pa s 1.9.2015. odlazi u novu školu, što znači da Vama prestaje ugovor na određeno vrijeme s krajem lipnja (MZOS forsira raskidanje ugovora sa zamjenama preko ljeta da ne plaća dvoje ljudi). Tako da najvjerojatnije nećete biti zaposleni preko ljeta.

 

Što se tiče trudnoće, poslodavac Vas ne smije diskriminirati zbog trudnoće pri javljanju na natječaj, dok moje iskustvo govori da Vas ravnatelj neće predložiti školskom odboru za zapošljavanje na neodređeno, obzirom da Vas neće biti godinu dana na poslu. Zapošljavanjem trudnice ništa ne rješava, opet mora tražiti zamjenu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovani,

Nova sam na forumu i isprike ako je moje pitanje već negdje odgovoreno.

Pitanje je vezano za temu trudnoća i probni rad. Da li mi poslodavac može dati otkaz ako sam na probnom radu(3 ili 6 mjeseci) i ostanem trudna? Po novom zakonu stoji:

„(1) Za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, rada s polovicom punog radnog vremena, rada s polovicom punog radnog vremena radi pojačane brige i njege djeteta, dopusta trudnice ili majke koja doji dijete, te dopusta ili rada s polovicom punog radnog vremena radi brige i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, odnosno u roku od petnaest dana od prestanka trudnoće ili prestanka korištenja tih prava, poslodavac ne smije otkazati ugovor o radu trudnici i osobi koja se koristi nekim od tih prava.“

Međutim da li je to tako i za vrijeme probnog rada ili se poslodavac može pozvati na otkaz zbog nezadovoljavanja na probnom radu i dati mi otkaz svejedno? Ili sam u svakom slučaju zaštićena?

Unaprijed hvala

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaštita od otkaza proteže se na radnicu i u razdoblju od petnaest dana nakon povratka s rodiljnog dopusta.

 

Ova zaštita odnosi se na svaku vrstu otkaza pa tako i na otkaz radi neuspjeha probnog rada.

 

Trudnici radni odnos može prestati samo ako je ugovor o radu zaključen na određeno vrijeme i to protekom vremena na koji je ugovor zaključen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani (a) gala 385,

zahvaljujem na odgovoru.

Znači prelaskom na novi posao mi je bitno da ugovor o radu bude na neodređeno sa probnim rokom od 3 ili 6 mjeseci?

 

A što onda? Ako npr. Zatrudnim nakon 1 mjeseca probnog roka (od ukupno 6) i kažem poslodavcu nakon 3 mjeseca (to je 4 mjesec probnog) do porodiljnog imam još ca.4,5 mjeseca a probni ističe nakon još 2 mjeseca. Kakav ugovor onda dobivam? Primaju me za stalno i onda me mogu nakon povratka s porodiljnog (15 dana nakon povratka) otpustiti?

Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sara,

nea što i ako. Potpišite ugovor na neodređeno pa ako odet na porodiljni u vrijeme robnog roka isi će se astaviti kad se sa istog vratite. Jedino kaj se može dogoditi to je da "nezadovoljite" na probnom radu pa da Vaš uvogovor prestane. Hoćete li to reskirati ili "odgoditi" trudnoću, dok Vam ne prođe probni, na Vama je.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Probni rad se može ugovoriti za ugovor na određeno i na neodređeno vrijeme. Ukoliko ne zadovoljite na probnom radu poslodavac Vam može dati otkaz.

Međutim, ako ste trudni za vrijeme probnog rada, ne možete dobiti otkaz najkasnije do isteka 15 dana od prestanka trudnoće/prestanka korištenja prava iz zakona o roditeljskim i rodiljnim potporama (rodiljni/roditeljski itd).

Neki kolektivni ugovori za zaposlenike propisuju da se probni rad produljuje za onoliko vremena koliko je radnik bio odsutan.

 

To bi značilo da ako odete na čuvanje trudnoće za vrijeme probnog rada, isti bi se nastavio nakon Vašeg povratka za onoliko vremena koliko je preostalo probnog roka.

 

Kakav će Vam ugovor poslodavac ponuditi to ne znam, samo je razlika u tome da kod ugovora o radu na određeno vrijeme isti prestaje neovisno o Vašoj trudnoći ili probnom roku.

Naravno da Vam je pametnije planirati trudnoću s ugovorom na neodređeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo mali osvrt na ovu temu.

Sramotno je da mi žene moramo razmišljati o svim ovim opcijama i birati između majčinstva i posla. Ne mislim na karijeru, jednostavno posla za koji smo se školovale i mučile na fakultetima. Žalosno je da u zemlji u kojoj ima više umrlih nego rođenih, žene nisu uopće zaštićene i u kojoj vas na svakom razgovoru pitaju „a planirate imati djecu“. Jer ako da, doviđenja. Onda neka se ne čude što ima sve manje rođenih. Dok se ne uvedu promjene u zakonu (veće porodiljne naknade i dr) i povlastice za poslodavca koji zaposli mladu ženu (potencijalnu majku) ništa od porasta nataliteta.

Toliko od mene. Hvala.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sara 80,

pa nebi se ja baš složil z Vama. Zakon o radu i prateći Zakoni na tu temu,jako u dobri. Rekao bih čak predobri z obzirom na naše financijske mogućnosi a sigurno među najboljima u EU. Samo treba stasti svijest kod muške populacije da dio majčinstva preuzmu i očevi a svijest Naroda a naročito elita ,datreba raditi bolje ,više i učinkovitije kako bi pihodi bili veći pa bi profunkcionirale dadilje,jaslice i t.d. Da imate min. pl. kao u Luxemburgu (1900E) sigurno nebiste imali ovakav problem,niti bi poslodavc pitao "planirte li imati djecu".

Dakle kaj je prije: jaje ili koka?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija