Jump to content

Godisnji nakon porodiljnog....


anonimno

Preporučene objave

Mojoj ženi istječe porodiljni ovaj tjedan,pošto se javila potreba za još par dana,zbog djece i vrtića,kontaktirali smo njenu firmu zbog godišnjeg.

Tamo su rekli da ima pravo na 1,5 dana po mjesecu,kao da je nanovo zaposlena,no ona kontinuirano radi vec deset godina bez prekida,pa mi to izgleda malo čudno..

Pošto ja nemam nekog smisla za zakone i ugovore,zanima me da li se ima pravo na puni godišnji nakon porodiljnog za stalno zaposlenog.

Da li to ovisi o zakonu ili moze biti regulirano nekim unutarnjim aktom firme,i da li s time treba biti upoznat sindikat ?

P.S. trenutno u firmi nema pravnog strucnog kadra,vec to obavlja neadekvatna osoba,pa je mozda tu nastao problem ?

Puno hvala !

Kruno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Porodiljni dopust nije prekid rada i zato vaša supruga ima pravo na normalni gdišnji odmor. Najmanje 18 dana i onda prema ostalim uvjetima koji mogu biti određeni kolektivnim ugovorom, pravilnikom itd. (zavisno od poslodavca) i više.

 

Zakon o radu

Članak 50.

(1) Radnik koji se prvi put zaposli ili koji ima prekid rada između dva radna odnosa duži od osam dana, stječe pravo na godišnji odmor nakon šest mjeseci neprekidnoga rada.

(2) Privremena nesposobnost za rad, vojna služba ili drugi zakonom određeni slučaj opravdanog odsustvovanja s rada, ne smatra se prekidom rada u smislu stavka 1. ovoga članka.

 

Da nema prekid može dokazati radnom knjižicom.

Držim joj fige, jer su i mojoj kolegici tako tumačili propise i žena je tek nakon puno graktanja ostvarila svoje normalno pravo na godišnji odmor.

 

 

 

Pozdrav mladoj mami, maloj bebici i zabrinutm suprugu!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm.. da, ali...eto moja kolegica se našla u "nebranom grožđu" upravo zbog ovog čl. ZOR-a:

"Godišnji odmor, odnosno prvi dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, zbog bolesti ili rodiljnog dopusta, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine, pod uvjetom da je radio najmanje šest mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se vratio na rad."

 

Nadam se da sa Vašom suprugom isto nije slučaj (brzinski sam čitala, ali samo sam Vam htjela skrenuti pažnju i na ovaj članak, nije rijedak slučaj).

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ko veli da pravnici ništ ne znaju? Znaju! Samo što u nas pravne norme tumače inženjeri, ekonomisti, doktori...i svi misle da to znaju bolje od nas?!? Uglavnom bude tako, da nakon puuuuuunnooooo natezanja, ipak ispadne onako kako treba.

Pozdrav veseloj obitelji na g.o. i svim pravnicima koji se bore s vjetrenjačama! :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 75.

Ako je za stjecanje određenih prava iz radnog odnosa ili u svezi s radnim odnosom, važno prethodno trajanje radnog odnosa, razdoblja rodiljnoga dopusta, rada u skraćenom radnom vremenu roditelja, odnosno posvojitelja te posvojiteljski dopust, smatrat će se radom u punom radnom vremenu.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija