Jump to content

Oporuka ili darovnica?


MoniHrv

Preporučene objave

Očajnićki mi je potrebna Vaša stručna pomoć u svezi oporuke ili darovnice te se nadam brzom odgovoru. Molim Vas da mi odogovorite kada uhvatite vremena.

 

Radi se o sljedecem problemu.

 

Moja baka ima sina i kčer. Njezina kčer je ujedno i moja majka. Baka je napravila oporuku u kojoj svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu ostavlja meni s time da njezin sin (ujedno i moj ujak) ima pravo da uziva u toj kuci bez smetnji. Svojoj kčeri (mojoj majsci) baka nije ostavila ništa. Sin od bake (moj ujak) se složio s tim da sva imovina postane moja,no moja majka mi je zaprjetila da ce traziti nužni dio i da ce mi sve uzeti. Moje pitanje glasi dali baka treba sloziti oporuku ili darovnicu? Čuo sam da je darovnica bolja te da kod nje niko nemoze traziti nužni dio. Meni je baka samo dala oporuku u kojoj piše da oporučno ostavlja sve meni i potpisana su dva svjedoka. Da li je bolje da napravi nesto drugo tako da sam siguran da mi niko nemoze nista uzeti? Oporuka,darovnica javni bilježnik ili nesšto slično? Hvala na Vašem vremenu i uskoro se nadam odgovoru.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A sto je najbolje napraviti?

teretni ugovor u vidu uzdržavanja,odnosno ako baka želi da za njenog života imovina pređe na na vas,sklopite ugovor dosmrtnom uzdržavanju,a ako pak ima namjeru da prenos prava vlasništva odgodi do svoje smrti,onda ugovor o doživotnom uzdržavanju.

 

Ugovor o doživotnom uzdržavanju reguliran je čl. 579. – 585. ZOO-a, dok je ugovor o dosmrtnom uzdržavanju reguliran čl. 586. – 589. ZOO-a

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZNACI POSLIJE NJENE SMRTI.

osobno meni nemora te podvlačiti što želite,jer vam je sve rečeno ali očito da nerazumije te puno toga

Dal mogu sam sastaviti taj ugovor,dal trebam svjedoke za njega i dal ima itko kakav primjer ugovora?

poštovani,radi se o strogo formalnom ugovoru za kojeg zakon nepredviđa nikakve svjedoke,glede čega vam se preporučuje pomoć strućne osobe za sačinjavanje ugovora,kako se nebi poslije hvatali za glavu.

Baka posebnim ugovorom već sutra nek osnuje služnost za ujaka što će se upisat u zemljišne knjige a nakon toga pristupite sklapanju ugovora o dož.izdržavanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija