Jump to content

Problematična ostavinska - oporuka, nužni dio, nevjenčana supruga


ivan792

Preporučene objave

Poštovani, pokojni otac je vlastoručnom oporukom ostavio, kako je napisao "sve nekretnine i pokretnine" kćeri, a postoje kao nasljednici još dva sina. Na ostavinsku raspravu će doći i odvjetnik gđe koja se smatra nevjenčanom suprugom i nasljednicom. Vrijednost nepokretne imovine je cca 400 000 eura.

Oporučna nasljednica želi se u korist braće odreći nekih udjela u nekretninama. Jednom bratu nudi 1/6 kuće (koja ima 270m2 + podrum s bazenom i garažu), a drugom za pola više od toga i pola garaže. Pod uvjetom da pristanu, vodit će parnicu s nevjenčanom suprugom pokojnoga oca.

1. Je li moguće na ostavini tako što napraviti, tj. odreći se u korist braće, ako jedan od potencijalnih nasljednika pokreće parnicu (nevjenčana supruga?) protiv oporučne nasljednice?

Također, kuća u kojoj se nude udjeli nije etažirana pa bi podjela bila stvar dogovora, a ne zna se hoće li nevjenčana supruga tražiti udio (na ime nužnog dijela). 

2. Treba li  brat, kojemu se nudi 1/6 neetažirane kuće zatražiti nužni dio na ostavini? Znači li to, ako sestra pristane na nužni dio, automatsko uknjižavanje na 1/8 nasljedstva (na svim nekretninama) ili se namirenje nužnog dijela dogovara s oporučnom nasljednicom na nekom dogovorenom dijelu (nekretnini, pokretnini ) . 

S obzirom na to da je ostavinska rasprava za dva dana, molim vas hitan odgovor! 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, ivan792 je napisao:

Oporučna nasljednica želi se u korist braće odreći nekih udjela u nekretninama.

Glede citiranog nije riječ o odricanju, već o nasljedničkom sporazumu, no u konkretnoj situaciji problem može biti gospođa koja će isticati prigovor da je i ona nasljednica, a što će druga strana osporiti i u takvoj situaciji se javlja spor koji neće riješavati javni bilježnik. 

 

, ivan792 je napisao:

Treba li  brat, kojemu se nudi 1/6 neetažirane kuće zatražiti nužni dio na ostavini?

Da

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija