Jump to content

krivi obračun plaće


Hmelj

Preporučene objave

Deset godina sam bila mentor u školi i nakon isteka mandata nisam više htjela biti.Od tada je prošlo već šest godina i sve je bilo u redu do skora kad me tajnica došla tražiti dokumente o imenovanju za mentora.Nju je zvalo Ministarstvo jer ja više nisam na popisu mentora a koeficijent je navodno ostao isti.Dokumentacija treba biti u tajništvu ali je nema već kopija prvog imenovanja,drugog nema.Ministarstvo traži da pošalje dokumente o imenovanju a ona nema već samo jedno.Što sada?Kaže da sam dobivala veću plaću sve ove godine.Niti sam ja obračunavala plaću,niti pratila koeficijent,jer je na platnoj listi nepregledno,a pogotovo što nam se plaća smanjivala.Sad me strah da će mi tražiti novac natrag,ako je uplaćivano više,ali ne zbog toga da ne vratim nego da mi ne obustave svu plaću.Imam zaštićen račun.Što mi je činiti.Što kaže zakon?Tko uopće odgovara za ovaj propust,škola ili netko drugi.Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hmelj,lijepo ime!

E, točno kak će to kod Vas ići, trebali biste se posavjetovati sa nekime iz svoj škole(ili neke druge;tajnicom,-ikom) pa pogledati malo naorm. akte.

Što je sigurno? Sigurno je da prema Ovršnom zakonu ne može Vam se plijeniti više od 1/3 Osobnih primaja (netto) do prosjeka u RH (a isti je u prošloj godini bio cca 5500 kn ,kako koji mjesec). Dakle ovršit se može 1/3 iznosa za plaće do 5500 kn i sve ono što biste primali preko tog iznosa. 2/3 vam se plaća na zaštičeni račun. Tu je prići kraj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hmelj,

ako je istina (ja to ne znam),da adm.zabrana ima svojstvo ovršne isprave?! Onda si u pravu. Ali ja bih otišao na Finu i to provjerio s obzirom da su ti oni otvorili zaštičeni račun temeljem nečega=tvoje administrativne zabrane=ovršne isprve. Ako ti škola pošalje ovrhu i nebudeš se žalila, Fina će je staviti u red naplate. No ako i kad dobiješ ovršni prijedlog škole,obavezno se odmah(rok je 8 dana),žali. E sad smo zašli udrugi Forum našeg portala,pa bi ja tu stal!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Propust računovođe i tajnice. Radi se o stjecanju bez osnove i preplaćeni iznos vratit ćete kad tad dobrovoljno ili sudski s time da postoji zastara od 5 godina. Statuse mentora/savjetnika potrebno je obnavljati svakih 5 godina, što pretpostavljam da znate.

Inače, razlika u plaći između koeficijenta 1.325 i koeficijenta mentora od 1.481 koji se bliži iznosu od 7.000,00 kn je vrlo osjetna. Inače se koeficijent vrlo dobro vidi na obračunu plaće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Evo danas me tajnica zvala kako ministarstvo savjetuje da škola sklopi samnom nagodbu o vraćanju viška novca koje sam dobila zbog krivog obračuna plaće.Tri godine sam dobivala veću plaću zbog krivog obračuna i sada želi da to vratim u maksimalno 12 mjeseci.Još nisu obračunali koliki je to dug.Ja želim novac vratiti tako da mi podjele na 36 mjeseci i svaki mjesec uplaćujem dug.Novac bi trebala uplatiti na račun škole a onda škola ministarstvu.Ja sam tražila da direktno uplaćujem ministarstvu ,no kaže ne može.Na plaću mi ne mogu sjesti jer imam zaštićen račun a ostatak je administrativna zabrana koja ima svojstvo ovršne isprave.Što učiniti?Oni još nisu napisali u pismenoj formi nagodbu i neznam koje su sankcije ako ne pristanem vratiti dug u 12 mjeseci.Pozdrav1

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hmelj,

s obzirom da Vi ne snosite krvicu za krivi izručun Vaše plaće u proteklom radoblju, te da pristajete platiti preplačenu plaću za isto,Vi ne morate prstati da platite rate kako Vam to naloži Polodavac. Kad Vam dostave Rješenje, iznose i broj rata ,žalite se Poslodavcu i obrazložite zašto se žalite, te predoži plačanje u 36 rata kako nebiste ugrozili svoj kućni proračun i normalno funkcionirje svoje obitelji. Upozoravam SVE TO PISMENO,poštom,prepoučeno sa povranicom.Prisilno Vam ne mogu umanji plaću za iznos koji su zamislili jer bi to u Vašem slučaju bilo protivno propisima Zakona o radu i Ovršnog zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo hurus i ostali danas sam dobila izjavu o suglasnosti za povrat više isplaćenog novca u kojoj stoji iznos koji je preko 20000,00 kuna te iznos mjesečne rate od 600,00 kuna koju bi trebala uplaćivati na žiro račun županije.Nema datuma,nema zaglavlja,nema razdoblja na koje se taj iznos odnosi.Odbila sam potpisati dok se ne konzultiram.Izračun je napravila računovođa uz pomoć svojih kolegica,tako mi je rekla.Kojih neznam,jeli iz drugih škola ili ne neznam.Mlada je i neiskusna a na upit zašto to nije učinilo ministarstvo rekla je da to oni trebaju u školi napraviti.Ministarstvo je uočilo propust,onda bi bilo logično da oni i obračunaju i da se uplaćuje na njihov račun.Imam žaštićen račun,ponavljam i ne mogu mi se naplatiti s plaće.Višak novca želim vratiti ali iznos nemože biti ovoliki.Što učiniti i koje mogu imati ja sankcije ?Pozdrav i hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hmelj,

Ako što kažete Vaš dog iznosi cca 20.000 kn a rečena rata Vam je 600 kn mjesečno ,to će reći da je 20000/600 = 33,33 rate. To će opet reći da je to približno ono što ste htjeli: vratiti dug na 36 rata.

Iz Vašeg posta vidljivo je da je izračun netransparentan,da se ne vidi razdoblje u kojem ste dobivali uvečanu plaću. Da se nezna zašto morate dug vračati županiji i td. U tom smislu napižite žalbu i tražite da Vam se pojasne te stvari i sve što Vam nije jasno. U svakom slučaju, dug morate vratiti.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Dobila sam na papiru iznos od oko 28000,00kuna bruto koji bi trebala vratiti u ratama.Žele da tu izjavu potpišem.Mene zanima kako je moguće da ja pretplaćeni iznos vratim u bruto iznosu kad sam plaću dobivala u neto iznosu.Nisam još ništa potpisala jer me zanima vaše mišljenje i savjet.Pristaju i na veći bro rata otplate.Napominjem nije mojom krivnjom krivo obračunata plaća.Pozdrav i hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

možda se drugi komentatori neće složiti sa mnom, ali vama su uplaćivani porezi i doprinosi za mirovinsko i druga osiguranja, što je sve (u bruto iznosu) išao u vašu korist. stoga smatram da biste bruto iznos trebali i vratiti.

Ruby je u pravu, ali jako sam skeptiaćan po pitanju toga:koliko će taj ta razlika bruto-neto biti na "korist" pitateljice u obračunu mirovine??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija