Jump to content

Jako mali suvlasnički dio


neb

Preporučene objave

Naslijedila sam neke nekretnine od mame, a ona opet od svoje mame, tako da ništa od toga nije čisto vlasništvo, već razni suvlasnički udjeli s dalekom rodbinom. Muči me udio od 8,75% koji imam u staroj kući. Udio je jako mali, tako da s time ništa ne mogu. Uz mene postoji još 6 suvlasnika, najveći ima 35%, ostali manje. Nema nikakvog dogovora, a onaj najveći malo po malo zauzima kuću. U kući se ne stanuje, samo najveći suvlasnik dio iznajmljuje podstanarima.

Da li postoji neka zakonska obveza ostalih suvlasnika da me isplate, ako ja to zatražim? Ili neka druga mogućnost?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana!

Vi možete tražiti razvrgnuće suvlasničke zajednice npr. geometrijskom diobom , a ako to nije moguće tada isplatom ili civilnom diobom što znači sudska prodaja nekretnine ,.

Pokušajte se dogovoriti sa većinskim vlasnikom da li želi kupiti Vaš dio , jer ako ne tada ćete tražiti prodaju i naplatu Vašeg dijela .

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru. Dogovora s ostalim suvlasnicima nema, tako da to otpada. Znam za mogućnost razvrgnuća, ali me radi malog udjela i radi toga što sud nije u mom mjestu , i radi vjerojatnih problema u parnici i visokih troškova ne privlači.

Najviše me zanima da li je regulirano zakonom da tako mali dio moraju otkupiti ostali suvlasnici ako postavim zahtjev (odnosno obrnuto do onog da suvlasnici više od 9/10 mogu tražiti razvrgnuće isplatom). To bi mi znatno olakšalo sve.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija