Jump to content

Promjena fakulteta


ffilip

Preporučene objave

Moram priznati da bih volio vidjeti neku sudsku odluku vezano uz to. Po toj logici, čovjek može svake godine promijeniti fakultet, bez ikakve namjere da ga završi i faktički si "produžiti" uzdržavanje.

 

Ne kažem da ste u krivu, pogotovo u slučaju jednokratne promjene, ali bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi sud reagirao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

čula sam samo za slučaj gdje se osoba školovala kao izvanredni student (što, ako strogo tumačimo, i nije baš redovito školovanje), pa joj je svejedno priznato pravo na alimentaciju. doduše, bila je mlađa od 26 godina. postavlja se i pitanje što s onima koji idu na privatna učilišta? što s onima koji se prekvalificiraju, u večernjoj školi ili pučkom učilištu? nemam odgovore na to, doista. ovisi o praksi, a praksa je, čini mi se, blaža prema djetetu nego prema roditelju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju, praviti razliku između redovnog i izvanrednog studenta u pogledu termina "redovito školovanje", nije pravično ni u duhu propisa već čisto gramatičko tumačenje, a o čemu se uostalom već očitovao i sam VSRH - razlike nema. U konačnici, daleko je veći broj izvanrednih od onih redovnih studenata, pa "kažnjavati" nekog jer nije upao u skupinu redovnih nije pravedno.

 

No, s druge strane ovo sa privatnim fakultetima i školama je dobro uočeno, pa zamislite situaciju da netko upadne na učilište koje stoji cca 5 tisuća eura godišnje (podaci za određene privatne fakultete, da im ne pravim reklamu) - zar to znači da bi roditelj morao rasprodati svu svoju imovinu da plati to školovanje? Da se mene pita - nema šanse, jer neka realnost mora biti osnovna nit vodilja. Ne možete štiti jednu osobu na račun da od druge napravite siromaha ili beskućnika. Jednako tako pristupam i činjenici promjene, dakle jednokratna promjena, po mom mišljenju je u redu, ali ako to postane pravilo, pa doista dođemo u situaciju da na taj način netko može u životu promijeniti 20-ak fakulteta i da je roditelj u obvezi za svo to vrijeme ga uzdržavati - ulazimo u područje pravnog apsurda. To nije smisao odredaba o uzdržavanju, i u tom pogledu nažalost imamo određenu legislativnu nedorečenost, koju bi za ubuduće trebalo eliminirati, jer niti ovaj "suspendirani" OZ to nije napravio u dovoljnoj mjeri (po mom mišljenju).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija