bobo3 objavljeno: 8. lipanj 2015. Dijeli objavljeno: 8. lipanj 2015. Račun dospijeva 16.02.2013. (Postoje i raniji računi /HEP/, neki su u zastari.) Prijedlog za ovrhu ima datum 22.04.2013. Isti datum je i na 'primljeno neposr.' štambilju JB. Da li postoji neko zakonsko ograničenje otkad se za račun može provesti ovrha? Hvala! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
fakincina odgovoreno: 8. lipanj 2015. Dijeli odgovoreno: 8. lipanj 2015. Zastara za račune sa struju je 1 godina od dospjeća svakog pojedinog računa. Ovrhovoditelj može pokrenuti nakon isteka roka valute plaćanje prijedlog za ovrhu kada želi. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
bobo3 odgovoreno: 8. lipanj 2015. Autor Dijeli odgovoreno: 8. lipanj 2015. Hvala! Našao sam samo članak koji kaže - nema ovrhe bez prethodne opomene - a to je izgleda netočno. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
fakincina odgovoreno: 8. lipanj 2015. Dijeli odgovoreno: 8. lipanj 2015. Nigdje nije propisano da ovrhovoditelj mora prije prijedloga za ovrhu poslati opomenu dužniku ali to bi bilo u duhu dobrog i fer odnosa prema kupcima i potrošačima. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
felixx odgovoreno: 8. lipanj 2015. Dijeli odgovoreno: 8. lipanj 2015. Hvala! Našao sam samo članak koji kaže - nema ovrhe bez prethodne opomene - a to je izgleda netočno. Prošli mjesec nađem u kasliću svog objekta koji ima dva vodomjera račune za jedan vodmjer za 2.3. i 4. mjesec, zajedno sa opomenom pred ovrhu zbog neplaćanja računa za ta tri mjeseca. (taj vodomjer inače nema potrošnje, a za drugi su uredno stizali računi i plaćeni su u roku). Pred par dana dobijem opomenu pred ovrhu od HEP-a da moram platiti 600 kuna duga. A zapravo sam u preplati nekih 500 kn (znam izračunati). Dakle, dug je njihova knjigovodstvena fikcija. Nazovem ih i pitam - dobro, jeste li vi svjesni da sam zapravo u pretplati? Vi bi meni isključili struju i poslali ovrhu prije nego očitate brojilo i utvrdite stvarno stanje duga ili preplate? Odgovor - 'Da, nas se to ne tiče. Po našem knjigovodstvu, imate dug!' Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
bobo3 odgovoreno: 8. lipanj 2015. Autor Dijeli odgovoreno: 8. lipanj 2015. Postoji općenito upozorenje ("... može zatražiti određivanje ovrhe ...") na svakom računu prema čl. 31 (2) Ovršnog zakona. I jutarnji.hr krivo navodi: "Vraća se i opomena na način da će se ovrha moći provesti samo ako je ovršenik upozoren." Još mi nije jasno kako je moguće da zakoni ne propisuju neki rok za podnošenje ovršnog prijedloga, 30 ili 60 dana od dospijeća, već to spada u dobru volju... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
fakincina odgovoreno: 9. lipanj 2015. Dijeli odgovoreno: 9. lipanj 2015. Nažalost je tako i nema nikakvog roka bitno da je tražbina dospjela. Opomena nema nikakve veza sa ovrhom tj. pokretanjem iste. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
G-man odgovoreno: 9. lipanj 2015. Dijeli odgovoreno: 9. lipanj 2015. Odgovor - 'Da, nas se to ne tiče. Po našem knjigovodstvu, imate dug!' Sjećam se situacija gdje su ljudi dobili milijunske račune, naravno zbog greške u izračunu, ali ono što je tragikomično, što bi im doista išli raditi ovrhu na taj milijunski iznos! Bez da se zapitaju "čekaj malo, dosada je trošio par stotina kuna, a sada milijun?!". U pravno uređenoj državi, uz ispriku i cvijeće, išao bi i popust na buduće usluge (da ne spominjem sankcije za onog tko je odgovoran za takav propust), a kod nas dobijete ovakav odgovor. I onda se čude percepciji koju uživaju u javnosti? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
fakincina odgovoreno: 9. lipanj 2015. Dijeli odgovoreno: 9. lipanj 2015. U pravno uređenoj državi G-man...dobro si t napisao! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.