Jump to content

Ovrha nakon 65 dana


bobo3

Preporučene objave

Hvala! Našao sam samo članak koji kaže - nema ovrhe bez prethodne opomene - a to je izgleda netočno.

 

Prošli mjesec nađem u kasliću svog objekta koji ima dva vodomjera račune za jedan vodmjer za 2.3. i 4. mjesec, zajedno sa opomenom pred ovrhu zbog neplaćanja računa za ta tri mjeseca. (taj vodomjer inače nema potrošnje, a za drugi su uredno stizali računi i plaćeni su u roku).

 

Pred par dana dobijem opomenu pred ovrhu od HEP-a da moram platiti 600 kuna duga. A zapravo sam u preplati nekih 500 kn (znam izračunati). Dakle, dug je njihova knjigovodstvena fikcija. Nazovem ih i pitam - dobro, jeste li vi svjesni da sam zapravo u pretplati? Vi bi meni isključili struju i poslali ovrhu prije nego očitate brojilo i utvrdite stvarno stanje duga ili preplate?

 

Odgovor - 'Da, nas se to ne tiče. Po našem knjigovodstvu, imate dug!'

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji općenito upozorenje ("... može zatražiti određivanje ovrhe ...") na svakom računu prema čl. 31 (2) Ovršnog zakona.

 

 

I jutarnji.hr krivo navodi:

"Vraća se i opomena na način da će se ovrha moći provesti samo ako je ovršenik upozoren."

 

 

Još mi nije jasno kako je moguće da zakoni ne propisuju neki rok za podnošenje ovršnog prijedloga, 30 ili 60 dana od dospijeća, već to spada u dobru volju...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovor - 'Da, nas se to ne tiče. Po našem knjigovodstvu, imate dug!'

 

Sjećam se situacija gdje su ljudi dobili milijunske račune, naravno zbog greške u izračunu, ali ono što je tragikomično, što bi im doista išli raditi ovrhu na taj milijunski iznos! Bez da se zapitaju "čekaj malo, dosada je trošio par stotina kuna, a sada milijun?!".

 

U pravno uređenoj državi, uz ispriku i cvijeće, išao bi i popust na buduće usluge (da ne spominjem sankcije za onog tko je odgovoran za takav propust), a kod nas dobijete ovakav odgovor. I onda se čude percepciji koju uživaju u javnosti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija