Jump to content

Pošaljite mi ovršno rješenje


bobo3

Preporučene objave

Već neko vrijeme pokušavam platiti dug za koji je pokrenuta ovrha 22.04.2013. Do sada sam znao iznos tražbine, troškova i kamate i imao sam opciju "plati sve" na šalteru no nisam to htio jer je to uključivalo i nepostojeće troškove (po novom zakonu "predvidive troškove").

 

Ovršno rješenje od JB još nisam dobio. Kad sam tražio uvid, u odvjetničkom uredu su prvo rekli da je to teško naći u podrumu, no --- e-mailom su mi ipak poslali skeniran prijedlog; vidi se štambilj JB na prvoj strani, nedostaje samo sken zadnje strane s datumom rješenja. Dva računa su u zastari tako da bih pisao prigovor.

 

Kome sve da pošaljem zahtjev/prijavu?

Može li se uopće nešto postići u vezi kamatarenja? Dobro bi bilo naći neko općenito rješenje, a i porast duga nije zanemariv: za ilustraciju navest ću da je tražbina oko 3000kn, troškovi 800kn (80+30+30+500+PDV) a kamata za 25 mjeseci je oko 25%.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rješenje o ovrsi trebaš tražiti od javnog bilježnika koji je i donio to rješenje.

kod javnog bilježnika tražit uvid u predmet.

sve tražiti pismeno preporučeno i sa povratnicom.

 

ako javni bilježnik izbjegava dostaviti rješenje o ovrsi pisati žalbu predsjedniku županijskog suda nadležnog za tog javnog bilježbnika.

 

ili nadležnom općinskom sudu dostaviti zahtjev za ukidanje pravomoćnosti rješenja o ovrsi broj:x od javnog bilježnika zbog neuredne dostave.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bobo najprije ako znaš broj spisa i JB kod kojeg je podnesen prijedlog za ovrhu otiđi osobno kod istoga i traži uvid u predmet. Neka ti JB pokaže i dokaže kada je rješenje bilo na dostavi. Moraju biti 2 pokušaja dostave i to uredna. Urednom dostavom smatra se i kada je primatelj obaviješten o prispjeću pošiljke. Ako utvrdiš da je dostava bila uredna tada nema nikakve pomoći jer nakon 2 pokušaja dostave se rješenje objesi na oglasnu ploču i postane pravomoćno. No ako dostava nije bila uredna možeš tražiti ukidanje klauzule pravomoćnosti zbog neuredne dostave i propuštanja roka za ulaganje prigovora. Nažalost neuredna dostava rješenja o ovrsi nije tako rijetka od strane JB i najgore od svega je što za to ne postoje nikakve sankcije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala @bovu i @fakincina!

 

Ako ne postoji zakonska obaveza JB da odgovori na moj zahtjev, ili on može bez sankcija odgovoriti bilo što, mislim da bi trebalo isti zahtjev poslati i nekome koji nešto može narediti JB. Npr. ministarstvu pravosuđa, upravnoj inspekciji (na kontakt-uprava), općinskom sudu Sesvete...

 

Poslao bih e-mail, otprilike ovo:

 

Zahtjev

Zahtijevam od JB da mi hitno dostavi Ovršno rješenje Ovrv-xxxx/13 kako bih napisao prigovor na isto.

Prijedlog drži JB već više od dvije godine i time čini dodatne troškove.

 

Napomena: U vezi ranijih ovrha od istog JB - na kojima piše "3 SLANJE" - ne vjerujem da je bilo stvarnih pokušaja dostave. Držim ga, uz ostale, odgovornog za štetu i neopravdano stjecanje jer su naplaćivani nepostojeći (sada su to tzv. predvidivi) troškovi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najbolje otiđi kod JB i izvrši uvid u spis da vidiš da li je dostava bila uredna pa ćeš onda odlučiti kako i šta dalje. Ovo o držanju ovršnog predmeta ne stoji jer ovrhovoditelj je dužan ishoditi i zatražiti klauzulu pravomoćnosti od JB ako je dostava bila 2 puta uredna. Dalje postupa ovrhovoditelj (šalje na naplatu ili drži u ladici) ako je rješenje pravomoćno a ne JB.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@fakincina,

Mislim da se ne razumijemo :) Ono što ja pokušavam je pro-aktivno, nije re-aktivno, nema nikakve naplate od Fine.

 

Možda je zbunjujuće to što sam napisao kako je 22.04.2013 pokrenuta ovrha - pod tim nisam mislio da je pokrenuto neko prisilno plaćanje, već je tada JB zaprimio prijedlog od odvjetnika.

 

Ako ništa ne poduzmem, rješenje će mi za godinu ili dvije poslati javni bilježnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija