zagorakis objavljeno: 12. lipanj 2015. objavljeno: 12. lipanj 2015. Pozdrav, Ovako, trenutno sam redovni student i imam neke planove kroz par mj. 1) otvaram OPG i bit cu nositelj OPG-a 2) za 3-4 mjeseca planiram otvoriti J.d.. i tu cu biti vecinski vlasnik (jer planiram dobiti poticaje za samozaposljavanje) MOJA PITANJA GLASE: 1) mogu li ja sa statusom redovnog studenta biti nositelj OPG-a? (koliko sam procitao na netu mogu) 2) hoce li mi taj opg zeznuti stvar s burzom oko dobivanja poticaja? jer ne smijes biti zaposlen nigdje ako zelis 25k kuna. mislim, oko toga sam citao i na sta god sam naletio pise da kao nositelj opg-a tebe drzava ne vodi kao zaposlenog. po toj logici ja mogu komotno pokrenuti jdoo kao 51% vlasnik i aplicirati za poticaje? P.s. I u jednom i u drugom slucaju je jedina opcija da ja budem nositelj/vlasnik jer kolege imaju razne otegotne okolnosti. Inace bi to probali na drugaciji nacin. Citiraj
Ruby_Danderfluff odgovoreno: 12. lipanj 2015. odgovoreno: 12. lipanj 2015. mislim da neće, jer nositelj OPG-a nije istovremeno i zaposlen u OPG-u, odnosno ne ostvaruje prava s osnove obveznog mirovinskog osiguranja u OPG-u (po mom mišljenju, detaljnije o tome znaju knjigovođe). međutim, oprez s tim poticajem za samozapošljavanje, jer ga HZZ doista daje, ali ako ne izdržite s vašim poslovnim pothvatom jednu godinu ili dulje, morat ćete ga vratiti. Citiraj
felixx odgovoreno: 12. lipanj 2015. odgovoreno: 12. lipanj 2015. 2) hoce li mi taj opg zeznuti stvar s burzom oko dobivanja poticaja? jer ne smijes biti zaposlen nigdje ako zelis 25k kuna. mislim, oko toga sam citao i na sta god sam naletio pise da kao nositelj opg-a tebe drzava ne vodi kao zaposlenog. po toj logici ja mogu komotno pokrenuti jdoo kao 51% vlasnik i aplicirati za poticaje? Nositelj OPG-a mora biti osoba koja ima regulirano zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Ne može biti nezaposlen. Može biti zaposlen na drugi način, i imati uz to OPG. Može biti umirovljenik, ali ne i da je u invalidskoj mirovini. Ako to nema drugačije rješeno, mora si plaćati zdravstveno i mirovinsko, to je za OPG ukupno oko 500 kn. Za studente, nisam siguran. Citiraj
zagorakis odgovoreno: 12. lipanj 2015. Autor odgovoreno: 12. lipanj 2015. mislim da neće, jer nositelj OPG-a nije istovremeno i zaposlen u OPG-u, odnosno ne ostvaruje prava s osnove obveznog mirovinskog osiguranja u OPG-u (po mom mišljenju, detaljnije o tome znaju knjigovođe). međutim, oprez s tim poticajem za samozapošljavanje, jer ga HZZ doista daje, ali ako ne izdržite s vašim poslovnim pothvatom jednu godinu ili dulje, morat ćete ga vratiti. Da upoznat sam s tim da se mora pazit i dobro utrosit pare. Svaki biznis nosi rizik naravno. znaci bolje mi da se raspitam kod knjigovode. Citiraj
ivo17 odgovoreno: 5. rujan 2015. odgovoreno: 5. rujan 2015. Pozdrav! Redovan sam student,nositelj sam OPG-a koji je u sustavu PDV-a. Otac je član OPG-a i zaposlenik u njemu. Mogu li ja i dalje biti redovan student? Unaprijed hvala. Citiraj
G-man odgovoreno: 5. rujan 2015. odgovoreno: 5. rujan 2015. Ovo bi bilo najbojle provjeriti kod vašeg Fakulteta ili kod nadležnog Ministarstva. Iako, analogija sa obrtom (link) ukazuje da biste izgubili prava redovitog studenta. Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.