Jump to content

pogreska lječnika opće medicine


Ivanka55

Preporučene objave

Možda ovo nešto govori:

01. 9. 2013. 24sata

Sve je u znaku velikih ušteda...

Novosti je puno: Postavljanje dijagnoze, liječenje i praćenje kroničnih bolesnika prebacuje se na liječnike primarne zaštite koji više neće biti samo administratori

 

 

Sam dokument "Novi model upućivanja pacijenata na specijalističke preglede, hospitalizaciju, dijagnostičke pretrage i ambulantno liječenje" nisam našao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dali liječnik opće prakse može upisati u karton dijagnozu F32 bez prisustva pacijenta koji je punoljetan i pregleda specijalista?

 

Definitivno ne smije.

Štoviše, radi se ili o teškom propustu ili čak o kaznenom djelu.

To bi ovisilo o tome radii se možda o punoljetnoj osobi lišenoj poslovne sposobnosti.

 

Mislim da je kolegama promaklo da bi se zapravo radilo o tome da jedna osoba (vjerojatno član obitelji) opiše liječniku simptome psihičke bolesti (depresije) nedefiniranog intenziteta, a liječnik to upiše u karton bez da je uopće vidio pacijenta koji je punoljetan.

 

 

Ali u nekom drugom slučaju nije potreban pregled specijalista da bi liječnik opće prakse upisao dijagnozu F32.

 

To je tek opća dijagnoza da se radi o depresiji.

I liječnik opće prakse je liječnik. Može odrediti opću dijagnozu, a dalje će specijalist.

 

Psihijatar će odrediti radi li se o primjerice F32.0 (blaga depresija) ili F32.3 (teška depresija sa psihozom)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"liječenje blagih i anksioz-depres. epizoda započinje i vodi LOM" - kbc

 

"naglasila je da su se zajedničkim radom proteklih nekoliko godina koncipirala i provela dva značajna projekta: dijagnosticiranje i liječenje anksiozno-depresivnog poremećaja u ordinaciji LOM-a u kojima su mnogi od nazočnih sudjelovali ili kao autori projekta ili kao voditelji pojedinih radionica i mentori kolegama iz PZZ-a. " - belupo

 

 

 

Nije mi jasno zašto bi dijagnoza mogla biti problem - netko se našao uvrijeđen, ili što?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo bolje da objasnim.O šifri nitko nije znao da postoji sve do nedavno kad sam išao na liječnički pregled za posao.Sve sam obavio ali na kraju su mi rekli da trže potvrdu za šifru F32.Nisam znao što to znači,kad su mi objasnili ostao sam u šoku,jer znam da se nisam liječio i išao psihijatru,kod te doktorice sam bio svega dva puta u životu.Nazvao sam mamu da ode kod doktorice jer je možda zabunom upisala šifru,kada je mama došla donjela je uputnicu za psihijatra koju joj je doktorica dala.To nisu zhtjevali već nalaze koji ne postoje.Nazvali smo doktoricu da nam netreba uputnica,već potvrda da se nisam nikada liječio.Doktorica je bila bezobrazna i rekla da to neće napisati nego može samo dati ispis kartona i spustila slušalicu.Otišao sam isti dan do nje lijepo je zamolivši da mi to ispravi,dala mi je potvrdu koja je isto tako lažno napisana.Ističe da joj se svakodnevno dolazi sa raznoraznim savjetima da mi se ukloni dijagnoza zbog zaposlenja.Napisala je da je moja majka dana 05.03.2014 došla plačuči kod nje sa pričom da zbog nesretne ljubavi sam pokušao SUICID.Sada ističe da se više od godine dana nisam javljao sve do sada i koliko njoj nije poznato dali sam uzimao kakvu terapiju,tako da je napisala da povjesti bolesti nema.Odlučio sam otiči kod psihijatra na pregled koji je bio 20.05.2015.Psihijatrijski nalaz je uredan i ne upučuje na prisustvo nekog od psihijatrijskih poremečaja.Nalaz sam odma faksirao gdje se obavljao lječnički,ali su oni donjeli odluku dan prije mog odlaska psihijatru,da sam nesposoban za rad.Otisli smo u Mihanovicevu,kada su je nazvali da vide koji je razlog te šifre,njezin odgovor je bio da mi je nekako morala opravdati izostanke iz škole.Školu sam završio,imam 19 god. i želim raditi,zbog mog nemara što se tiče škole,nisam ni slutio da mi doktorica zbog te šifre(jer je tako najlakše opravdati sate)mogla zakomplicirati sve ostalo.Obratili smo se svima,od Ministarstva zdravlja do ljecnicke komore,oni nas pak šalju u Ministarstvo,iz Ministarstva u Mihanovičevu i tako u krug.Prošlo je već 2 mjeseca i nitko nista ne poduzima.Od mene zdravog čovjeka naprave ludim.Neznam više šta da radimo i kome da se obratimo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zasto su me na ljecnickom trazili nalaze od te sifre,ako ne postoje,zbog greske koju doktorica ne zeli priznati jer je napisala da sam POKUSAO SUICID koji stoji u kartonu.Kada su je nazvali iz Mihanoviceve,nije to spomenula vec se izvukla sa tim da mora nekako opravdati ispricnice.

 

Moglo bi se kazneno prijaviti liječnicu zbog krivotvorenja službene isprave i davanja lažnog liječničkog uvjerenja.

Ali time se i majka izlaže progonu, jer je takvo uvjerenje uporabila da bi opravdala izostanke sina iz škole.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nešto ne štima u cijeloj toj priči, naime ako se radi kako to navodite pregledu za posao, tako nešto obavlja specijalista medicine rada, a ne izabrani doktor primarne zdravstvene zaštite i on je nadležan za konačnu ocjenu da li je ili nije netko zdravstveno sposoban za obavljanje posla, a što se tiče postavljanja same dijagnoze i upisivanja iste u medicinski karton, pa nije li to posao doktora?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije majka dosla doktorici i rekla da upise tu dijagnozu da bi doktorica mogla opravdati izostanke,nije kao ni ja znala sta ta sifra znaci,majka je samo pitala za strucni savjet jer je samohrana majka s troje djece,samo je htjela pomoci,nije ni slutila da je doktorica otvorila karton i sama upisala dijagnozu bez da je vidjela pacijenta i poslala specijalisti da sam vidi dali je za tu dijagnozu ili nije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kakve to veze ima s liječničkim za posao? To navodite u priči gore i to i ako se dogodilo, a vjerujem da nije nikave veze nema s ocjenom specijaliste medicine rada o sposobnosti ili ne za posao.

 

Iz svega ovog zaključujem da ste nam prešutili veliki dio priče, nema nikakve logike ni motiva za onim što vas muči, a pogotovo ukoliko doktor bez ikakve sumnje nije utvrdio nešto što se može kvalificirati tom klasifikacijom po MKB, btv što vjerojatno ima u ovoj situaciji valjda 70% od ukupnog broja stanovnika.

 

U čemu je problem?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije isao kod svoje doktorice na lijecnicki pregled,vec u polikliniku Aviva jer ledo tamo salje na pregled,ukratko sam napisala u cemu je problem nisam isla doslovce sve u detalje,koliko znam napisano je u gornjem opisu da su s ljecnickog trazili povojest bolesti koju je doktorica napisala od sifre F32.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po opisu radnog mjesta se ne može zaključiti da li su (Ledo ili poliklinika Aviva) imali pravo tražiti takvu informaciju i zaključiti da ste 'nesposobni za rad', ili se radi o diskriminaciji.

Ako je to slučaj, bez obzira što ste zdravi, obratite se udruzi Sjaj e-mailom. Oni bi mogli bolje procijeniti treba li uputiti pritužbu prema odredbama Zakona o suzbijanju diskriminacije, kao u ovom slučaju.

 

 

(Lažiranje dijagnoze je čini se često i pozitivno, jer u primitivnom društvu u kojem živimo, zbog depresije ljudi koji zatraže pomoć lako dobiju otkaz ili im se oduzme dijete, a okolina to čak odobrava - takvih stavova se može naći i na legalisu.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija