Jump to content

nasljedjivanje/preuzimanje dugova


jaroZG

Preporučene objave

Pozdrav,

 

prije 2 mjeseca je curi umrla mama. Rasprava o nasljedstvu je provedena prije 2 tjedan - po njoj cura postaje jedini nasljednik.

Jedina imovina navedena u rjesenju je - tekuci racun i pravo koristenja grobnog mjesta - ovo i jest razlog zasto je pristala biti nasljednik - jer je bilo upitno sto bi bilo s grobnim mjestom da nitko ne naslijedi to pravo.

 

Kako je mama imala i 2 kredita (jedan u banci u kojoj je i tekuci rn, a drugi u drugoj banci) - zanima me koja je daljnja procedura. Po zakonu - visina nasljedjenog duga ne moze biti visa od visine nasljedjene imovine - tko procjenjuje vrijednost koristenja grobnog mjesta?

Dodatno - ova druga banka je poslala opomenu pred raskid ugovora o kreditu na "obitelj pokojne" na staru adresu, ali nekako je opomena dosla do radnog mjesta curine sestre (koja se odrekla nasljedstva) - ne znam da li je ovo zakonski uredjeno ikako - ali ovako laicki djeluje kao pokusaj utjerivanja duga od bilo koga te se pitam da li je ovdje sve legalno.

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ali ovako laicki djeluje kao pokusaj utjerivanja duga od bilo koga te se pitam da li je ovdje sve legalno.

Unaprijed hvala!

 

legalno je. vjerovnici pokušavaju naplatiti dug od zakonskog nasljednika. ako prizna dug dužna ga je i platiti (rječima ili pismeno, otplatom djela duga) .

sestra je bila pametnija i odrekla se nasljedstva. i tako nebi nasljedila ništa osim dugova.

grobno mjesto se ne nasljeđuje. ono je vlasništvo grada. nasljeđuje se obveza plaćanja grobarine i pravo korištenja. od tekućeg računa nema ništa. banka će zadržati sav iznos na ime duga.

 

nasljednik vrača dugove ostavitelja do vrijednosti nasljeđene imovine.

vjerovnike uputiti da u sudskom postupku traže isplatu duga.

trošak sahrane se računa u isplaćeni dug.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemojte (djevojka) ni u kojem slučaju priznati dug, poričite ga striktno i uputite banke da svoj zahtjev ostvaruju pred sudom. Tamo će se utvrditi "vrijednost" nasljednog dijela, a moram priznati da se dosad nisam susreo sa procjenom vrijednosti prava korištenja grobnog mjesta, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će postupak po tom pitanju teći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija