Jump to content

ovrha nad nekretninom te njena procjena...pomoć


M.EB.

Preporučene objave

Pozdarv...suprug je digao hipotekarni kredit od 15 000eur-a. 2012 je ostao bez posla i sve je došlo na naplatu.2014. je došao prijedlog za ovrhu, riješenje o ovrsi i određivanje ovrhe. U dogovoru sa ovrhoviteljom nismo se žalili...uplačivali smo svaki mjesec koliko smo mogli isto u dogovoru. suprug prošli 6 mjeseci nije radio bio je opet bez posla i nismo mogli uplačivati ništa...danas nam je stigao zaključak u kojem je procjenjena nekretnina i stoj ida se u roku od 15 dana moramo izjasniti dali prihvačamo tu procjenu...

Što nam je sada činiti??? koja je daljnja procedura toga...kako to dalje ide...dali cemo biti pozvani na sud gdje čemo moći tražiti odgodu ovrhe...neznamo koja je procedura svega toga..i što možemo učinitio da se to malo pomakne...koliko vremenski traje od procjene do deložacije??????

suprug je počeo raditi opet i kroz 2-3 mjeseca opet čemo moći početi otplačivati ...posudit nemamo gdje a ne postoji ni mogučnost da dobije kredit kojim bi pokrio taj dug... samo da napomenem da se radi o kreditu oko sto tisuča kuna...

pomozite sa savjetom-... hvala vam puno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kredit je dignut 2009. god 15 000eur. Kamatna stopa je bila 11.80. a rata je bila oko 1 200kn mjesečno na 15 god. 2012 je došlo na naplatu 113 000 Kn. Od tada smo uspjeli uplatiti oko 60 000kn ali još uvjek iznos nije sišao ispod 100 000 kn.

 

Ažurirano

 

Radi se o banci volksbank..sad je sve preko croatie.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kredit je dignut 2009. god 15 000eur. Kamatna stopa je bila 11.80. a rata je bila oko 1 200kn mjesečno na 15 god. 2012 je došlo na naplatu 113 000 Kn. Od tada smo uspjeli uplatiti oko 60 000kn ali još uvjek iznos nije sišao ispod 100 000 kn.

 

Ažurirano

 

 

Radi se o banci volksbank..sad je sve preko croatie.

 

banka tu nešto mulja.

ispada da ste plaćali samo kamate.

 

iz popisa sudskih vještaka nađite vještaka financijske struke da vam izračuna ukupan dug.

 

bili bi bolje da nađete kupca i kuću prodate i isplatite dug .

ako banka/croatia prodaju kuću putem suda dobijete puno manju cijenu koja neće pokriti dug. dali je na kući upisana hipoteka ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da to je bio hipotekarni kredit. Već sam rekla da ne možemo prodati kućiu to je sve što imamo a i nije na mjestu di bi je netko kupio.. zanima me s obzirom da se croatia upisala u zemljišne knjige...stoji da je kuča pod ovrhom . nismo se žalili u dogovoru s njima....sad je stiglo da je kuća procjenjena na 65 ooo eur... (znači ima za otplatiti dug u slučaju prodaje) jer dug je samo 100 000kn.mene zanima oja je daljnja procedura????? tu imamo rok od 15 dana da se izjasnimo dali pristajemo na tu svotu da je kuća procjenjena.. dali prijeprve dražbe dali čemo biti pozvani na sud di čemo moći tražiti neku odgodu ili kako to sad ide???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

postupak možete odugovlačiti na načine na koje predlažete: osporavanjem procjene vještaka (možete tvrditi da vaša kuća vrijedi više ili manje, možete priložiti vještačenje drugog vještaka koje tvrdi suprotno itd.); možete tražiti odgodu ovrhe pod izlikom da se planirate dogovoriti o mirnom rješenju spora s ovrhovoditeljem (možete pregovarati o tome da vam ovrhovoditelj dopusti plaćanje na dulje rate, reprogram, oprost dospjelih zateznih kamata itd.)

nakon procjene, ako se vi složite s procjenom, sud zakazuje prvu dražbu. ako prva dražba ne uspije, zakazuje drugu dražbu. imate li vi saznanja od banke da ona namjerava uzeti vašu kuću pod dug ili će čekati da se pojavi neki treći kupac? (banke više ne znaju što će s nekretninama kojih se ne mogu riješiti, tako da sumnjam da će uzeti vašu kuću pod dug). ako se kupac uopće ne pojavi, niti bude uopće zainteresiranih, nakon što druga dražba bezuspješno bude okončana, nikom ništa - vi ostajete u svojoj kući i to je to (samo, zatezne kamate vam i dalje teku i dug vam i dalje ostaje, pa vodite računa i o tome da se tog duga nećete riješiti do kraja života ako ga ne budete počeli isplaćivati). ima li šanse da vi sami pronađete kupca koji bi isplatio kredit banci i riješio vas duga? je li to rješenje za vas?

 

što se tiče brzine postupka, ovisi o kojem sudu je riječ, ali vjerujem da imate još barem 6 mjeseci ako je sud posebno brz.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Moj savjet vam je da se javite Živom zidu, medijskim eksponiranjem slučaja može vas se zaštititi od ovrhe. Nastavak vraćanja duga je besmislen jer ste i dalje dužni koliko ste i posudili iako ste više od pola vratili, to je Sizifov posao koji će vas izluditi a na kraju će vam opet uzeti kuću.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
.mene zanima oja je daljnja procedura?????

-nekretnina ide na sudsku dražbu(moguće su samo dvije –članak 102-104 OZ)

- nekretnina se prodaje na dražbi

- novi kupac podiže vlasničku tužbu protiv obitelji koja ima nekretninu u posjedu

- nepravomoćna pa pravomoćna presuda kojom sud traži iseljenje obitelji.

- sud daje rok za mirno iseljenje, ukoliko se obitelj ne želi iseliti tada sud izdaje rješenje o nasilnoj deložaciji.

Ukoliko banka ne uspije prodati nekretninu putem sudske dražbe može sama zatražiti deložaciju.

Banke to rade jer nekretnine ispražnjene od osoba i stvari mogu postići veću cijenu budući su odmah spremne za useljenje i novi vlasnik ne mora godinama voditi sudski spor oko ulaska u posjed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija