Jump to content

Trajanje razvoda


zabrinutiotac

Preporučene objave

Navedeni postupci su hitni, u skladu sa načelom žurnosti (hitnosti) iz čl. 347. aktualnog Obiteljskog zakona, odnosno čl. 265-266. "starog" Obiteljskog zakona. Nekog finalnog roka nema, jer hitnost podrazumijeva ekspeditivno rješavanje spora. No, imajte na umu kako su ti rokovi instruktivne naravi, dakle nema sankcija u slučaju njihova prekoračenja, a uvijek imate pokriće u prenatrpanosti referade, kao i čestih odugovlačenja uslijed ponašanja samih stranaka.

 

Zašto u praksi to traje i preko godine dana - pitanje je za našeg zakonodavca vezano uz osnivanje posebnih obiteljskih sudova odnosno "specijalizaciju" pravosuđa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Zahvaljujem na odgovoru, no imam jedno potpitanje. Postoji li ikakav razlog da se spis pošalje na drugi sud, pri čemu na sudu ne žele reći o kojem se sudu radi. Dakle, na e-predmetu se pojaavio sljedeći status:

 

 

[TABLE=class: display, width: 646]

[TR=bgcolor: #FCFCFC]

[TD]Dodatni status predmeta[/TD]

[TD=colspan: 2]Na drugom sudu[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

 

Ispod toga je popis svih pismena. Nitko ne zna o kojem se sudu radi, zašto je tamo poslano i kad će se vratiti. Spis je poslan na drugi sud nakon dopisa nečega što ima skraćenicu R.O.D.O.U.V. Sve zajedno nema smisla.

Puno hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne bih znao na što se spomenuta kratica odnosi, jer mi nije poznato.

 

No, ako je predmet još u prvom stupnju (dakle, nije o njemu odlučeno, pa izjavljena žalba, pa da viši sud odlučuje), moguće je da je spis predmeta zatražen u nekom drugom postupku pred nekim drugim sudom, a koji se vodi protiv nekog od stranaka u ovom brakorazvodnom postupku (supruga ili supruge). Nešto drugo mi ne pada na pamet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala. Ovako, žalba je već izjavljena i spis je bio poslan na viši sud, no umjesto na viši sud, otišao je prvo na ODO, a zatim se vratio na Općinski sud i nakon toga otišao na neki drugi sud. Ono što nema smisla je to što sve stranke u postupku teritorijalno spadaju pod isti sud, protiv nikoga se ne vodi postupak negdje drugdje ni na Županijskom, te nema povezanih spisa. Ne znam, meni to izgleda kao otezanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je Državno odvjetništvo zatražilo spis, onda očito postoji, ako ništa drugo, prethodni kazneni postupak protiv nekog od stranaka. E, sad - zašto je nakon toga spis vraćen na Općinski sud, a ne na Županijski, to ne bih znao.

 

Eventualno ako je zbog tog "povlačenja", spis ušao u sustav ovog novog odlučivanja po žalbi, nakon pravosudne reforme, kada o žalbi više ne odlučuje mjesno nadležan Županijski sud, već bilo koji Županijski sud u RH (fluktuacija spisa). Ali i u tom slučaju bi moralo stajati na koji sud je spis otišao.

 

Malo čudna situacija, ali probajte zatražiti u Kancelu OS informaciju gdje je spis.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U kojem roku mora završiti razvod s maloljetnom djecom? Čuo sam nešto o godinu dana, no ne zvuči mi realistično.

 

iz osobne prakse;

razvod je bio sporazuman i dogovorili smo se oko svega a najbitnije oko djece.

Tako sporazuman i dogovoran razvod od predavanja prvog zahtjeva za razvodom ( nije bilo tužbe jer je bio sporazuman )....je trajao nekih 9 - 10 mjeseci !

 

Sa tužbom to traje puno duže, barem 2 x duže.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebalo bi i napomenuti da ako netko nakon nepravomocne presude ulozi zalbu, cijeli proces se jos oduzuje dok zalba ne bude rijesena. Iako bi takva zalba trebala biti rijesena "zurno", cesto to traje jos mjesecima a do rjesenja zalbe vidjanje djeteta ( znam da vam je to dosta bitno ) se nastavlja po privremenoj mjeri......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija