Jump to content

Banka je upisala ovrhu na pola stana bivših vlasnika :(


Slafko

Preporučene objave

Molim vas za pomoć/savjet.

 

Kupio sam stan 2005. kreditom Hypo banke.

Hypo je upisao hypoteku na C dijelu vlasničkog lista kao osiguranje naplate kredita.

Ja sam po isplati bivših vlasnika na temelju Ugovora o prodaji nekretnine dobio i Tabularnu ispravu. Kako mi je to prva nekretnina u životu, dobio sam i Porezno riješenje o oslobađanju plaćanja poreza na prvu nekretninu.(sve dokumente imam skenirane pa ih mogu poslati na uvid ako bude trebalo i to je sve bilo u 2005. godini od kada i neprekidno živim sa suprugom i dvoje djece u tom stanu)

Ja nisam podnio u gruntovnoj, prijedlog za upis vlasništva. To sam napravio 16.11.2015. ( radi konverzije kredita iz CHF u EUR, kada sam i saznao da je 2014. na 1/2 stana upisana zabilježba ovrhe zbog duga u RBA banci bivše vlasnice od 25 tisuća kuna po tekućem računu.

Molim vas kako mogu ishoditi brisanje zabilježbe ovrhe?

Da li će to biti automatski napravljeno sad pri mojoj uknjižbi vlasništva?

 

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima svima.

Zanima me još jedna stvar. Zar sudac koji dobije bilo koji zahtijev za knjiženje ovrhe, vlasništva, hipoteke... nije dužan provijeriti sve činjenice uz nekretninu. Mislim, ako se na vlasničkom listu vidi da je upisana hipoteka, zar ne bi bilo logično da se provjeri u spisu za uknjiždbu hipoteke zašto je ta hipoteka upisana. Tada bi se vidjelo da se hipoteka upisala radi kredita druge osobe (u ovom slučaju mene) i da se to dalje provjeri. Takvim, po mome mišljenju, ispravnim postupkom, izbjegle bi se nepravde koje banke i odvjetničke kuće koje rade ovrhe u ime njih, ili trećih osoba, rade nama, malim ljudima.

Za kraj, da li se u ovom slučaju može raditi prigovor treće strane s obzirom na činjenice.

Da li netko zna, kakva je sudska praksa u takvom slučaju? Da li se može poništiti knjiženje ovrhe?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zar sudac koji dobije bilo koji zahtijev za knjiženje ovrhe, vlasništva, hipoteke... nije dužan provijeriti sve činjenice uz nekretninu.

sud je utvrdio da se radi o nekretnini u vlasništvu ovršenika,budući da je uz prijedlog za ovrhu na nekretnini ovrhovoditelj dužan podnijeti izvadak iz zemljišne knjige kao dokaz o tome da je nekretnina upisana kao vlasništvo ovršenika

da li se u ovom slučaju može raditi prigovor treće strane s obzirom na činjenice.

Može,nakon čega bi najvjerovatnije bili upučeni u parnicu.

kakva je sudska praksa u takvom slučaju?

Citat iz obrazloženja Ustavnog suda HR,Broj: U-III-3578/2003 Zagreb, 13. listopada 2004.

""napose se navedeno odnosi upravo na stajališta o načelu povjerenja u zemljišne knjige i o konstitutivnom značaju upisa prava vlasništva u zemljišne knjige za stjecanje tog prava.

Slijedom navedenog, u konkretnom slučaju podnositelji ustavne tužbe nisu stekli pravo vlasništva na nekretnini koja je predmetom ovrhe.""

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zar sudac koji dobije bilo koji zahtijev za knjiženje ovrhe, vlasništva, hipoteke... nije dužan provijeriti sve činjenice uz nekretninu. Mislim, ako se na vlasničkom listu vidi da je upisana hipoteka, zar ne bi bilo logično da se provjeri u spisu za uknjiždbu hipoteke zašto je ta hipoteka upisana.

 

Stan je upisan u zemljišne knjige kao vlasništvo dužnika, i to je sucu dovoljno.

 

Dokaz vlasništva nad nekretninom je upis u zemljišnoj knjizi.

Kako su vam Matrix i G-man već napisali, vaša i samo vaša krivnja je da se niste odmah uknjižili kao vlasnik temeljem ugovora i tabularne isprave. Da ste uknjižili vlasništvo, ne bi se na vašu nekretninu mogao upisati tuđi teret.

 

Tada bi se vidjelo da se hipoteka upisala radi kredita druge osobe (u ovom slučaju mene) i da se to dalje provjeri. Takvim, po mome mišljenju, ispravnim postupkom, izbjegle bi se nepravde koje banke i odvjetničke kuće koje rade ovrhe u ime njih, ili trećih osoba, rade nama, malim ljudima.

 

Bilo tko može temeljem bilo kakvog pravnog posla jamčiti svojom nekretninom za tuđi kredit ili nešto drugo. Popratite primjerice u medijima kako prijatelji bivšeg premijera svojim nekretninama pokrivaju jamčevinu za izlazak iz pritvora.

 

Sudac koji odlučuje nije dužan istraživati zemljišnoknjižno stanje, njega samo interesira je li upisani vlasnik osoba koju dug tereti.

Takav teret će se upisati čak i ako neki prethodni upis isključuje da će se dužnik moći stvarno i naplatiti .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija