Jump to content

Osooravanje elaborata građ. vještaka


zmodri11

Preporučene objave

Na koji naćin osporit nalaz građ. vještaka kad vrijednost građevine umanji za 100 000 kn. Postavili mu pitanja da u svezi zemljišta, umanjo vrijednost 52 eur po m2. Usporedbe radi za zemljištima od ove sad legalizacije koja je bila za barake. (zemljišta od 47 m2 koja je općina prodavala na natjećaju) Moja parcela ima 1030 m2. Debljinu zida mi naveo 25 cm , a nije nego 30 cm. Ogluši se za centralno grianje i td. Uglavnom na svim mi stavkama skinuo cijene. Pvc prozori sa postavom od 2,5 m2 su mu 1500 kn. Ma gdje toga ima? Za očitanje napisala da neće rušit zidove da se utvrdi debljina,na neka pitanja izbjegla odgovor itd. Moje usporedbe cijena se ne priznaju (od firmi) a ne zanimaju je ni računi. Mislim da je povezana sa odvjetnikom tužiteljice , jel to samo pristranost ili nešto više ne želim ulazit u to. Što napravit kome se obratit za objektivano vještaćenje, osjećam da bi sud na sve moje prigovore me otkantao. Dobio sam rok od 8 dana da se oćitam na nalaz.

Pomagajte.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na koji naćin osporit nalaz građ. vještaka kad vrijednost građevine umanji za 100 000 kn. Postavili mu pitanja da u svezi zemljišta, umanjo vrijednost 52 eur po m2. Usporedbe radi za zemljištima od ove sad legalizacije koja je bila za barake. (zemljišta od 47 m2 koja je općina prodavala na natjećaju) Moja parcela ima 1030 m2. Debljinu zida mi naveo 25 cm , a nije nego 30 cm. Ogluši se za centralno grianje i td. Uglavnom na svim mi stavkama skinuo cijene. Pvc prozori sa postavom od 2,5 m2 su mu 1500 kn. Ma gdje toga ima? Za očitanje napisala da neće rušit zidove da se utvrdi debljina,na neka pitanja izbjegla odgovor itd.

 

 

Obzirom da se bavite građevinom, znate i sami stavku po stavku izložiti činjenične greške u tom elaboratu. Ako mislite da ipak to ne možete , potražite savjet.

Za referentne cijene zemljišta i nekretnina iz rečenog razdoblja najbolje bi bilo potražiti procjene i tablice porezne uprave. Oglasi u oglasnicima mogu biti referenca kada se dokazuje niža cijemna, ali ne i viša od procjenjene. Ali isto tako i razne rasprodaje (neuseljivih?) nekretnina od strane općine nisu referentna vrijednost.

 

 

U zaključku treba ukazati na činjenicu da je tako očito pristrani ili nestručan elaborat može nastati samo iz dva razloga - ili iz potpune nestručnosti osobe koja ga je izradila, ili je namjerno krivotvoreni dokument.

 

Ako sud prihvati da je dokument nestručno napravljen, treba ga odbaciti kao dokaz.

Ako se pak radi o namještenoj procjeni , radi se o kaznenim djelima iz Čl. 279. - krivotvorenje i čl. 305. davanje lažnog iskaza na sudu.

Kazneni zakon - Zakon.hr

 

Na vašem mjestu, ja bih na državno odvjetništvo predao optužni prijedlog na temelju ovoga protiv vještaka, a prijavio bih slučaj i njihovoj komori. I ponovo nadležnom ministarstvu.

 

Sve to (kopije prijava i kopiju analize elaborata sa referentnim podatcima) donio bih na slijedeće ročište, ako ništa drugo da se malo svi uzbune - jer očito da vas već godinama muljaju.

 

Nemojte očekivati čuda od tih prijava , ali to bi trebalo biti dovoljno da druga strana uvidi da nećete 'šaptom pasti'.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se sa Felixxom - "lupite" kaznenu prijavu, jer ako su stvari ovakve kakvima ih opisujete, ili je ovaj vještak teški neznalica (što baš i nije vjerojatno) ili ima razloga da daje ovakav nalaz i mišljenje. Ako posjedujete mišljenje kakvog drugog vještaka, priložite ga u spis i na temelju razlika tražite očitovanje vještaka.

 

Realno, trebat će provesti drugo vještačenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija