Jump to content

Postupak zamjene nekretnina u dvije razlicite drzave


buby77

Preporučene objave

Lijep pozdrav

Imamo nekretninu u BiH koju bi mogli mjenjati za nekretninu u HR. Zanima me dali netko zna proceduru zamjene. Sta trebaju napraviti zainteresirane stranke i dali se kod zamjene nekretnina placa porez kao kod kupovine.

Hvala unaprijed

 

napraviti ugovor( dokaz o vlasništvu ).ugovor ovjerioti kod javnog bilježnika (za HR). u gruntovnici podnijeto prijedlog za upis vlasništva temeljem ugovora .dostaviti domovnicu i 250,00 kuna sudske pristojbe.

porez plaća svaki stjecatelj nekretnine (za HR). zbog mogućih problema bolje je napraviti kupoprodajne ugovore.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da bi se ugovor koji za cilj ima prenos prava vlasništva na nekretninama proveo u zemljišnim knjigama na području BiH,nužno je da bude sastavljen u formi notarske isprave,sukladno odredbama čl.73.Zakona o notarima FBiH ili Republike Srpske,ovisno u kojem entitetu se nalazi prometovana nekretnina.

Po pitanju obe države(HR/BiH)kod zamjene vrijedi porez na promet nekretnina,s tim što u BiH na području FBiH,porez uređuju Županijski/Kantonalni Zakoni o porezu na promet nekretnina,dok u Republici Srpskoj entitetski zakon o porezu na nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...mi smo hrvatski drzavljani koji imamo nekretninu u bih (RS) i nju bi mjenjali za nekretninu u HR. Za drzavljanstvo druge strane ne znam.

 

Onda nemate brige, no da je situacija suprotna, bilo bi potrebno ishoditi suglasnost ministra pravosuđa, a nisam siguran da li "tehnički" ministar to smije činiti. No, ovako problema nema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija