Jump to content

Posredovanje pri kupnji nekretnine


Puna mi je kapa lopova

Preporučene objave

Molim pomoć u sljedećoj situaciji:

 

Agencija je oglašavala stan u agenciji na koji se zainteresirani kupac javio.

Kupac nije sklopio ugovor o posredovanju s agencijom, ali je u tijeku pregovora o kupoprodaji bio potpisan predugovor u kojem su se kupac i prodavatelj u jednoj točki ugovora usuglasili da je ta konkretna agencija posredovatelj.

Međutim uvjeti iz predugovora nisu se ispunili te temeljem tog predugovora nije sklopljen kupoprodajni ugovor.

 

U međuvremenu, kupac kontaktira s drugom agencijom koja za isti stan nudi povoljnije uvjete te se kupoprodaja okončava u drugoj agenciji.

 

Što se događa?

Prva agencija koja nije odradila nikakav realan dio kupoprodaje potražuje iznos posredničke provizije jer je prva dovela u vezu kupca i prodavatelja.

Iz zakon o posredovanju pri kupnji nekretnina mi nije jasno kako je moguće da to potražuju?

Napominjem da kupac s njima nije sklopio nikakav ugovor. Postojao je jedino predugovor koji je sklopljen između kupca i prodavatelja i koji nije realiziran.

Zar je moguće da imaju bilo kakav pravni temelj za potraživanje posredničke naknade od kupca?

uređeno: od Matrix
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovlašteni posrednik (agencija za nekretnine) za posredovanu nekretninu je obavezan s nalogodavcima zaključiti ugovor o posredovanju u prometu nekretnina u pisanom obliku,budući da se radi o formalnom ugovoru.

Glede navedenog a imajući u vidu da Vi sa agencijom niste sklopili takav ugovor,nevidim osnovu potraživanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne vidim je ni ja, no oni se pozivaju na to da su kupca doveli u vezu s prodavateljem i to navode kao osnovu za potraživanje.

No meni nije jasno kako je to osnova za potraživanje kada ne postoji ugovor o posredovanju s kupcem.

Zvuci mi nemoguće da to može proći na sudu ukoliko se upustim u tužbu jer zbilja nemaju pravne osnove (ne postoji pismeni ugovor o posredovanju).

Pa mi nije jasno jel se oni prave toliko mutavi, pa ako prođe, prođe ili ima nešto drugo što ih štiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mišljenja sam da idu na prepad,pa ako upali dobro je,ako ne ,nikom ništa.

 

Slažem se, to je APP .

Ali nije isključeno da ustraju s tužbom.

 

 

Prijete tužbom ukoliko se ne plati

 

Pošaljite prigovor :

-HGK

-Udruženju posrednika u prometu nekretninama

 

O svemu obavijest agenciji.

 

To bi ih trebalo 'ohladiti'.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Imam li osnova prijaviti Ministarstvu financija i HGK na osnov ovakvog ugovora :

"Ugovor o savjetovanju i zastupanju ( pri kupovini nekretnine), .... zastupnik se obvezuje da ce poduzeti sve radnje da taj i taj zakljuci ugovor o kupoprodaji nekretnine itd..." 

Zastupnik nije licencirani agent, vidjela sam ugovore od agenicija kojima u naslovu stoji posredovanje, ali ovo je ista stvar, malo zamaskirana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je, uglavnom se naslovljuju kao Ugovor o posredovanju pri kojoj se potpisuje i punomoć za zastupanje, pa je li ovakav oblik ugovora varijacija na temu koja ne mora biti pravno sporna iz vaše objave nije razvidno. No, ono što je bitno za prijavu je da oni koji nisu ovlašteni zastupnici i nisu upisani u registar posrednika HGK ne smiju posredovati pri prodaji/kupovini nekretnina.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Punomoc za zastupanje je bila njegov uvjet.

Na svakoj str ugovora stoji velikim slovima "poslovna tajna", nas odvjetnik je rekao da je on nadripisar, da je ugovor nadripisarski.

Na racunu stoji : Pravno savjetovanje pri sklapanju ugovora o kupoprodaji sa prodavateljem u svrhu zastite prava i interesa investitora, 5000kn. 

To mu je placeno jos 2017., i jos toliko za stvari iz ponude koje nikad nije dostavio, kao sto je financijska analiza ukupnih troskova pri kupovini odabrane stambene parcele, sastavljanje pisma namjere za kupnju nekretnine s ciljem smanjivanja inicijalnog ulaganja do ishodenja grad.dozvole, te formiranje natjecajne dokumentacije s ciljem smanjivanja inicijalnog ulaganja do ishodenja grad.dozvole. 

Drugi dio racuna je upravljanje projektom gradnje ( za to je registriran obrt ) do ishodenja grad.dozvole sto mu nismo platili, za to je pokrenuo ovrhu koja je 07.02.2020. dodijeljena sucu. Sve bi mu bilo placeno da nam nije lagao, i da je posao obavio do kraja i u rokovima koji su usmeno dogovoreni.

Ugovor je prestao vaziti 30.05.2018., tako stoji u ugovoru, nakon isteka 1 god, ukoliko se u pisanom obliku ne produzi. Mi to nismo uradili.

Ako je potreban jos neki podatak, nadopuniti cu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jos jedna info, mi smo u svibnju 2017. poslali upit u Opcinu, on nas je kroz sat vremena vec nazvao. Iskoristio je te podatke za svoju korist jer je taman tad odlazio s duznosti. Tad i osniva taj obrt ( za upravljanje projektnom gradnje ) . A mi nikad ne bismo ni upoznali pravnog sljednika, nego je on bio taj koji je sve organizirao, i sastavio kupoprodajni ugovor ( tad je mog zarucnika uvjerio da mu tim cinom cini uslugu, liši ga velikih odvjetnickih tarifa, a taj ugovor je najobicnija špranca... ) Takoder mu je na ruku isla cinjenica da zarucnika nema vise od 180 dana godisnje, cak je i sama kupnja obavljena dok je bio na brodu, otac je isplatio novce, sto smo vjerovali cca 250kn/m2 za 1000m2 uz njegovo uvjeravanje da ce bit i vise kvadrata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, JoleneJW je napisao:

nas odvjetnik je rekao da je on nadripisar, da je ugovor nadripisarski.

Na racunu stoji : Pravno savjetovanje pri sklapanju ugovora o kupoprodaji sa prodavateljem u svrhu zastite prava i interesa investitora, 5000kn. 

Potvrđujem, pravno savjetovanje ne može naplaćivati nitko osim odvjetnika. Možete taj ugovor prijaviti i Hrvatskoj odvjetničkoj komori, koji su dužni tada pokrenuti odgovarajuće (kaznene) postupke radi nadripisarenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija