Jump to content

pravomoćno proglašena oporuka: pravnonevaljana


dujka13

Preporučene objave

oporuka iz 1990.g. koju je sud proglasio "pravno nevaljanom" je proglasila nasljednika bez moje suglasnosti i tako mene zaobišla u naslijednom nizu.

Nisam reagirala na vrijeme, međutim kako danas nisam zadovoljna a i oštećena za svoj nužni dio, tražim savjet. Time gubim sada svoj jedini krov nad glavom.

Kakva su moja prava i da li ih uopće imam?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ostavinska rasprava je provedena na sudu 1990.g. Sud je proglasio priloženu oporuku pravno nevaljanom. Pozvani su pravni nasljednici iza pokojne bake: moja majka, moj djed i ja. Pojašnjeno nam je kako je pisana oporuka pravno nevaljana ali svejedno u konačnici je postupljeno po njezinom sadržaju. Ja sam bila pozvana da dam izjavu, te sam se izjasnila kako je u tom slučaju jedini zakoniti nasljednik moja majka (kći ostaviteljice) i djed (suprug ostaviteljice) u jednakim dijelovima. Međutim, oboje su se dogovorili (na sudu) kako će se oporuka ipak ispoštivati, pa je po njoj i odlučeno (bez mojeg pristanka). Tako je naslijedio moj najstariji sin (praunuk ostaviteljice) kuću i okućnicu po pravno nevaljanoj oporuci. Danas kako su su svi pomrli i više nema niti moje majke niti djeda, moj najstariji sin koji ima sada svoju obitelj i kako svi zajedno živimo u toj obiteljskoj kući, meni, mom suprugu i najmlađem sinu pravi probleme, maltretira nas, fizički napada, čak i njegova djeca i povlači nas po sudovima. Traži naše iseljenje i naknadu za stanovanje za sve godine stanovanja. Sada su nam svi računi blokirani i zatražili smo odgodu deložacije. Ovo nam je jedini krov nad glavom i bez primanja nismo u mogućnosti zatražiti novi smještaj. U pravomoćnom rješenju (koje nisam primila) stoji kako sam se oglušila o pozive na ročište, što nije tačno i stoga je doneseno takvo rješenje. Mene interesira da li se može išta učiniti, da vratim svoj nužni dio i kako. Napominjem da 1990.g moj najstariji sin je bio maloljetan kada je naslijedio nekretninu (13 godina) a mene su zaobišli na sve načine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

oboje su se dogovorili (na sudu) kako će se oporuka ipak ispoštivati, pa je po njoj i odlučeno (bez mojeg pristanka).

u biti se radi da su zakoniti nasljednici u ostavinskom postupku priznali oporuku valjanom,glede čega sam mišljenja da je tu kraj,na što upućuje odluka Županijskog suda u Dubrovniku, Gž-576/02, od 27. I. 2005.,koju možete pronaći u prilogu javnobilježničke komore 4 2013 na stranici 23.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Međutim, oboje su se dogovorili (na sudu) kako će se oporuka ipak ispoštivati, pa je po njoj i odlučeno (bez mojeg pristanka). Tako je naslijedio moj najstariji sin (praunuk ostaviteljice) kuću i okućnicu

 

čini mi se da nisi napisala sve.

ako su se nasljednici (kći i muž ) odrekla nasljedstva sljedeči nasjednik je unuče ostaviteljice (a to si ti ) unatoč činjenici da je oporuka nevažeča.

kako i na koji način je nasljednik postao praunuk ostaviteljice? i da se zaobiđe unuka.

ako se nisi odrekla nasljedstva nasljednik nije mogao biti praunuk.

 

i da si se oglušila na poziv da nisi došla na ročište smatra se da si prihvatila nasljedstvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, dobro ste sada shvatili? Činjenica je da je upravo tako. Zaobišli su mene.

Nasljednici prvi u nizu, moja majka i moj djed suprug ostaviteljice i njezina kći su se odrekli zakonom pripadajućeg nasljedstva u korist mog najstarijeg sina (odnosno praunuka ostaviteljice). Ja se nisam odrekla svog nasljedstva iako mene nitko nije niti pitao. Sada su oboje mrtvi, nasljednik moj sin(tada je imao 13 godina, maloljetan) pa je sud odredio njemu staratelja u tom predmetu kao da ja ne postojim.

Bez obzira što je prošlo toliko godina, (niti mi je uručeno rješenje ostavinske rasprave) da li se može išta učiniti?. Unaprijed hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija