Jump to content

Prodaja stana pod najmom


TrangOul

Preporučene objave

Poštovani,

 

U podstanarstvu sam i imam potpisan ugovor o najmu stana na godinu dana. Isti stan se prodaje. Proučio sam Zakon o najmu stanova i nisam uspio naći koja su moja prava u ovom slučaju. Smije li najmodavac prodati stan i prekinuti ugovor o najmu prije isteka ugovora?

 

Jedino što znam je da nisam dužan nikoga osim stanodavca ili osobe (jedne osobe) koju stanodavac ovlasti pustiti u stan na temelju članka 16. Zakonao najmu stanova. Znači nema prešetavanja i razgledavanja stana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

 

Iz članka 8. o ugovoru o najmu stana izgleda da postoji takva mogućnost:

 

Članka 8.

Najmodavac može otkazati najam prije roka iz čl. 2. ako najmoprimac ne plati dvije uzastopne rate na ime najamnine i režijskih troškova, te ako unajmljenu nekretninu koristi suprotno ovom ugovoru. Najmoprimac može otkazati najam prije roka ako mu najmodavac onemogući ili ga ometa pri nesmetanom korištenju nekretnine.

 

Otkazni rok u navedenim slučajevima Članka 8, te u svim ostalim okolnostima nastalim prije roka iz Članka 2 iznosi 30 (trideset) dana, a počinje teći slijedeći dan od dana kada jedna od strana primi preporučeno pismo ili osobno ovjerenu obavijest o otkazu ugovorenog odnosa.

 

 

 

Članak 2. se odnosi na rok ugovora od godinu dana.

 

Ovo "u svim ostalim okolnostima", mogu li se ja pozvati na okolnosti navedene u Zakonu o najmu stanova ili stanodavac može izmisliti bilo koju okolnost?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju, ove "ostale okolnosti" mogu se odnositi isključivo na čl. 19. Zakona o najmu stanova, i ne pokrivaju slučaj otkaza zbog slučaja koji vama prijeti.

 

Ugovor je na određeno i može prestati ili sporazumnim raskidom ili raskidom zbog okolnosti koje ovlašćuju najmodavca iz čl. 20. Zakona o najmu stanova ili otkazom sukladno čl. 8. vašeg ugovora te čl. 19. Zakona o najmu stanova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Poštovani,

Imam pitanje vezano uz tematiku, pa da ne otvaram novu temu.

U najmu sam stana koji se prodaje, u ugovoru piše da je otkazni rok u slučaju prodaje 3 mjeseca. Ništa drugo.
Najmodavac me upravo kontaktirao da se agenciji javio potencijalni kupac koji bi s vlasnikom došao sutra ili prekosutra (ne vjerujem da bi došao sam s vlasnikom stana nego vjerojatno i s agentom) pogledati stan. Meni to predstavlja problem jer mi je kratak rok, imam punu kuću djece i svakodnevne obaveze, ne primam u kuću nikoga radi corone i jer sam kronični plućni bolesnik.

Objasnila sam najmoprimcu mailom da mislim da to nije dobra ideja te da predlažem da to ipak riješe na neki drugi način ili odgode razgled. Iskreno nisam niti znala da agencije rade, pogotovo u smislu razgledanja naseljenih prostora (nedavno smo bili kod zubara, pa je zubarka bila maltene u svemirskom odjelu i nakon nas morala dezinficirati cijeli prostor). 

Molim Vas prijedlog što učiniti ukoliko najmodavac ustraje u svom naumu. Ne bih željela nikakav konflikt jer doista imamo dobar odnos, ali razumijem i da je njemu stalo da potencijalni kupac razgleda stan.

Također me zanima, kad smo već na toj temi, ukoliko kupac doista preuzme stan, da li je najmodavac dužan nas negdje smjestiti, pronaći nam odgovarajući smještaj ili ne? U Ugovoru o tome nismo ništa pisali.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 12 minuta, ana.bab je napisao:

U najmu sam stana koji se prodaje, u ugovoru piše da je otkazni rok u slučaju prodaje 3 mjeseca. Ništa drugo.

 

Prije 10 minuta, ana.bab je napisao:

Također me zanima, kad smo već na toj temi, ukoliko kupac doista preuzme stan, da li je najmodavac dužan nas negdje smjestiti, pronaći nam odgovarajući smještaj ili ne? U Ugovoru o tome nismo ništa pisali.

Ili ce Vam stari vlasnik otkazati ugovor pa imate rok 3 mj. da se iselite kako je odredeno ugovorom, ili cete poceti placati najam na racun novog vlasnika ako se on s tim slaze.

Nije Vas duzan nigdje smjestiti, ako nije tako ugovoreno, radi se normalan otkaz ugovora o najmu.

Prije 20 minuta, ana.bab je napisao:

Meni to predstavlja problem jer mi je kratak rok

Kratak rok za pregled stana, ili? Za tjedan dana bi bilo bolje ili zelite da dodu za 2 mj. kad se situacija jos vise smiri?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru. Kratak je rok javljanja da bi netko došao razgledati stan, da, jer i ja imam svojih obaveza preko glave i ne mogu od danas do sutra pronaći vremena za takve stvari.

A također i, obzirom da sam ukinula apsolutno sve posjete, da sam kronični plućni bolesnik, ne odgovara mi nikako da mi nepoznati ljudi hodaju po kući dok se korona ne iskorijeni u smislu da se  sve mjere ukinu i da doista onda možemo "slobodno disati".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 sati , ana.bab je napisao:

Najmodavac me upravo kontaktirao da se agenciji javio potencijalni kupac koji bi s vlasnikom došao sutra ili prekosutra (ne vjerujem da bi došao sam s vlasnikom stana nego vjerojatno i s agentom) pogledati stan.

Pretpostavljam da u ugovoru o najmu nema govora o ovakvom razgledavanju. Ako je tako, onda tražite da dogovorite ovo pitanje, jer će se sigurno ponavljati. Jednostavno regulirajte pitanje koliko puta tjedno/mjesečno je razgledavanje, u kojim satima i koliko Vam se ranije treba javiti. Možete dogovoriti i mjere poštivanja preporuka u smislu maski i rukavica. I po time provedite i ovo razgledavanje. 

prije 10 sati , ana.bab je napisao:

ukoliko kupac doista preuzme stan, da li je najmodavac dužan nas negdje smjestiti, pronaći nam odgovarajući smještaj ili ne? 

Nije, već vrijedi otkazni rok od 3. mjeseca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Poštovani,

Ponovo na temu najma stana, izgleda da je vlasnik uspio pronaći kupca za stan. Prije toga mi je najavio produljenje ugovora o najmu (postojeći ističe 1.1.2022.).

Kakva su moja prava ako je doista prodao stan? Da li u tom slučaju vrijede ona tri mjeseca kao rok za iseljenje ili ne? Jer nisam na vrijeme obaviještena od strane vlasnika o namjeri da ne produlji ugovor o najmu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija