Jump to content

sto NE mogu ili NE smijem ciniti kao vecinski vlasnik?


oltea

Preporučene objave

Savjet molim.

Mama ima 7/10 kuce koje je dobila Darovnim ugovorom od roditelja.

Ima 2 sestre I jednog brata koji imaju svaki po 1/10.

Brat je podignuo dvije parnice. Prva, osporava Darovni Ugovor. Druga, tvrdi da su roditelji njemu dali kucu 100% usmenim putem prije 42 godine. Obje parnice idu paralelne I traju oko 11 godina.

U meduvremenu, kuca je prazna, nije sigurna ili zdrava za stanovaje, zapravo u rusevnom je stanju. Nuzni popravci vise nisu dovoljni (mama ih obavlja) treba potpuna sanacija.

Radi se o starini u centru razvijene turisticke opcine, pravo je ruglo, zalosno za vidjeti. Kuca ima detalja (kamenice, lukovi) za koje je bio zainteresiran I lokalni Etnografski muzej.

Dali je moguce traziti razvrgnuce suvlasnistva isplatom jer nekretnina trpi I treba hitno renovirati da se ne urusi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U slučaju stvarne potrebe za hitnom intervencijom zbog sprečavanja veće štete svaki suvlasnik ovlašten je poduzeti nužne mjere o svom trošku i tražiti regres od ostalih suvlasnika srazmjerno njihovom suvlasničkom dijelu (poslovodstvo bez naloga).

 

Postojanje stvarne potrebe za neodložnim popravkom treba dobro dokumentirati za slučaj spora.

 

Nije baš praktično, ali je jedino rješenje u takvoj situaciji koje može ostale suvlasnike navesti da shvate da ne mogu prolaziti bez troška i tako ih motivirati da riješe problem.

 

Međutim, u vašoj situaciji su dodatna otežavajuća okolnost postojanje parnica, jer bi sud kod kojeg biste tražili regres od drugih suvlasnika mogao stati na stajalište da se radi o prethodnom pitanju budući da je dvojbeno da li je vaša majka uopće suvlasnik, pa prekinuti postupak do okončanja tih parnica.

 

Račun za štetu biste zapravo trebali ispostaviti državi koja takve parnice rješava 11 godina, ali to nije moguće. Prije ste mogli računati na neku naknadu za povredu prava na suđenje u razumnom roku, ali sada je i to samo teoretska mogućnost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Molim savjet.

Ja sam vecinski vlasnik 80% u posjedu nekretnine.

Manjinski vlasnik ne zeli isplatu ili razvrgnuce, ne zeli komunicirati ili pregovarati.

Ja razumiem moja prava i obaveze ali nisam sigurna sto NE mogu ili ne smijem ciniti bez pristanka manjinskog vlasnika? Dali mogu traziti adaptaciju? Dali moram platiti najam vlasniku koji nije posjednik? Dali sam ja sama odgovorna za uzdrzavanje nekretnine?

Hvala lijepa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija