Jump to content

kupnja nekretnine


pgrubisi

Preporučene objave

Postoji,

 

no iz ovog što ste spomenuli radi se o kompliciranom zemljišno-knjižnom spisu, za rješavanje toga sve bi vam trebao pogledati neki kolega koji se razumije u materiju.

 

Ukoliko se radi o vrtu manje vrijednosti, nisam siguran koliko bi vam bilo isplativo rješavati zk stanje - jedino možda da pokušavate sami vi ili prodavatelj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Stvar dogovora...po zaključenju kupoprodaje potrebno je izvršiti upis prava vlasništva u zemljišne knjige, kao vlasnik nekretnine možete u kući primiti koga hoćete...

 

..prodavalac je zamolio da ostane u kuci dok ne nade adekvatan smjestaj

 

...mada ovo može dovesti do problema kada istekne dogovoreni rok za iseljenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav,kupujem jednu nekretninu u zagrebu ,i prodavalac je zamolio da ostane u kuci dok ne nade adekvatan smjestaj.

 

Oprez kod ovakvih dogovora!

Čim piše 'dok ne nađe adekvatan smještaj', to ja tumačim da prodavatelj niti ima u svom (ili svoje familije) vlasništvu neku drugu nekretninu u koju namjerava preseliti, niti je već dogovorio kupnju neke nekretnine pa samo čeka da dobije novac od prodaje svoje nekretnine da tu drugu nekretninu isplati.

Takve situacije vam se znadu pretvoriti na kraju u bezobzirno otezanje gdje prodavatelj zapravo iz mjeseca u mjesec odlaže preseljenje 'jer još nije našao adekvatan smještaj', i to traje godinama.

 

Prosječni kupac je očajno naivan i neupućen kad kupuje prvu nekretninu.

Zato osobno svakome preporučujem da angažira odvjetnika ili JB da sastavi kupoprodajni ugovor, osim kada se radi o jednostavnom ugovoru u kojem se nekretnina isplaćuje odmah po kupnji i kupac stupa u posjed nekretnine odmah.

 

U ovom slučaju vi biste trebali zauzeti vrlo čvrst stav.

Ako prodavatelj želi ostati još neko vrijeme u stanu, sve treba detaljno definirati u ugovoru.

Primjerice, da mu isplaćujete 90% iznosa odmah, a 10 % nakon što napusti nekretninu. Ugovor i tabularku potpisujete odmah , i vi odmah uknjižujete vlasništvo.

Definirati da recimo dajete prodavatelju dva mjeseca da nađe nekretninu i preseli. Ako ne isprazni i preda stan nakon dva mjeseca mora plaćati najam, koji definirajte tako da bude otprilike dvotruki iznos realnog najma. Krajnji rok prodavatelju da iseli je godinu dana nakon sklapanja ugovora.

Točno definirajte što sve ostaje u stanu, i stan poslikajte. U ugovoru definirajte da se sva šteta, sve neplaćene režije i neplaćeni najam odbija od onih 10 % koje ima dobiti nakon iseljenja. Ako budete bili prisiljeni iseljavati ga sudskim putem, svi troškovi se odbijaju od onih 10%.

Jednom mjesečno vam mora omogućiti da pregledate nekretninu. Pritom vam mora predočiti dokaz da je platio sve režije. Ako dva mjeseca ne plati najam ili režije, rok od godinu dana ne vrijedi, nego na vaš pisani zahtjev mora napustiti nekretninu odmah (pokrećete postupak iseljenja).

Otprilike ovo, neka vam odvjetnik sve to lijepo 'uobliči' u ugovor.

 

Kada imate jasan , nedvosmislen ugovor i druga strana vidi da nećete dozvojavati nikakve 'igrice', jako je malo vjerojatno da će se u takve igrice upuštati.

Nikakve naivne isprike ne smijete uvažavati. Kupnja nekretnine je ozbiljan ugovor, za većinu prosječnih ljudi uz sklapanje braka najvažniji pojedinačni ugovor koji će u životu potpisati!

 

Ako prodavatelj ne pristaje, onda se s pravom trebate zapitati koliko je dugo mislio stanovati u prodanoj nekretnini.

 

 

 

mene zanima dal postoji zakonski rok,kolko prodavalac može najviše ostati u kući,

U najgorem slučaju i nekoliko godina.Dok ga ne iselite sudskim putem. Scene kakve gledate kad Živi zid spriječava zakonito iseljenje bivših vlasnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija