Jump to content

Naknada za nezaposlenu nakon duzeg vremena


KejtKejtKejt

Preporučene objave

Postovani, moja svekrva je prestala raditi prije cca 4 godine jer ima problema sa zdravljem. Napominjali smo joj da se javi na zavod, ali ona nije htjela u slucaju da joj zavod nade posao koji bi njoj bio fizicki prenaporan (unatoc dokumentaciji odbili su joj invalidsku mirovinu). Vrijeme je prolazilo i ona je sad posve financijski ovisna o mom suprugu i njegovom bratu. Ima 58 g. i daleko je jos starosna mirovina. Zanima me da li ona uopce ima prava na bilo kakvu naknadu... Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nazalost nema prava na novcanu naknadu sa burze.

Znaci ima 58 godina (i koliko mjeseci sa danasnjim danom) starosti, a koliko ukupno godina staza ima sa danasnjim danom, to jest koliko godina staza je imala kad je prestala raditi prije 4 godine.

 

Hvala na odgovoru. Za 8 dana imat ce 59, a radi od svoje 18.godine, dakle minus tih 4 godina cca 35/36 godina staza. Trebala bih provjeriti tocno koliko je imala, jer nisam posve sigurna ako i je li bilo prekida.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospodja sad u 2016 god. prema sadasnjem mirovinskom zakonu ZOMO-u ima uvjete za prijevremenu starosnu mirovinu (uvijet je 56 godina i 6 mjeseci zivota te 31 godina i 6 mjesci radnog staza), pravo da ide u starosnu mirovinu steci ce tek 2020 god. kad navrsi 62 godine i 6 mjeseci zivota.

 

Ako bi u mirovinu otisla sa krajem ove godine prema sadasnjem navrsenom stazu ako ima 34 godina i 6 mjeseci, visina prijevremene starosne mirovine trajno se smanjuje 0,30% za svaki mjesec ranijeg ostvarivanja prava na mirovinu prije navršenih godina života osiguranika propisanih za stjecanje prava na starosnu mirovinu ( u 2016 god. 61 godina i 6 mjeseci).

Sto znaci da bi joj se izracunata mirovina umanjivala-penalizirala za 9%.

Treba sad vidjeti koliko tocno ima radnog staza jel o tome ovisi visina umanjenja-penalizacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija