Jump to content

Žalba na kaznu za parking na invalidskom mjestu


Zdenaman

Preporučene objave

Poštovani,

 

Parkirao sam na invalidskom mjestu iako nisam invalid, ali me zanima koje je vaše mišljenje, tj. da li bi se trebao žaliti ili platiti 50% kazne (1 dan prošao).

 

U molbi bi napisao:

Da sam kaznu dobio u 23:20h, u to vrijeme je gotovo uvijek taj parking prazan. Ukupno ima 6-7 parkirnih mjesta od cega su 2 ili 3 invalidska. Sva ne invalidska mjesta su bila zauzeta(svi auti su bili od prijatelja, inace je gotovo uvijek prazan parking). Parking je u poslovnoj zoni koja radi samo preko dana, a ja sam parkirao oko 23h kada su jako male šanse da će nekome zatrebati parking mjesto na toj lokaciji. Bilo je još jedno invalidsko mjesto slobodno, koje je bilo slobodno i kada sam došao i kada sam odlazio(ukupno sam proveo manje od 1h na parkirnom mjestu) pa nisam nikog oštetio. Nisam bio kažnjavan za sličan prekšaj. Student sam bez prihoda.

 

Možda bi dodao još neke informacije kojih se ne mogu sada sjetiti.

 

Zanima me da li bi se po vašem mišljenju trebao žaliti?

Da li mi mogu dati upozorenje umjesto kazne?

 

I pošto je auto mamin, kazna je pretpostavljam na njezino ime, kako mogu preuzeti odgovornost za kaznu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ti je ostavljena obavijest na autu, morate platiti pola ili poslati tvoje podatke, pa će daljw doći na tebe.

 

Više se isplati platiti pola, za mjesto invalida nećeš dobiti upozorenje, a ako ti i smanji na sudu, neće više od toga.

 

Uglavnom, kod ovakvih se najviše isplati platiti pola, a majka se i dalje računa kao nekažnjavana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mjesta za invalide su mjesta za invalide, na njima se kazne pišu i usred noći. Apsolutno sam za upozorenja, ali za to ne. Preporučam platiti tu polovicu, ali ako ti se ide u postupak, možeš ići i tako. Sud će ti vjerojatno smanjiti, ali došlo bi ti u najboljem slučaju na isto, s većom vjerojatnošću da bi bilo više.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

 

, drot13 je napisao:

Ako ti je ostavljena obavijest na autu, morate platiti pola ili poslati tvoje podatke, pa će daljw doći na tebe.

 

Više se isplati platiti pola, za mjesto invalida nećeš dobiti upozorenje, a ako ti i smanji na sudu, neće više od toga.

 

Uglavnom, kod ovakvih se najviše isplati platiti pola, a majka se i dalje računa kao nekažnjavana.

Hej bok. Molim za pomoć

Jučer sam dobio razglednicu od 700 kn :/

Parkirao sam se na mjesto predviđeno za invalide, međutim radi se o tome da su 2 mjesta označena samo vertikalnim znakom ali na cesti nisu nikakva obilježja, ni žute trake i ni oznaka za invalide. Dali to može biti prihvatljivi razlog za žalbu?

..i dali 3 dana za plaćanje pola kazne to jest 350 kn vrijedi za 3 radna dana (npr: pet, pon i uto) ili uključuje i dane vikenda (npr: pet sub i ned)?

FullSizeRender.jpg

uređeno: od matkomatko
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dani se računaju za redom, a jedino ako je zadnji dan nedjelja ili blagdan, onda se taj ne računa, nego je zadnji dan prvi idući radni.

Što se tiče prekršaja, mora biti i znak i oznake na kolniku, ali stvarno ne znam kako će se lokalni sud postaviti...

Ili plati pola ili ustupi podatke, pa ćeš se žaliti na prekršajni nalog... Stvar je samo u tome da ako se žališ na nalog, o tome onda odlučuje sud, ali dalje nemaš više prava žalbe, pa ako ti negiraš, a sud potvrdi kaznu, onda je to to, pa plaćaš 2/3 od tih 700 kuna, plus parsto kuna troškova...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Imamo još jedno pitanje, tražio sam po zakonima i ovo je ono što sam našao. Na kazni piše da se prekršaj vodi po Članku 82, stavak 1 točke 13 ZSPCa.

U Narodnim novinama iz 2008. god. ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA, Točka 13 ne postoji!

Ono na što se referira kazna spominje se pod Točka 12) "na mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom" iz 2008. god.

Kao što je napisano na kazni Članak 82, stavak 1 točka 13 navodi se u ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA ali iz 2004.

Što je od toga valjano?

###

Da se nadovežem još na prijašnji post, ovo kaže Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi u Pravilniku o znaku pristupačnosti:

Članak 10.

Mjesto rezervirano za parkiranje vozila osoba s invaliditetom iz članka 2. stavka 1. i 2. ovoga Pravilnika mora imati na kolniku ucrtane rubne crte i simbol koji označava parkirno mjesto rezervirano za osobe s invaliditetom žute boje.
Mjesto iz stavka 1. ovoga članka mora biti obilježeno i znakom »parkirališta« s dopunskom pločom koja označava parkirno mjesto rezervirano za osobe s invaliditetom.

...isto tako i  MINISTARSTVO MORA, TURIZMA, PROMETA I RAZVITKA u Pravilniku o znaku pristupačnosti propisuje u Članak 11.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, matkomatko je napisao:

Dali to može biti prihvatljivi razlog za žalbu?

Mišljenja sam da možete uspjeti sa žalbom, jer da bi počinili prekršaj po čl. 82. st. 1. toč. 13. Zakon o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08, 48/10, 74/11, 80/13, 158/13, 92/14, 64/15 i 108/17), to isto parkirno mjesto je trebalo biti obilježeno sukladno čl. 10. Pravilnika o znaku pristupačnosti (NN 78/08 i 87/14).

Kod Vas je slučaj da je parkirno mjesto bilo obilježeno, ali samo djelomično sukladno odredbama čl. 10. st. 2. Pravilnik o znaku pristupačnosti. Prema tome, kako ovo parkirno mjesto ne ispunjava uvjete propisane Pravilnikom za načinom obilježavanja parkirališnog mjesta, tako ni ne ispunjava uvjete za prava koja se na temelju njega mogu ostvariti, a samim tim niti Vi možete kršiti čl. 82. st. 1. toč. 13. Zakon o sigurnosti prometa na cestama, jer niste zaustavili/parkirali vozilo na mjestu koje je bilo rezervirano za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija