Jump to content

Kasko odšteta


anmarin

Preporučene objave

Pozdrav,

 

Jadransko osiguranje mi odbija isplatiti kasko policu, jer nemam alkotest. Pozivaju se na članak 21. ugovora kojim gubim prava iz osiguranja ako nisam "osigurao kontrolu vlastite alkoholiziranosti osim u slučajevima kada bi to bilo štetno po zdravlje".

 

Novim autom sam sletio s ceste kako bih izbjegao teže posljedice (po sebe i ostale), zaradio sam frakturu kralježnice i umjesto čekanja policije (jedini sam unesrećeni), nazvao oca i otišao direktno u bolnicu. Na kraju sam dobro prošao, 3 dana nepokretan zbog bolova, pred sobom imam nekoliko mjeseci mirovanja, ali za sada bez komplikacija.

Otac je idući dan prijavio slučaj osiguravatelju i pobrinuo se šlepanje auta (kozmetička oštećenja + hladnjak).

 

Nisam bio pod utjecajem alkohola, što se može vidjeti iz bolničkih dokumenata (pribran, svjestan, orijentiran itd), ali ne mogu to dokazati izvan svake sumnje - pretpostavljam da je bolnica trebala obavijestiti policiju ili sama izvršiti pretragu krvi, ali to nisu učinili. Doktor mi je okarakterizirao ozljedu kao opasnu po zdravlje (imam iznimnu sreću što nisam nepokretan, i što nisam imao unutarnje krvarenje).

 

Molim za savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da se kod vas radi o slučaju kada bi osiguravanje kontrole vlastite alkoholiziranosti bilo štetno po zdravlje, s obzirom da bi daljnje čekanje policije moglo uzrokovati daljnje narušavanje vašeg zdravlja. Love u mutnom, po mom mišljenju, nadajući se da ćete odustati od zahtjeva za naknadu štete. Predlažem da inzistirate, u pisanom obliku i da čak angažirate odvjetnika da im se malo oštrije obrati, pa vidite dokle će to dovesti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U prometnoj nesreći kojoj je posljedica tjelesna ozljeda obavezno se vrši očevid. Liječnik koji je konstatirao teške tjelesne ozljede obvezan je obavijestiti policiju (ako ste mu rekli da je ozljeda nastala u PN). Treba pogledati u ugovor koji ste sklopili sa osiguravajućom kućom jer je visina naknade koju ostvarujete za teške tjelesne ozlijede puno viša od cijene popravka sitnica na limu, te je vjerovatni razlog za nepriznavanje odštetnog zahtjeva činjenica da policija nije očevidom utvrdila način nastanka PN i kao posljedicu zadobivene tjelesne ozlijede.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima.

 

Kako rekoh, odbijenica je stigla zbog nedostatka alkotesta, tako stoji u obrazloženju.

 

Po Zakonu o obveznim odnosima (čl.942.) i Zakonu o sigurnosti na cestama (čl.175), niti sam dužan napraviti alkotest kako stoji u ugovoru, niti sam dužan ostati na mjestu nesreće ako mi je potrebna liječnička pomoć. Zbog nastalih ozljeda nisam mogao prijaviti slučaj, već je to trebao napraviti bolnica u kojoj sam primljen - pravo pitanje je zašto nisu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Također u ZSPC-u čl. 175 st.1 tč.3 stoji: "Sudionik u prometnoj nesreći u kojoj je netko izgubio život ili je ozlijeđen, dužan je o prometnoj nesreći obavijestiti najbližu policijsku upravu ili policijsku postaju i vratiti se na mjesto prometne nesreće i sačekati dolazak ovlaštene osobe koja obavlja očevid".

Naravno da niste mogli sami obavijestiti policiju ako ste hospitalizirani, onda postoji čl. 179 st.1 gdje stoji: "Ako je zdravstvena ustanova obaviještena o prometnoj nesreći ili je primila na liječenje osobu ozlijeđenu u prometnoj nesreći, dužna je o tome odmah obavijestiti policijsku upravu, odnosno policijsku postaju na čijem se području dogodila prometna nesreća".

Bitna je stvar da je kod takvih prometnih nesreća očevid obavezan i u sklopu istog provodi se alkotestiranje ili uzimanje krvi i urina poradi analize na alkohol.

Liječnici to jako dobro znaju i prekršajno su odgovorni ako tako ne postupe i ne prijave saznanje o prometnoj nesreći sa ozlijeđenim osobama.

Pogledajte na povijesti bolesti koji uzrok nastanka ozlijeda je liječnik naveo.

 

Sve ovo vam pišem iz razloga što je osiguravajuća kuća u ugovor koji ste sklopili vjerovatno navela točan postupak obaveza korisnika osiguranja u slučaju nastanka prometne nesreće (naročito ako su kao posljedica nastale teške ozlijede), te ako su neki postupci preskočeni odštetni zahtjev će sa "velikom radošću" odbiti.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ali upravo u tome je problem: primljen sam na hitni odjel, rekao sam da je ozljeda uslijed prometne nesreće - tako je zavedeno i u dokumentaciji - uzeti su uzorci i krvi i urina, ali nemaju rezultate testiranja na alkohol (vjerojatno jer ga nisu ni radili), niti sam pricao s policijom (vjerojatno jer je nitko nije ni zvao/obavijestio).Tko je tu kriv? Ovo je apsurdna situacija, zakon je na mojoj strani, a moram dokazivati da nisam kriv i natezati se sa osiguranjem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je na otpusnoj dokumentaciji konstatacija da ste dana..... "datum, vrijeme i mjesto" doživjeli prometnu nesreću i zadobili ozlijede onda je propust liječnika što nije obavijestio policiju o nesreći, dakle niste bili vi u mogućnosti (fizički) provesti dužnu radnju. To vama ide u prilog u daljnjem sporu sa osiguravateljom. Imate specijalizirane odvjetnike koji se bave posljedicama prometnih nesreća, skupite svu dokumentaciju i borite se za svoja prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija